Ett både taggat och glatt gäng "skräpplockare". Foto: Jennie Einarsson
Oscars skräpplockargrupp städade undan på Kyrkberget. Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Här är gruppen som promenerar för en renare miljö
Ett både taggat och glatt gäng "skräpplockare". Foto: Jennie Einarsson
Oscars skräpplockargrupp städade undan på Kyrkberget. Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Foto: Jennie Einarsson
Här är gruppen som promenerar för en renare miljö
Med plockare och hink i högsta hugg arrangeras, på privat initiativ, promenader för att plocka skräp i parker och naturområden. På tisdagseftermiddagen genomfördes den senaste promenaden, en insats för en renare miljö i Lindesberg. Under drygt en timme promenerade de från Flugparken, över till Kyrkberget och avslutade vid Fingerboäng. Den här gången fylldes sex soppåsar med allehanda skräp – samtidigt som deltagarna njöt av solsken och gott sällskap.
– Det var riktigt lyckat! Det var dubbelt så många som första gången, både nya och gamla deltagare, säger initiativtagaren Oscar Karlsson om dagens Skräpplockarpromenad.
Det var Oscar själv som startade aktiviteten ”Skräpplockarpromenader” som arrangeras tisdagar och välkomnar alla att vara med. Idén föddes efter att han själv börjat plocka skräp under sina promenader.
– Jag brukar gå runt och plocka skräp samtidigt som jag lyssnar på musik, lite sporadiskt då och då. Nu tog jag nästa steg och gjorde en grupp av det här – man kan kombinera nytta med nöje. Det är ett enkelt sätt att träffa folk och göra något tillsammans, förklarar Oscar.
Intresset visade sig vara stort. Gruppen som Oscar startade på sociala medier fick snabbt mycket uppmärksamhet. Vid den första promenaden deltog fyra personer – och nu, vid det andra tillfället, kom dubbelt så många.
– Oj, vad mycket folk det kom! Som tur är har vi extra skräpplockare och hinkar som vi köpt in, ifall någon inte har med sig egna, skrattar Oscar.
Skräpet har inte en chans när Oscars skräpplockargrupp drar förbi. Foto: Jennie Einarsson
Det är ett glatt gäng på åtta personer som har samlats vid Flugparken. Efter att ha utrustat sig med skräpplockare och hinkar ger de sig av mot Kyrkberget. Solen skiner, samtalen flödar och skräpet försvinner längs vägen.
– Ofta ligger det skräp i buskar som bara blir kvar i månader eller till och med år. Det är mycket plast och förpackningar, som glasspapper, men allra mest är det cigarettfimpar och snus som slängs. Förra gången fick vi ihop nio soppåsar på en timme, berättar Oscar.
Patricia är ny i Lindesberg. Hon har bott här i några månader och pluggar till etnolog vid Örebro universitet. För henne har skräpplockarpromenaderna varit ett sätt att lära känna både staden och nya människor.
– Jag och Oscar känner varandra sedan tidigare genom vänner, och han ville visa mig runt eftersom jag inte kände till området så bra. Det var då vi började prata om att plocka skräp och att fler kanske ville vara med – sedan startade Oscar den här gruppen. Det är väldigt trevligt och socialt, kul att träffa folk! Samtidigt är det viktigt att hålla rent och värna om miljön. Och så får man röra på sig också, säger Patricia glatt.
Patricia och Anwar hade en trevlig stund i solskenet. Foto: Jennie Einarsson
Dagens promenad blev längre än planerat. Alla deltagare valde att fortsätta plocka skräp och promenera tillsammans även efter klockan fem, då aktiviteten egentligen skulle avslutas – ett tydligt tecken på hur uppskattad promenaden var.
– Det här blev verkligen lyckat! Dubbelt så mycket folk som senast, både nya och gamla deltagare. Vi lyckades samla ihop omkring sex soppåsar idag också, avslutar Oscar glatt.
Mer information om Skräpplockarpromenaderna på tisdagar hittar du här.
Jag måste få börja denna veckas fotokrönika med att önska er alla en Glad Påsk. Just idag är det självaste långfredagen och vad passar du inte bättre än att temat för krönikan får bli långa exponeringstider (långa slutartider).
Fornaboda är först i landet att köra en ponnytravdag med varmblodslopp för ungdomar. Hemmahästarna Excellenzen (t.v.) och Bec's Brisa (t.h.) kommer båda att tävla på Fornaboda under måndagen. Kollage och foto: Timmy Lundegård
Travsäsongen på Fornaboda Travbana närmar sig med stormsteg. Under Annandag Påsk så smygstartar travbanan säsongen med en historisk ponnytravdag, där Fornaboda är först i landet med att arrangera varmblodslopp för ungdomar under en ponnytravdag. Startanmälan till loppet blev dessutom så pass stort att man valde att dela loppet i två.
– Det är givetvis jättepositivt, säger Claes Broberg.
INSÄNDARE/DEBATT: Att den kvarvarande minoriteten i Lindesbergs kommun redan från början kändes skakig i sitt styre har vi redan sagt. Det tog inte mer än knappt ett och ett halvt år innan Lpo lämnade samarbetet och sedan även Liberalerna några månader senare. Är Sverigedemokraterna näst på tur att lämna?
Med påsken runt hörnet väntar en mängd roliga aktiviteter för hela familjen. Här finns möjlighet att prova på allt från att göra eget papper av äggkartonger till att utmana vänner och släkt i ett fartfyllt rutschbanerace.
LindeNytt har sammanställt de aktiviteter som hittills kommit till vår kännedom.
I denna veckas fotokrönika tänkte jag visa en blandning bilder som jag fotograferat under den gångna veckan. Det börjar röra på sig ute i naturen. Fåglar har börjat bygga bon och skyddar sina revir. Däggdjuren har börjat visa sig ute på öppna marker för att äta upp sig efter vintern. Det är en väldigt fin tid ute i naturen nu. Högtid för mig som naturfotograf.
Inför sommarens Hockey VM i Sverige kommer Tre Kronor att bära en helt ny matchtröja, där man bytt ut de klassiska blå kronorna mot kronor fyllda av klubbmärken från spelarnas moderklubbar. På de unika matchtröjorna kommer klubbemblem från både Lindlövens IF och Guldsmedshytte SK att synas.
– Det är hedrande för vår förening att vi kommer att synas på landslagströjan. Vi tycker det är viktigt att visa upp att grunden i svensk hockey är alla mindre klubbar med bred ungdomsverksamhet, säger Henry Nordlund, Ordförande, Lindlövens IF i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Vi är mycket förvånade över att ledamöter i BUN missat information och diskussioner som förts i nämnden men även i andra forum när det gäller Vedevågsskolan. På decembermötet i BUN, på beredande möte, delade ordförande ut yrkandet som nu i mars kom upp som ett ändringsyrkande till liggande förslag. Detta för att partierna skulle ha möjlighet att diskutera yrkandet. Förslaget är alltså känt sedan länge.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.