Arkivfoto: Ida Lindkvist

Här firas midsommar i Lindesbergs kommun

En dag fylld av tradition och glädje väntar runt hörnet. Små grodor, lekar och mycket annat skoj väntar när årets traditionsenliga midsommarfiranden i Lindesbergs kommun äger rum nu på fredag. På Gusselby Annorlundas camping är förberedelserna i full gång, och i år får man besök av en dragspelare som ska sätta guldkant på ringdansen. LindeNytt har samlat information om detta och många andra firanden för att guida invånarna till festligheterna.

Varje år, när sommaren står i full blom, samlas hundratals människor i Gusselby för att fira midsommar på ett traditionellt sätt. Mellan klockan 12 och 15 på midsommarafton förvandlas campingområdet vid sjön till en plats fylld av glädje, musik, och gemenskap. Firandet är helt och hållet arrangerat av frivilliga långliggare på campingen, däribland Makarna Lennart och Annelie Heintz som är i full fart med att styra upp årets firande.

”Snäckan och Skalis” är ett uppskattat inslag på Gusselby Annorlundas midsommarfirande. Foto: Privat

– Det är vi långliggare som tillsammans anordnar midsommarfirandet varje år. Under de senaste åren har det kommit igång ordentligt, det brukar komma hundratals människor från Mellansverige hit och fira midsommar, berättar Lennart Heintz.

Lennart förklarar att det ligger mycket planering bakom firandet för att det ska finnas något för alla. I år blir det luftgevärsskytte, lotterier med fina priser, chokladhjul och fiskdamm för barnen. Snäckan och Skalis, campingens uppskattade maskotar, leker med barnen och i år gästas man dessutom av en dragspeleman som ska sätta guldkant på ringdansen.

– Om vädret är fint brukar många passa på att bada i vår vackra badvik också, vilket är en extra bonus för både barn och vuxna. Det är ett litet lotteri, men oavsett vädret så ser vi alltid till att de som kommer får en härlig midsommarafton, avslutar makarna Heinz.

Som sig bör anordnas det traditionsenliga firanden på flera platser runt om i Lindesbergs kommun. Nedan hittar ni alla firanden som just nu har kommit till vår kännedom.

Siggebohyttan, Bergsmansgården
Förberedelser: Torsdag 20 juni kl 18.00 lövas midsommarstången och kläs med blomster på Midsommarafton kl 10.00. Alla är välkomna att hjälpa till – ta gärna med blomster.
Midsommarfirande: Start kl. 14.00. Musikunderhållning av Bärgslaget och cellotrio från Lindesbergs kulturskola. Midsommarstången reses ca. kl 15.00 Följt av danslekar med Jorma Ehnvik och uppträdande kl. 16.00 av clownen Hoff. Kaffeservering.
Fri entré. P-avgift 50kr/bil
Arrangör: Öskeviks Allmänna Byförening i samarbete med Örebro läns museum och stöd från Lindesbergs Kultur- och fritidsförvaltning

Frövi, Korskyrkans Sommarhem
Förberedelser: Kom gärna en liten stund innan firandet börjar för att vara med och klä midsommarstången. Ta gärna med egna blommor.
Midsommarfirande: Start kl 14.00. Ringdans kring midsommarstången. Lekar, aktiviteter, folkdansuppvisning av Frövi folkdansgille och servering med hembakat fika.
Arrangör: Korskyrkan Frövi, Frövi sportfiskeklubb, Näsby hembygdsförening, Frövi PRO, Fröviortens trädgårdsförening, Frövi folkdansgille och studieförbundet Bilda

Fellingsbro, Hembygdsgården
Förberedelser: Midsommarafton kl 09.00 kläs midsommarstången. Alla som vill får delta, ta gärna med blommor.
Midsommarfirande: Start kl. 13:00. Knytgubbarna reser stången. Spelmanslaget med dansare deltager. Traditionella danslekar under ledning av Sören Wester. Uppvisning av Tassadansarna. Försäljning av böcker. Servering finns.
Arrangör: Fellingsbro Hembygds- och Fornminnesförening

Vedevåg, Wedevågs herrgård
Förberedelser: Torsdag 20 juni kl. 17.00 kläs midsommarstången. Wedevåg Hembygdsförening bjuder på fika. Ta med egenplockade blommor.
Midsommarfirande: Start kl. 14.00. Dans kring midsommarstången. Musikunderhållning av spelmännen ”Inge Widars”. Fika finns. Fiskdamm för barnen.
Begränsat antal sittplatser så ta gärna med filt eller stol att sitta på.
Arrangör: Wedevåg Hembygdsförening

Gusselby, Gusselby Annorlunda
Förberedelser: Torsdag 20 juni kl. 19.00 klär vi midsommarstången tillsammans.
Midsommarfirande: Start kl. 12.00. Lotterier, chokladhjul, pilkastning, luftgevärsskytte, fiskedamm, hamburgare, kaffeservering. 13.00 Tågar vi mot fotbollsplanen och reser midsommarstången, Jorma underhåller med sitt dragspel, dans runt stången. Snäckan och Skalis hälsar på barnen och dansar med runt stången.
Arrangör: Caravan Club Gusselby Annorlunda

Sällinge, Paviljongen vid Sällinge gamla affär
Midsommarvaka med kransbindning torsdag 20 juni kl. 17.00. Ta gärna med dig blommor från din trädgård, ängen eller vägkanten. Ta gärna med egen sekatör.
Knytis, ta med det du vill äta & dricka. Möjlighet att grilla. Midsommarafton hänvisas firandet till Rockhammar.
Arrangör: Sällinge By

Rockhammar, Lustholmen
Midsommarfirande: Kl 10.00 Traktortur för barn med vuxen för att plocka blommor och ris till midsommarstången. Samling vid brandstationen. Föräldrar ansvarar för sina barn. Medtag egen sekatör och gärna avbitare till ståltråd. Turen avslutas på Lustholmen c:a 11.00 där man hjälps åt att klä stången, resa den samt dans. 10.00 öppnar serveringen på Lustholmen där fika säljs. 11.00 – 13.00 Ponnyridning (kostar 30 kr) 12.30 – 14.00 Lotteri för vuxna och barn. Efter kl 14.00 kan man om man vill ha med sig picknic och fortsätta firandet på de stora gräsytorna.
Arrangör: Rockhammars IK

Stråssa, Navet
Förberedelser: Torsdag 20 juni kl. 18.00 samlas vi vid Navet för att plocka blommor och klä midsommarstången.
Midsommarfirande: Start kl. 11.00. Dans runt midsommarstången till livemusik. Chokladhjul, godisregn, tipspromenad, fika, korv.
Arrangör: Föreningen Stråssa By

Ramsberg, Församlingsgården
Förberedelser: Torsdag 20 juni kl. 17.00 klär vi stången tillsammans, där vi alla bidrar med blommor. Ramsbergs Hembygdsförening bjuder på korv med bröd till de som är med och klär stången.
Midsommarfirande: Start kl. 14.00. reser vi midsommarstången. Levande musik med lekar och dans kring. Lotterier, fika och midsommarbakelse.
Arrangör: Ramsbergs Hembygdsförening

Löa, Dansbanan vid bygdegården
Midsommarfirandet startar kl. 11.00. Traditionell midsommardans kring stången. Föreningen bjuder barnen på glass.
Arrangör: Löa Bygdegårdsförening

Uskavi, Uskavigården
Förberedelser: Midsommarafton kl 11.00 kläs midsommarstången. kl. 12.00 – 14.00 serveras midsommarbuffé i restaurangen.
Midsommarfirande: Start kl 16.00. Dans kring midsommarstången. Uppvisning av Frövi Folkdansgille. Kl. 19.00 Konsert i Parken med gruppen Vera. Kl. 21.30 Nattvardsandakt med Eddy Alexandersson och Magnus Kronberg.
Midsommardagen: 11.00 Gudstjänst med Magnus Kronberg och Eddy Alexandersson. Kl. 12.00 Midsommarbuffé. Kl. 15.00 Konsert med Erik Mjönes som tolkar Einar Ekberg. Kl. 19.00 Konsert med Guldsmedshyttans musikkår. Kl. 21.00 Konsert med Per Alexandersson & Mats Dernánd ”Brother from another Brother”.
Arrangör: Uskavigården

Allmänningbo, Granathagen Grimsöbodar
Förberedelser: Torsdag 20 juni kl. 15.00 pyntar vi festplatsen tillsammans. Plocka gärna med blommor som vi kan klä midsommarstången med.
Midsommarfirande: Start kl 14.00. Dans kring midsommarstången, traditionsenliga tävlingar, lotterier, fiskedamm. Kaffe med dopp till försäljning. Vi tar helst kontanter.
Arrangör: Allmänningbo bygdeförening

• Midsommarfirandet i Guldsmedshyttan är inställt i år.

• Listan kan komma att uppdateras. Känner du till andra platser där firande kommer äga rum, så tipsa oss gärna på redaktion@lindenytt.com

 

Publicerad 17 juni 2024 klockan 11:01

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.

Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!

Swishnr: 123-053 19 05


Kommentarer Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för. Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Linde Volleys säsongspremiär i Elitserien inleds med otroliga 3-0. Jelizaveta Morozova som inledde sin karriär i Lettland blev Matchens Lirare. Foto: Hasse Persson

bildspel Linde Volley är tillbaka på allvar

Efter en säsong i Division 1 och en jumboplacering i Elitseriecomebacken, så siktar Linde Volley uppåt inför säsongen 2024-2025. När Gislaved gästade arenan under lördagen bjöd hemmalaget på en ren uppvisning, där Linde Volley tog sin första 3-0-seger i Elitserien sedan december 2021. Den nya säsongen inleds i toppen av tabellen.

28 september 2024 klockan 23:53 av Timmy Lundegård Visa hela artikeln

Annons



De anhöriga undrar om de någonsin kommer få svar på vad som hände. Foto: Camilla Lagerman

30 år efter Estoniakatastrofen: ”Om inte vi för historien vidare, vem ska då göra det?”

Klockan 00:23, onsdagen den 28 september 1994, sänds ett nödrop från den estniska passagerarfärjan M/S Estonia, som då befinner sig mitt ute på öppet hav. Ombord finns 989 personer. Bland dem är 31 kvinnor och 2 män från Lindesbergs kommun, som aldrig kommer att återvända hem. Bland dessa är 34-åriga Annika Mattson, som efterlämnar fyra barn och en familj i spillror.
– Sorgen går ju aldrig ur, man bara lär sig att hantera den, säger Annikas dotter Stina.

27 september 2024 klockan 19:11 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons

LIF inleder säsongen med seger

LIF Lindesberg är tillbaka i Division 1 och har en sina yngsta trupper med sig i lagbussen. Fredagens säsongspremiär inleddes ...

bildspel Lindemarken fick en blöt comeback i centrum

Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare...

bildspel FotoFredag Special: The Boss 75 år!

Denna vecka tänkte jag visa bilder av en artist som betyder väldigt mycket för mig och som jag har haft nöjet att trä...

Foto: Jennie Einarsson

Klart: Storå och Freja vårdcentraler tas över i privat regi

Vid regionstyrelsens sammanträde på torsdagen kom beslutet, Storå och Freja vårdcentraler tas över i privat regi. De två privata aktörerna som nu tar över är Medikus AB som kommer driva vårdcentralen i Storå, samt Nya Freja Vårdcentral AB. Båda vårdcentralerna beräknas vara i full drift enligt plan efter årsskiftet från februari.

26 september 2024 klockan 14:45 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunens vedeldade bastuflotte kan bli din. Foto: Fredrik Norman

Kommunen låter bastuflotten gå under klubban

Lindesbergs kommun skall sälja den vedeldade bastuflotten som ligger förtöjd i höjd med Lindesberg Arena. Anledningen är att den inte klarade den senaste besiktningen, skriver kommunen på sin hemsida.

26 september 2024 klockan 11:40 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

LindeNytt på besök hos Björkhagaskolans ”redaktion”
På onsdagseftermiddagen var LindeNytts reporter inbjuden till fritidshemmet Ängen på Björkhagaskolan, där en grupp elever startat upp en ...
26 september 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Seger i hemmapremiären: ”Tryggt med tre poäng”
Det börjar bra för Lindlöven. Efter HockeyEttans premiärmatch kunde Lindlöven åka hem med två poäng borta mot Tranås för att därifrån ...
25 september 2024 av Timmy Lundegård
Visa hela artikeln

Lindesberg sjunker mot den absoluta botten när företagsklimatet rankas
Lindesbergs kommun har fortsatt svårt att lyfta när Svenskt Näringsliv genomför den årliga rankingen över landets kommuner och företagsklimatet...
25 september 2024 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Foto: Tåg i Bergslagen

Tågtrafiken återgår till det normala igen

I juli meddelade Tåg i Bergslagen att man under två månaders tid måste reducera tågtrafiken på grund av personalbrist. Nu återgår man till normal trafik igen med start måndag 30 september.

25 september 2024 klockan 10:53 av Fredrik Norman Visa hela artikeln

Lindesbergs lasarett. Arkivbild. Foto: Fredrik Norman

Sjukvården utanför Örebro måste uppvärderas

INSÄNDARE/DEBATT: Att en sensommarkväll få sitta vid kanten av sjön Råsvalen norr om Kallernäs och se solen gå ner är en skön känsla. På stranden mitt emot syns resterna av det vikingasamhälle som låg där på 800-talet. Det finns lämningar efter ett tjugotal hus och 36 gravar. Där förekom handel med järn. Högre upp ses gruvlaven från Stripa gruva. När det mörknar lyser den grön järnsymbolen på taket. Bakom mig ligger på sluttningarna väldiga rester efter järnhanteringen vid Stråssa gruva. En bit upp på berget pågår fortfarande brytning vid Lovisagruvan.

25 september 2024 klockan 10:10 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Solig EPA-träff med glada vinnare: ”En succé”

Under lördagen arrangerades den andra upplagan av ”Summertime Shootout” i anslutning till Linde ...

Hemmapremiär i Lindehov: ”Fantastiskt kul”

Efter en succésäsong bakom sig så är det dags på nytt. Flera spelare från fjolårets trupp blandas med ...

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Rekordstort Linde Judo Open passerade magisk gräns: ”Jättelyckat”

Med över 500 tävlingsstarter från hela 53 klubbar, både från Sverige och övriga Norden, blev helgens Linde Judo Open precis den idrottsfest man hade hoppats på. Det bjöds på jubel, skratt och tårar när den sjunde upplagan av tävlingen genomfördes i Lindesberg arena. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens tävling.

23 september 2024 klockan 12:36 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Stjärnglans i Fornabodas stora ponnylopp

Fjolårets Derbytvåa och ett av landets bästa montéruss blev svaret på frågan ”Vilka vinner Fornabodas Lilla och...

Butik stängd efter inbrott i natt

Natten till måndag har en butik i centrala Lindesberg drabbats av inbrott. Enligt polisen skall en dörr ha brutits upp. - ...

Föreslår lösning på parkeringskaoset vid lasarettet och kommunhuset

MEDBORGARFÖRSLAG: Parkering har blivit en kritisk utmaning vid både kommunhuset och ...

Måstematchen slutade i tung förlust

Både IFK Lindesberg och det gästande Hidingsta IK hade allt att vinna på tre nya poäng till serien. Båda lagen ...

Drunkningslarm i centrala Lindesberg

En omfattande räddningsinsats har genomförts i centrala Lindesberg under söndagsförmiddagen. Det var vid 10.30-tiden som...

Inför IFK-Hidingsta IK: En seger kan säkra nästa säsong

Fotbollssäsongen är på väg mot sitt slut. Bara tre matcher återstår inom Fotbollsfemman där ...

Foto: Sami Rahkonen

FotoFredag: En tidig morgon och kväll

Igår (läs torsdag) när jag hade min lediga dag, ville jag prova på en sak. Som jag tidigare har skrivit så är detta mitt första år på en ny ort, som jag inte har utforskat så mycket tidigare. Så jag valde ut ett skogsområde som jag endast besökt några fåtal gånger och som jag har en god magkänsla för när det kommer till att kanske få uppleva vilda djur. Det jag ville prova på var att åka till detta område under två olika tider på dygnet. Jag valde 06.00 på morgonen och 18.00 på kvällen.

20 september 2024 klockan 12:53 av LindeNytt Redaktion Visa hela artikeln

Fröviloppet gör efterlängtad comeback
Efter fem års dvala gör nu det uppskattade Fröviloppet comeback. Arrangören Frövi IK har i år tagit ett nytt grepp kring tävlingen och lagt ett...
19 september 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Linde Judo Open slår nya rekord: ”Skitroligt event”
På lördag den 21 september är det återigen dags för Frövi judos egna tävling, Linde Judo Open. Sedan starten 2016 har man ständigt slagit nya ...
18 september 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Storbackas svar till Klockars: ”Styråran kommer från förra oppositionen”
INSÄNDARE/DEBATT: Under ca två decennier har vi lyckats bygga upp ett visst ekonomiskt planeringsutrymme. En resultatutjämningsreserv på 70 ...
18 september 2024 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-09-17

2024-09-16

2024-09-16

2024-09-16

2024-09-15

2024-09-13

2024-09-12

2024-09-11

2024-09-10

2024-09-10

2024-09-09

2024-09-09

2024-09-09

2024-09-06

2024-09-29 00:46