Idag firades förskolans dag på Tallbackens alla avdelningar. Halv tio samlades man utomhus på sittunderlag, presenningar och filtar för att i det värmande solskenet se en teater framförd av några ur personalen, många skratt och glada utrop var givet.
Tallbackens olika avdelningar samlar sig på gräsmattan framför den stora rutschkanan. Barnen har färggranna västar på sig, olika färger beroende på om man tillhör Saltkråkan, Bullerbyn, Bråkmakargatan, Lönneberga eller Junibacken. Det hänger en förväntan i luften och när en trollgumma gör entré med trollspö, mantel och en hög sammetshatt, då tystnar de genast. Hon lovar att de så småningom ska ge sig in i sagans värld, men först blir det gemensam allsång. Barnen tillsammans med sina fröknar har tränat på sångerna innan, så de sitter som ett smäck.

Aporna testar hattantens hattar. Foto: Ida Lindkvist
Tre apor springer plötsligt förbi och klättrar upp i rutschkanan. Barnen skrattar och pekar, vad gör egentligen aporna där? Och vilka är aporna, är det måhända någon fröken som man känner igen? När den sista sången är sjungen berättar trollgumman om en tant som sålde hattar, men hon gjorde inte som andra försäljare som vanligtvis håller till i sin butik. Nej, den här hattgumman, hade alla sina hattar på sig, balanserades på huvudet. Men det fanns inte någon som ville köpa några hattar. Tanten, också känd som Lillian Norling och jobbar på förskolan, tröttnar och lägger sig ner för att vila. Det är då aporna vaknar till liv och passar på klättra ner. Väl på marken började de att leva om, kasta bananer, prova tantens hattar och rota i hennes väska, vilket inte är helt uppskattat när hon till sist vaknar. Barnen skriker av upphetsning, aporna kastar ju bananer! Och skräpet på backen, vem ska plocka upp det egentligen?

Hattgumman och de tre aporna följs åt in mot staden, och teatern avslutas. Barnen applåderar högljutt.
– Det var bra. Jag tyckte att det var så roligt att aporna kom in innan teatern började, berättar Emanuel Windahl, 6 år, som nu, liksom de andra barnen, fått en isglass som han intygar är rackarns god.
Även Eva Holm får pusta ut och hugga in på en glass. När Eva inte spelar en hattälskande apa, jobbar hon på Bullerbyns avdelning.
– Det var 14 år sedan vi spelade vår första apteater, konstaterar hon efter lite räknande, och tillägger glatt:
– Det är så roligt det här!

Man har framträtt med några olika sagor, och i just den här har man från gång till gång varierat lite vad tanten säljer. Originalsagan är arabisk och då är det 10 stycken apor i ett träd som en man somnar under.
– Det är samma idé, men vi har fri tolkning, säger Lillian leende.
Någon avdelning har börjat firandet redan på morgonen med ansiktsmålning, något som barnen tycker är väldigt roligt. De visar gärna upp hur de förvandlats till en tiger, en fjäril och dekorerats med blommor.
– De älskar ansiktsmålning. Nu var två av oss från vår avdelning med här, så vi får ta det en annan dag. Vi har köpt riktigt teatersmink och så följer vi en bok, det tycker de om!, avslutar Lillian.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.