INSÄNDSARE/DEBATT: Den så kallade heltidsresan väckte starka reaktioner bland kommunens vårdanställda när den kom på tal under hösten. Trots stora protester är den nu igång, vilket insändarskribenten ”Undersköterska inom äldreomsorg” skriver om nedan.
Då var heltidresan i gång i Lindesbergs kommun eller ska man kalla det för ohälsosamma schemat.
Rätt till heltid att alla inom vården som vill ha heltid ska få det och att alla tjänster som blir lediga blir 100 %. Det är bra för de som orkar.
Men när man går upp i tid som deltidsanställd idag, så läggs de procenten som resurspass. Resurspass menas med att man ska gå in vid sjukdom/semester. Och det är idag osäkert om man blir kvar på sitt ställe eller behöver gå till annat hus/utegrupp. Vi har nyss fått gjort detta val.
Det togs ett beslut i september angående 8 timmars nätter, 9 fridagar på 4 veckor i socialnämnden. Detta gör att nattarbetare får fler pass på sina egna procent och kommer då längre ifrån heltid. Nattens rätt till mer tid togs ifrån dem i detta beslut som togs.
Nämnden stod och sa på demonstration som var i november att vi tar timmar från natten för att det ska vara lättare att få ihop heltid på dagen. Sen att även ett dygn har 24 timmar, 8+8+8.
Men inte någon tanke på hur det är att jobba inom vården t ex att det krävs rapporteringstid och även att man inte får vara själv vissa tider på dygnet.
Nu är detta igång.
Startgrupper har valts, där även starttiden har flyttats 2 gånger.
På några grupper har man sett över om det går att göra ett schema efter beslutet. Och har nu kommit fram att det inte går. Pga nattens timmar sänkts så får dag/kväll tidigare morgnar och senare kvällar. Detta gör att det går åt mer timmar per dag och blir då och fattas arbetspass=timmar på varje enhet.
Allt detta gör man för att få vården ett attraktivt jobb.
Min åsikt är vem vill fortsätta att jobba inom vården genom att det blir bara sämre arbetstider/scheman. Med tidigare morgnar och senare kvällar. Delade turen blir kvar och varannan helg. Några går även från var 3 helg till varannan helg.
Vi är fler ordinarie personal som hade om vi hade kunnat sagt upp sig, fastän vi vet att vi har ett bra jobb och gör något bra för andra människor. Vi trivs där vi är.
Men jobb växer inte på träd och utan lön så får man inga pengar.
Undersköterska inom äldreomsorg
UPPDATERAD KL. 14.08: Det brinner just nu i området Östra Hagen, Gusselby/Aspa, utanför Lindesberg. Enligt polisen skall det röra sig om en kontrollerad eldning som har spridit sig till terrängen.
– Det blåser ganska kraftigt på platsen och elden sprider sig snabbt, uppger operatör vid SOS Alarm som svarar för räddningsregion Bergslagen.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Under onsdagskvällen fylldes Brasserie All In i Lindesberg av nyfikna besökare som ville utforska andevärlden och dess energier. Med hjälp av Birgitta Fagerhill och Sara Aspling, båda medium, gavs möjligheten att testa sina egna förmågor, men också gå på spökjakt i de anrika lokalerna.
– Men det är lite som att fiska, det är ju inte alltid man får napp, det finns aldrig några garantier, säger Birgitta.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En man i 45-årsåldern greps under måndagen misstänkt för att ha misshandlat en annan man med ett tillhygge. Den misstänkta misshandeln skall ha ägt rum i Vedevåg vid 15-tiden på måndagseftermiddagen.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Under 2024 rapporterades 370 incidenter där obehöriga befunnit sig på spårområdet inom Tåg i Bergslagens trafik. Detta ledde till sammanlagt 67 timmars förseningar i tågtrafiken, vilket är en kraftig ökning jämfört med året innan, skriver Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande. Att gena över spåren skapar även en ökad risk för påkörningar, och därför vill man nu uppmärksamma allmänheten på de allvarliga konsekvenser det kan innebära när man beträder spåret.
– Vi vill lyfta fram detta problem eftersom spårspring inte bara är livsfarligt, utan även orsakar stora förseningar och skapar en svår arbetsmiljö för lokförare, kommenterar Gabriel Andersson, pressansvarig på Tåg i Bergslagen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.