Som kommunalanställd kan man skratta hela vägen till banken, men som skattebetalare är det inte lika muntert. Nu ska nämligen Kommunals medlemmar få rejäla lönelyft och med största sannolikhet blir det skattebetalarna som kommer att få stå för notan.Kommunals avtal innebär att lönerna höjs med nästan 14 procent, eller i kronor räknat lägst 2525 kronor på tre år. Detta innebär att månadslönen kommer att höjas med 842 kr per år.
Under måndagsförmiddagen har Lindesbergs kommuns ekonomichef med flera hållit möte med anledning av Kommunals nya löneavtal. Nu måste man finna gångbara åtgärder för att möta upp den oväntade merkostnaden.
Kommunalråd Anders Larsson menar att avtalets framsida är mycket bra och ligger helt i tiden. Men det är inte för inte som han låter lite bekymrad också.
-Det är bara att gratulera Kommunals medlemmar, för det var verkligen på tiden att löneläget ändrades. Avtalets baksida är dock en annan fråga. Nu måste vi sätta oss ned och räkna på vad det här kostar oss. Sedan får vi se hur det ska betalas, säger Anders.
Hur mycket detta kommer att kosta Lindesberg är ännu oklart. Men klart är att pengarna måste fram – och Anders Larsson ger här ett ganska klart besked.
-Det finns egentligen bara ett alternativ eftersom jag inte gärna ser att vi skär i verksamheterna. Då återstår bara att höja skatten, säger Anders Larsson.
2008 blir bekymmersamt
Ekonomichef Lennart Jansson konstaterar att ramarna för 2007 ser ut att hålla trots allt. Men det kommande tider Lennart oroar sig för.
-Ja, vi bör klara av 2007 som det ser ut nu, men det blir bekymmersamt nästa år. Vi vet ännu inte hur det ska finansieras eller hur mycket pengar det rör sig om, säger Lennart.
Skattehöjning en käftsmäll för ”fattiga”
En höjning av kommunalskatten kanske inte låter så väldigt dramatiskt, det drabbar ju alla lika mycket ändå. Men just detta är också varför en höjning är så väldigt oroande för en stor grupp människor: De som redan har det svårt ekonomiskt.
Kommunalskatten höjs lika mycket för alla, oavsett inkomst. Detta gör att personer, som redan idag har det väldigt svårt att få lönen att räcka till, får det ännu svårare att klara sig.
I en debattartikel i Dagens Industri skriver Robert Gidehag, vd för Skattebetalarnas förening, om hur just skattehöjningarna får katastrofala följder för de mest utsatta i samhället.
”Få politiska beslut har så stor betydelse för hushållens ekonomi. Om man höjer kommunalskatten stiger antalet hushåll med socialbidrag och effekten blir kraftigare i kommuner med låga genomsnittliga inkomster” skriver han.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Det är nu klart vilka som kommer att få chansen att fiska kräftor i slutet av sommaren, när allmänhetens kräftfiske arrangeras i Bottenån, Lindessjön och Dalkarlshytteån. Kolla i vinnarlistan om just ditt namn finns med.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Åtta band, en stor scen, mat och merch – så ser det ut när Lindesberg får en ny utomhusfestival med premiär den 26 juli som fått namnet Solsting. Bakom festivalen står ett gäng musikintresserade ungdomar från Hillstreet, som siktar på att blåsa liv i en gammal tradition i musikstaden Lindesberg.
– Det här är startskottet. Kanske kan det bli som ett nytt Augustibuller, säger Malte Nilsson från festivalgruppen.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Jag börjar denna veckas fotokrönika med att önska er alla en glad midsommar. Mitt midsommarfirande startade faktiskt redan klockan 01.30 i natt. Då var det nämligen dags att åka iväg på en fotoresa med min kompis. På vägen till slutdestinationen så hade jag planerat in ett stopp som bara var ett måste. Det är nämligen så att för tredje gången någonsin så har en Wilsonbeckasin (Amerikansk Beckasin) observerats i Sverige. Jag ville försöka fotografera denna fågel.