I maj utsågs årets Drömjobbare, som under sommaren fick prova sina vingar som egna företagare. När nu hösten har ersatt sommaren är det dags för en avstämning, hur har det gått?
De sju kreativa och drivna ungdomarna som tidigare i vår utsågs att delta i Bergslagens Sparbanks populära ungdomsprojekt Drömjobbet, har nu lagt en händelserik sommar bakom sig. Ett gäng nya företagsidéer har formats, som nu är redo att ta sig an världen. Så hur har det gått? Här följer en uppdatering från fem av dem.
Ismael Hamoudi har utvecklat en app i syfte att fånga upp och kartlägga psykisk ohälsa i grundskolan. Appen är klar att användas och han är nu ute efter att få kontakt med skolor som är intresserade av att testa den. Han söker även efter investerare för att få ut produkten snabbare.
Tobias Johansson har tillsammans med lokala konstnärer tagit fram T-shirts i streetdesign. Från början tänkte han sälja via en online-shop men nu kommer det att ske hemifrån. Nu väntar han bara på att första prototypen ska anlända från Los Angeles så att han sedan kan komma igång.
Fanny Andersson har som affärsidé att hjälpa mindre företag att ta bilder och videos, redigera dem samt publicera på sociala medier. Hon har redan fått en kund och har flera på gång.
Ella Selander är tjejen som tog sitt UF-företag vidare. Ella har nu enskild firma och driver företaget Cityshareservice, ett företag för återbruk av inventarier inom kommuner och större organisationer. Snacka om hållbarhet! Ella blev nyss en av tre finalister till Inkuberas SKAPA talang.
Fanny Karlsson har utbildat sig inom fransförlängning och kunde med startkapitalet från banken investera i materialet som behövs. Hon har haft flera kunder under sommaren i sin salong hemma i källaren och planerar att fortsätta med sin verksamhet.
I juni 2005 tog han över Pizzeria Milano i Lindesberg, efter förra ägaren Michel Shahrestan. Nu, två decennier senare, är det dags för Mahmut Cakir att fira 20-årsjubilem, något han framförallt vill göra för att ge tillbaka till sina trogna kunder.
– Jag vill att folk ska veta att jag har varit här i 20 år, och jag är tacksam för mina kunder, jag är så glad att jag är här i Lindesberg, säger han till LindeNytt.
I morgon, lördag den 24 maj, håller Gåvoboden i Lindesberg öppet för sista gången i sin lokal på Kristinavägen 24. Anledningen är att en ny hyresgäst ska flytta in, och därför söker verksamheten nu med ljus och lykta efter en ny plats att fortsätta sin verksamhet på.
-Jag väljer att se detta som en möjlighet, det här kan bli en nystart. Vi har stora planer på hur vi kan utveckla verksamheten på olika sätt, säger Elin Olofsson, initiativtagare till Gåvoboden i Lindesberg.
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.