Eva Persson, projektledare för Hyttans hemligheter, tar emot check från Ola Anderberg, bankens kontorschef i Kopparberg. Foto: Bergslagens Sparbank
Hyttans Hemligheter får tillskott i kassan från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse
Bergslagens Sparbanksstiftelse har tilldelat Löa Hembygdsförening och Hyttans Hemligheter 80 000 kronor inför årets uppsättning av teatervandringen Hyttans hemligheter, som blir den fjärde i ordningen.
– Bidraget från Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse var avgörande för att vi skulle våga satsa även i år, säger projektledare Eva Persson i ett pressmeddelande.
Den underhållande teatervandringen Hyttans hemligheter hålls i sommar för fjärde året i ordningen i de lite mystiska omgivningarna kring Löa Hytta. Sommaren 2019 hölls 167 föreställningar, och i år väntas det bli ungefär lika många, alla under perioden 10 juli–2 augusti. Runt 75 personer är engagerade på olika sätt.
– Genom teatern kan vi på ett lekfullt och lärande sätt öka intresset för kulturarvet bland både barn och vuxna. Publiken får möta lokala karaktärer som luffaren, smeden, kolarens dotter Mira-Maja, spöket Anna med flera, säger Eva Persson, projektledare.
I förra årets uppsättning fick publiken träffa luffaren Fargo. Arkivfoto: Camilla Lagerman
Ambitionen är att projektet så småningom ska gå runt utan bidrag. Och det ser ljust ut – publiken har ökat med 25 procent för varje år. Förra året kom cirka 2 000 betalande gäster. Biljettintäkterna går främst till löner.
– Just nu är bidraget helt avgörande för att vi ska våga satsa. Det här är ett projekt som kräver god framförhållning. Bergslagens Sparbanks ägarstiftelse ger snabba svar. Tack vare dem har vi kunnat kontraktera skådisar och beställa manus i tid, säger Eva Persson.
Förutom manus används bidraget till förberedande åtgärder som marknadsföring, att sy upp kostymer, ta fram souvenirer, scenbygge, blomplantering, varor till caféet med mera.
– Vi lägger stor vikt vid att projektet håller hög kvalitet. Exempelvis köper vi in manus, regi, scenografi, ljud, ljus och de bärande karaktärerna från professionella kulturarbetare. Utöver det sommarjobbar ett gäng ungdomar hos oss och flera barn har kommit med på eget initiativ. Det är verkligen roligt att det finns ett så brinnande teaterintresse bland barnen, säger Eva Persson.
Den populära teatervandringen Hyttans Hemligheter bygger på historien om Löa hytta, som är en av de bäst bevarade hyttorna i landet och ett kulturminnesmärkt museum. Arbetet med Hyttans Hemligheter är positivt för byns gemenskap och betyder mycket för hela bygden.
– Kulturarbetare och ungdomar får jobb. Och när fler besöker Löa, bor på bed & breakfasts, fikar på caféer, handlar i butikerna och så vidare skapas arbete och intäkter åt lokala entreprenörer. Vi marknadsför inte bara vår teatervandring utan hela vår vackra by. Det gör att Löa uppfattas som en attraktiv plats som fler vill besöka och bo på, säger Eva Persson.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
ELON växer – och flyttar hit
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt - nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en ...
Lyckad premiäröppning för Mejks livs
Redan en stund innan Mejks livsmedelsavdelning öppnade dörrarna på torsdagsförmiddagen köade nyfikna besökare utanför, spända på att få se ...
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.
2024 i bilder – en tillbakablick på året
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av ...