I och med Downs syndromdagen imorgon väljer många att idag, fredag, klä sig i omaka strumpor. Varför? Därför att annorlunda är både bra, roligt och viktigt. På Rockhammars skola har alla elever och lärare klätt sig i olika strumpor för att delta i evenemanget ”Rocka sockorna i hela Sverige”. – Alla kan vara olika, man ska vara glad för den man är, säger Lukas Dahl Lejonberg på Rockhammars skola.
Det var tioåriga Nathea som startade projektet ”Rocka sockorna i hela Sverige” (via Facebookgruppen som man hittar HÄR!). Hennes storasyster Noelle har Downs Syndrom; men den här dagen är även för at minska den mobbning som pågår i alltför stor utsträckning. På Facebooksidan uttrycker sig Nathea enligt följande:
– Hjälp mig att visa att det är bra att vara annorlunda!
Och det är många som nappat och tackat ja till Natheas erbjudande. Downs syndromdagen är inte förrän imorgon, den tjugoförsta mars, men man väljer ändå att börja redan idag för att skolor och arbetsplatser ska ha möjlighet att medverka. På Rockhammars skola vill man självklart också vara med och rocka sockorna. Och mycket riktigt, på alla eleverna skymtar strumpor som rockar järnet i olika varianter.
– Alla kan vara olika, man ska vara glad för den man är, säger Lukas Dahl Lejonberg när klassernas, förskoleklass till fyran, lärare Ulla Yxsjö ställt frågan varför de har omaka strumpor på sig.
Klasserna har hört bakgrundsberättelsen, om systrarna Nathea och Noelle.
– Hon blev ledsen när kompisar retade hennes syster och inte tyckte att hon var lika värd. Min syster har ett handikapp men jag tycker om henne lika mycket ändå, berättar Nova Rosén.

-Det är ju kul när man är så olika, då blir det roligare att diskutera om man tycker olika, säger Ulla.
– Det skulle vara tråkigt om alla såg exakt likadana ut, tillägger Gry Ahlström eftertänksamt.

Klassen får gå in till den stora, runda blåa mattan och sätta sig i en ring. När alla fötter samlas där i mitten kan man skåda ett hav av olikheter. Det är olika färger, några har ett mönster, andra är enfärgade och ytterligare en variant är prydda med häftiga figurer. Strumporna är olika, likt människorna som de sitter på. Barnen är imponerade över samlingen strumpor. Och så plötsligt utbrister Ulla:
– Men hörrni, sockorna vill ju rocka!
Gammal hederlig, svängig rock ´n roll börjar spela och först är det bara fötterna som dansar med. Men snart går det inte att sitta still längre och man reser sig istället och låter dessa färgglada fötter dansa bäst de orkar, detta till skratt och fniss.

Efter dansen pustar Meja Alm och kompisen Elsa Ahlström ut i kuddrummet, och får frågan:
Men hur är man om man är olika?
– Man gillar inte samma grejer, förklarar Meja och Elsa tillägger med självklarhet i rösten:
– Jag till exempel gillar hundar och Meja gillar katter. Och så måste man ju kunna se skillnad på alla.
– Det är bra att man är olika, då tappar man inte bort varandra, avslutar Meja med ett stort leende.

Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.