Satsningen på en fotbollsanläggning vid Fritidsbyn kommer öka intresset för fotbollen i Lindesberg. Det är IFK Lindesbergs ordförande Per Eriksson övertygad om. Vid Rotarys öppna lunchmöte i måndags berättade Per om de senaste årens satsningar för att skapa förutsättningarna för en fotbollsframtid i Lindesberg.
IFK Lindesberg har en över hundraårig historia, grundad 1907 av ett gäng fotbollsentusiaster. Under många år har föreningen fört en tillbakadragen roll vad gäller idrotten i Lindesberg. Men för ungefär fem år sedan hände något. Då inledde föreningen en satsning mot en ny era med bland annat nytt klubbhus och nyrenoverade stugor för uthyrning. Och en helt ny inomhushall med konstgräs. I år har även planerna fått ny dränering som innebär bättre förutsättningar för spel tidig vår och sen höst.
– Vi har idag en bättre anläggning än någonsin, säger föreningens ordförande Per Eriksson.
Satsningen har kostat pengar. Runt sex miljoner kronor har hittills investerats i anläggningen. Plus massor med frivilliga arbetstimmar. Det nya klubbhuset har restaurerats från datastuga vid Lindeskolan till ett klubbhus som idag rymmer kansli, cafeteria, bollförråd och tio moderna omklädningsrum. Plus 200 kvadratmeter utomhusveranda.
Inom området finns också sex stugor med tolv bäddar per stuga. Två av stugorna är renoverade och de övriga kommer att få sin ansiktslyftning efter hand som ekonomin tillåter.
Men hjärtat i anläggningen är ändå den nya inomhusplanen med konstgräs. På 80 x 40 meter kan man nu träna fotboll så gott som året runt. Fyra miljoner kostade hallen som har finansierat med lån. Eftersom hallen inte är uppvärmd blir inte driftskostnaden högre än cirka 30 000 kronor om året. Markarbeten och restaureringen av klubbhuset och stugorna har bekostats genom egna medel.
Aktiv verksamhet
Idag finns det ungefär 450 aktiva som spelar i något av de tjugo lagen. Till detta tillkommer nästan hundrafemtio ledare och föräldrar som på något sätt är knuten till ett lag.
– IFK ska skapa förutsättningar för en bra ungdomsverksamhet, som sedan ska mynna ut i en fungerande seniorverksamhet. Vi kommer inte att köpa seniorspelare utan vi ska bygga upp seniorlagen från våra egna led, betonar Per.
I samarbete med Lindeskolan ansvarar också IFK sedan ett år tillbaka för gymnasiets fotbollsprofil. Och för utvecklingen av fotbollsprofilen har hallen haft en mycket stor betydelse.
– I år var det tjugofyra stycken som sökte till fjorton platser, säger Per Eriksson.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.