En idrottsintresserad tioåring med glimten i ögat, som är kung på att bygga lego, älskar att leka med kompisar och spela tv-spel. Han är som vilken annan tioårig pojke som helst som vill gå och se hockeymatcher, spela fotboll på rasten och fiska. Men Oscars liv skiljer sig. Oscar är tio år och har cancer.
Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om familjen Nielsen i Lindesberg vars son Oscar har en cancertumör i hjärnan. Reportaget fick ett enormt genomslag både på LindeNytt och på Facebook. Och stödet från invånarna har varit enormt. Närmare 350 personer har redan anmält sig till att gå Walk of Hope på söndag och samtidigt har fantastiska 38350 kronor skänkts till Barncancerfonden genom familjen Nielsens insamlingssida. Det gör Lindesbergs insamling till den i pengar räknat mest framgångsrika i landet just nu.
När Oscar, för mindre än ett år sedan, fick veta att han hade drabbats av cancer var det många funderingar och tankar som dök upp.
– Jag tänkte först att jag skulle dö, men sen förstod jag att mamma menade på riktigt att jag skulle leva, säger Oscar.
På sjukhuset i Uppsala, där Oscar fick spendera tre månader, berättar han att alla var väldigt snälla. Han träffade även en kille som var några år äldre och blev som en extra storebror. De två hade lektioner tillsammans, men just då orkade inte Oscar mer än ungefär en timme.
– Det var mycket enklare där, säger Oscar och ler.
Genom ”Min stora dag”, en stiftelse som förverkligar svårt sjuka barns drömmar, fick Oscar åka till Kolmården. Han fick klappa både delfiner och ormar, och det sistnämnda tyckte han inte var otäckt alls medan mamma Åsa inflikar:
– Men delfinerna var betydligt trevligare.
Oscar berättar vidare att han också genom samma stiftelse fick möjlighet att se Melodifestivalens genrep och efteråt gå backstage och träffa Oscar Zia.
Men allt var långt ifrån roligt. En lång period fick Oscar bara vistas på sjukhusets avdelning. En tioårig pojke som är van att vara i farten, utomhus i friska luften, fick nöja sig med att sitta inne och få tiden att gå. Långt hemifrån, långt ifrån både kompisar och vardagen. Till slut var ingenting roligt.
– När det ibland var jobbigt på sjukhuset så fick vi mycket hälsningar, och då sa vi att vi skulle tänka det som att vi skulle göra en riktigt svår match och besegra den här kampen. Och då tänka på alla som står och hejar på, klasskompisar, släkt och vänner. På något sätt blir det här Walk of Hope, säger Åsa.
När Oscar fick komma hem i början av april var han så svag att han knappt kunde ta ett trappsteg. Han tvingades åka rullstol överallt och därefter använda rullator för att kunna stödja sig och sätta sig ner och vila med jämna mellanrum.
Nu har han både cyklat, sprungit 600 meter och varit på Skaras sommarland; något som tidigare var otänkbart.
– Jag har varit envis så jag har klarat det mesta, säger Oscar.
Åsa berättar att han ibland också är riktigt ledsen. Då Oscar innan sjukdomen var väldigt aktiv inom olika idrotter, fungerar det inte riktigt lika lätt längre. Men Oscar konstaterar:
– Jag har spelat fotboll sen jag kom hem. Men som målvakt.
Nu ser Oscar fram emot Walk of Hope, som ska få alla att gå sex kilometer i Lindesbergs tätort för att stödja barncancerfonden. Det syns på honom att han är engagerad och tycker att det ska bli spännande.
– Det är jättebra! säger han.
Anmälan till Walk of Hope görs här.
Text och bild: Ida Lindkvist
INSÄNDARE/DEBATT: På BUN:s senaste möte var det åter dags att diskutera Vedevågsskolans framtid. På sittande möte så fick vi ledamöter återigen information som inte var med i underlagen. Istället för att fatta beslut i frågan om att flytta 4–5:an samt gå ur Bergknallen så kom det ett ändringsyrkande från Moderaterna, på sittande möte, om att starta en utredning gällande en total nedläggning.
Efter flera års dvala är dagvården för personer med kognitiv svikt tillbaka, till anhörigas stora glädje. Under måndagseftermiddagen invigdes den nya demensdagvården under festliga former, i Lindens gamla lokaler.
– Äntligen säger vi i Bergslagens demensförening, äntligen får våra anhöriga en paus i det dygnet-runt-arbete och ansvar som de har och kanske har haft i flera år, säger Christina Pettersson, ordförande i Bergslagens demensförening.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.