Till en informationsträff under tisdagskvällen hade Mäklarhuset och Nordea bjudit in de som stod inför ett bostadsbyte från villa till lägenhet. De nyproducerade alternativen dröjer minst ett år sa Roger Sixtensson, Libo. Det kan också vara nödvändigt att inför en försäljning ordna med en besiktning av husets kondition och energiförbrukning berättade Tomas Strand från Svensk Kvalitetssäkring.
Mäklarhusets och Nordeas informationsträff under tisdagskvällen handlade om bostadsbyte och riktade sig i första hand till de villaägare som står i begrepp att sälja sitt hus för att istället byta till annat boende inom Lindesberg.
Kvällen inleddes med att Libo:s VD Roger Sixtensson berättade om de byggprojekt som planeras. Närmast i tid ligger att bygga om Strandsskolans huvudbyggnad. Blir det ingen ny överklagan så räknar man med att komma igång med de elva lägenheterna redan till vintern. Inflyttning kan då ske någon gång under tredje kvartalet nästa år. Framtiden för de två huskroppar som var tänkt att nyproducerat samtidigt med ombyggnaden av skolan är fortfarande mycket osäker. Här har fortfarande kommunen och länsstyrelsen helt skilda uppfattningar om utförande och utseende av de tänkta husen.
Samtidigt letar också Libo en tomt för att kunna uppföra ett eller kanske två par/radhus. Här räknar man med inflyttning också under nästa år, bara man lyckas hitta en plats att bygga på.
Vid Ålkilsbacken är det planerat för två höghus. Så snart som möjligt under nästa år vill man komma igång på allvar. Det är tänkt att man bygger ett hus i taget, när det första huset är fullt med hyresgäster påbörjas produktionen av nästa, som då kan stå klart ett halvår senare. Vardera av husen kommer innehålla 31 lägenheter.
Om inte länsstyrelsen har något att erinra mot ett bygga där nuvarande brandstationen är beläget kommer det finnas ett antal fräscha lägenheter på den platsen för inflyttning hösten 2016.
Också Egeryd fanns på plats under kvällen för att berättade om sina planer. Här har man ännu inte några byggnationsbeslut utan skissar ännu så länge på olika alternativ. Bland annat visades skisser på hur en eventuell ombyggnad från kontor till lägenheter skulle kunna se ut i lokalerna där Vasselhyttan Taxi och Beauty Harmoni hittills bedrivit verksamhet. Egeryds har också skissat på att bygga lägenheter inom kvarteren Rosen och Gösen.
Lämpligt med husbesiktning innan försäljning
Tomas Strand Svensk Kvalitetssäkring, Karin Gustafsson Mäklarhuset och Zlatko Savic Nordea
Tomas Strands företag Svensk Kvalitetssäkring i Örebro är specialister på husbesiktningar. En besiktning är en byggteknisk undersökning av byggnader och görs för att fastslå fastighetens fysiska skick. Även om det inte är lag på att man som hussäljare genomför en så kallad överlåtelsebesiktning inför en försäljning är det något som rekommenderas. Ofta blir det bättre betalt samtidigt som den minskar risken för obehagliga överraskningar i framtiden. Sett ur ett köparperspektiv är det också säkrare att slå till om det finns en besiktning samtidigt som en besiktning till viss del uppfyller den undersökningsplikt som enligt lagen åligger köparen.
De fel och brister som upptäcks noteras och parterna blir då medvetna om att de finns. För säljaren minskar då risken för att i framtiden hamna i tvist med köparen om det som vanligtvis kallas dolda fel. För ett eventuellt dolt fel ansvarar säljaren i tio år. Vill man i framtiden helt slippa ett ekonomiskt bakslag för dolda fel bör man överväga att teckna en försäkring som täcker den typen av fel.
Till skillnad från en överlåtelsebesiktning är det lag på att alla fastigheter som säljs ska ha en energideklaration. Den syftar till att redogöra för fastighetens energiförbrukning och vilka åtgärder som kan effektivisera energiförbrukningen. En energideklaration ska finnas med i allt försäljningsmaterial inför en försäljning, och den får då inte vara äldre än tio år.
Sportlovets sista dag visade sig från sin allra bästa sida, med strålande solsken och varma vindar, något som uppskattades av barnen som under helgen tillbringade dagarna på Reidarsgården i Lindesberg för att mysa med gårdens alla djur.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Under onsdagskvällen blev det slutligen klart att Blombergska bokhandeln i Lindesberg får nya ägare från och med 1 maj. Det är väninnorna Christina Orrbo och Ann Björklund som nu axlar rollen som lokala bokhandlare.
– Vi ville att det skulle få leva kvar, och det kommer det att göra, även namnet Blombergska kommer bestå, säger Christina.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.
Under måndagen var det premiäröppning för Wienerkonditoriet under sin nya ägarflagg, då Sveas bageri och konditori numera står som ägare till det anrika Lindesbergsfiket. Men det var betydligt mer än bara namnet som bytts ut, då man under hela helgen jobbat i princip oavbrutet med att fräscha upp lokalen, något som uppskattades av kunderna.
– Ja, det har verkligen blivit otroligt fint! Det känns så mycket större helt plötsligt, och det är så fint med alla små detaljer, säger en av tisdagens gäster.
Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.
Coronapandemin fick människor att stanna hemma i större utsträckning än förr och många tog tillfället i akt att rensa i sina hem, något man verkligen har märkt av hos Erikshjälpen i Lindesberg, som slog rekord på gåvomottagningen under 2020.
Vingeltorpets gårdsbutik i Björkhyttan har fått en strålande start sedan premiäröppningen i höstas och lockar redan till sig kunder inte bara från Lindesberg utan även runtom från Mellansverige. Här finner man varor med det lilla extra som man inte kan hitta i vilken butik som helst, bland storsäljarna finns exempelvis fårskinn och eldfat.
– Det går riktigt bra, över all förväntan, säger Anna-Lena Rydelius som tillsammans med sin man Stefan driver gårdsbutiken.