Irja Gustavsson klubbade igenom att kommunstyrelsen skjuter på beslutet - något som FALAB:s VD Roger Sixtensson fick veta några minuter före mötet. Foto: Hans Andersson
Inget beslut idag om skogsförsäljningen
Det blev inget beslut under kommunstyrelsens extramöte i morse om försäljning av den kommunägda skogen. Inte heller någon diskussion.
– Flera ledamöter kände sig inte tillräckligt informerade. Vi tar det på nästa ordinarie kommunstyrelse och jag hoppas på beslut i fullmäktige i oktober, sade ordföranden Irja Gustavsson (S).
Hon hade innan mötet förstått att flera ledamöter – från hennes eget parti och andra partier – inte hade tillräckligt med underlag. Ärendet tog mindre en minut innan det utgick ur dagordningen. KS-mötet var öppet under de första punkterna och här fanns också FALAB:s VD Roger Sixtensson på plats.
– Jag var kallad hit till klockan 9 för att informera, men fick veta alldeles före mötet att det inte skulle bli något, sade han med behärskad överraskning. Som det ser ut nu blir det en fördröjning på en månad och det ska vi nog klara.
På det klara med vad hon tycker om förslaget var kommunalrådet Irja Gustavsson (S):
– Jag tycker att vi ska besluta enligt FALAB:s förslag. Det är bra att sälja skogen så att vi får pengar för att bygga bostäder och kan vi dessutom göra det innan skattereglerna ändras, så kan vi investera i de bostäder vi så väl behöver. Utan att behöva höja hyrorna så mycket och få pengar till kommunal verksamhet, sade hon. Det kommer inte att bli fråga om någon skogsskövling.
Vad det handlar om är att sälja 1000 hektar skog på den privata marknaden. Det är produktiv skog som väntas ge avkastning. Här finns också naturskyddsområden. Av de 1700 hektar som FALAB har idag behåller bolaget en del som man behöver för sin kärnverksamhet och kommunen köper en del.
– Jag tycker inte att kommuninvånarnas skog ska säljas! Kapital ska förvaltas, så att det kan komma alla tillgodo i framtiden. Mark är värdefullt både ekonomiskt och som rekreation. Dessutom tycker jag att man har för bråttom! Ett odemokratiskt sätt! säger Agneta Nilsdotter, MP, i en kommentar. Partiet säger att informationen varit dålig.
– Vi informerade vid ett beredande möte i kommunstyrelsen förra veckan och ingen ställde några frågor. Att vi nu skjuter fram beslutet, så att alla hinner få information – ja det är det som är demokrati, sade Irja Gustavsson (S).
Bengt Evertsson (MP) tyckte efter mötet att det var bra att ledamöterna får rådrum. ”Först ett beredande KS- möte – en månad senare ett beslutade KS möte och en månad senare fullmäktigebeslut – det är ju så det ska gå till”, sade han till LindeNytt
Skogsförsäljningar kan balansera de nedskrivningskrav som företaget får för flera nyinvesteringar som är på gång. Och det är bråttom för att man ska slippa skatta så mycket som det kan bli fråga om, när eller om skattereglerna ändras. Det framhåller FALAB:s VD Roger Sixtensson i det beslutsunderlag som kommunstyrelsen har fått.
”För att skattemässigt göra bästa affären bör skogen flyttas till ett antal bolag för att sedan säljas av, bolag för bolag, över en längre tid. Skogsbolag säljs samma år som ny fastighet färdigställs för att få balans i ekonomin. Denna möjlighet att sälja dotterbolag utan beskattning finns enligt dagens regelverk men kan komma att ändras, varför en prioritering av bildandet av dessa bolag är av största vikt.”
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Stures firar ett år med jubileumshelg
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för ...
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.