Maj månads frukostmöte blev en annorlunda upplevelse än det som brukar erbjudas av kommunen, Företagarna och Linde City, när det hålls på Stadshotellet, som är det vanliga. Den här gången blev det en utflykt till NLF:s stora anläggning i Yxe.
Tänk er en busslast med sommarklädda som äntrar en buss inne i Lindesberg och tar en tur ut till – en jättelik grusgrop. Och de här resenärerna blev både informerade och imponerade över det de såg. Det var Nora Lindefrakt, NLF, som var värd den här gången och det är inte någon grop det handlar om utan företagets stora anläggning i Yxe, som en del av torsdagens besökare inte kände till och många inte hade besökt.
NLF är ett stort företag som är verksamt över stora delar av Sverige. Bara en tredjedel i länet.
Carl Johan Salomonsson nämner Stockholm och Eskilstuna som exempel. Det började med en investering för en billig peng på 60-talet. Nu är det både produktion och återvinning här, och det finns naturmaterial här som räcker flera decennier framåt.
Här sorteras och återvinns material och blir energi. Här ligger t ex virke av olika kvaliteter och gummidäck, men det som är mest iögonfallande är den stora bergtäkt med en brant stenvägg i fonden som inte står Dalhalla efter.
Här produceras naturmaterial som betongindustrin frågar efter, som villaägaren vill ha som gårdsgrus eller fin sand till barnens sandlåda. Agneta Andersson, som jobbar NLF visar den sand som kommer att ligga på den beachvolley-plan som NLF anlägger på Loppholmen (se artikel i LindeNytt).
– Det här var roligt att visa, säger hon och berättar om sin tidigare karriär som volleybollspelare.
Staffan Sandberg jobbar på NLF och är också med på frukostmötet – där det bjuds på kaffe, te och mackor på plats. Han visar på en hög med vita plastsäckar, som innehåller just – plastsäckar.
Staffan Sandberg vid en av de jättelika sorterade högarna, vita plastsäckar, vid NLFs återvinningsanläggning i Yxe.
– Det gäller att sortera ordentligt, så att vi kan ta ut rätt pris, när vi levererar, säger han.
Även för mig var det här en ny upplevelse – att det verkar så väldigt välsorterat – såväl det som ska återvinnas som energi eller nya produkter, och det som, grävs fram ur marken. Här pratar man om allt från råjord till gjutgrus och dimensioner på 0,4 o dyl:
Marianne Borkowski, Veronica Andersson, Birgitta Wiklund och Marita Ohls får veta hur de utvinner olika bergmaterial på NLFs anläggning i Yxe av Carl Johan Salomonsson.
– Vad du vill ha, kan du få hem direkt på plats, eller hämta det själv med släp, t ex, säger Carl Johan Salomonsson. Du kan till och med komma hit och själv handplocka (”självplock”?) om du vet precis vilka stenar du vill ha till färg, form och storlek i din trädgård.
Frukostmötet gav den här gången också möjlighet till informationsutbyte mellan deltagarna under de långa promenaderna i denna stora anläggning. Här fick man tillfälle att tala på tu man hand med både politiker och företagare om man ville.
– Man får bra information vad som händer i kommunen och hos företagarna. Det är ett sätt att få ett nätverk, säger Richard Järlstam från Linde Energi. Han brukar vara med på företagarfrukostarna. Linde Energi har också varit värd några gånger – bl a för att presentera ackumulatortanken på industriområdet, när den var ny.