– Vi har ett starkt politiskt samarbete och nu ska vi börja leverera. Det räcker inte att bara prata och prata. Vi ställer upp med näringslivsavdelningen och företagen ska få den hjälp de behöver. Det deklarerade kommunalrådet Irja Gustavsson (S), när hon mötte företagare på dagens Rotary-lunch.
Hon förstod nog att här gäller det att ”missionera” eftersom kommunen brukar komma långt ner i rankingen, när det gäller näringslivsklimatet.
– Vi är bättre än de betyg vi får, men det verkar som att det fattas en pusselbit här, sade hon och nämnde att kommunen prövar olika modeller för företagare till ”en väg in” till kommunen.
Det var Irja Gustavsson som stod på programmet, men hon sekonderades av koalitionspartnern Jonas Kleber ( C). ”Jonas och jag har varandras almanackor”, sade hon för att understryka det nära samarbetet. Hon sade att politiska klimatet är gott när det gäller i stort sett alla partierna, men att ”SD inte riktigt kommit på banan än” och vad som ska hända där återstår att se.
Politisk leverans? Irja Gustavsson berättade arbetet med att forma olika servicepunkter i kommunen, med början i Vedevåg. Hon försäkrade att det är mycket på gång, när det gäller byggandet – med bostäder vid Ålkilsplan först ut.
– Det är när man ser grävskoporna, som man inser att det händer saker och att Lindesberg utvecklas, sade Irja Gustavsson, som också visade en kommunal självkritik, som att kommunen måste bli en bättre arbetsgivare och att alla lindesbergare – politiker, kommunanställda och medborgare måste hjälpas åt att sprida en positiv bild av Lindesberg.
Här fick hon en fråga från Ingvar Jogenius ( pensionär men tidigare chef för Volvo Lindesbergsfabriken – det som idag är Meritor. ”Hur ska budskapet om Lindesberg
bäras ut till omvärlden?”. Irja Gustavsson svarade med att det pågår ett arbete med en varumärkesplattform.

Joakim Wessman undrade vid Lindesberg gör för att ta tillvara de resurser som kommer i form av nyanlända. Foto: Hans Andersson
– Du har inte talat något om den viktiga frågan om integration, sade Joakim Wessman, advokat och styrelseordförande i Bergslagens Sparbank. Hur tar vi hand om dem som kommer hit och som har otroliga resurser?
Irja Gustavsson instämde i att det är en viktig fråga som kommunen jobbar med och parhästen Jonas Kleber instämde med tillägget att ”pengarna måste komma uppifrån”.
Åter till näringslivsfrågorna. Irja Gustavsson säger att kommunen jobbar med upphandlingsfrågorna, för att se om man kan förändra upphandlingsreglementet, för att se om det går att upphandla mer lokalt.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.