När John Jäderqvist på hösten 2011 debuterade med sin bok Polisbil 60313 fanns redan planerna till en uppföljare. Handlingen i stort var färdig och inledningen skriven. Men sedan tröt inspirationen och musiken tog över helt. Tills nu, när boken åter igen blivit aktuell, den här gången som talbok.- Det känns väldigt inspirerande nu efter att jag fått beskedet att boken är aktuell som talbok, säger John Jäderqvist.
Boken Polisbil 60313 bygger helt på fiction berättar Jäderqvist, men är givetvis inspirerad av hans över fyrtioåriga yrkeskarriär som polis, både här i Lindesberg men också i Norrtälje och Örebro. Och genom boken vill han berätta hur ett riktigt polisarbete går till.
– Historien är fiktiv men polisarbetet är autentiskt, säger Jäderqvist.
För en tid sedan fick han brev från en för honom då helt okänd myndighet, MTM Myndigheten för tillgängliga medier. Budskapet från myndigheten var både positivt och glädjande, myndigheten hade beslutat framställa hans debutbok som talbok.
– Väldigt hedrande att boken blir uppmärksammad på det här sättet, säger en stolt författare.
MTM är en statlig myndighet som lyder under Kulturdepartementet och har till uppdrag att se till att personer som på något sätt lider av läsnedsättning får tillgång till litteratur på de media som passar dem. En talbok görs i digital form och finns sedan att låna på biblioteket eller som e-bok via internet.
Snart en uppföljare?
Jäderqvist erkänner att inspirationen nu, i alla fall till viss del, återvänt. Inledningen till en uppföljare är skriven och i stora drag är också handlingen liksom avslutet klart. Handlingen i den nya boken, när den väl kommer, är den här gången förlagt till Lindesberg och trakterna där omkring. Boken är tänkt att ta sin början i Guldsmedshyttan för att fortsätta till Aspa i Gusselby. Handlingen går sedan vidare till Stockholm där det finns en skumraskadvokat som bokens huvudperson Camilla Zindergren bestämt sig för att följa upp.
Hur allt går och hur allt slutar gäller nu för den nyutnämnde talboksförfattaren att lyckas få nedskrivet mellan alla sina olika musikengagemang, så den lässugna har något spännande och underhållande att se fram emot.
För cirka två veckor sedan, när jag åkte med bilen på samma skogsväg där jag såg de söta grävlingarna nyligen (se förra veckans FotoFredag), så fick jag se någonting jag inte var beredd på…
UPPDATERAD KL. 18.25. Ett drunkningslarm inkom vid 17-tiden på torsdagen från sjön Råsvalen strax utanför Lindesberg. Enligt SOS Alarm hade en tom båt upptäckts driva omkring ute på sjön. Vid 18-tiden kunde man dessbättre avsluta ärendet då båtens ägare var anträffad – på land och vid god vigör.
SOS Alarm hade vid 18.20-tiden inga uppgifter gällande omständigheterna, om ägaren fallit ur båten och tagit sig in till land eller om båten helt sonika lossnat från sin förtöjningsplats.
Vid 14-tiden på lördagen larmades Nerikes Brandkår till en adress strax utanför Frövi. Initialt löd larmet brand i lantbruksbyggnad.
– Det rör sig om en gammal lada som skall vara ombyggd till ett garage. Det är en bil som brunnit i garaget och orsakat kraftig rökutveckling, uppger larmoperatör vid SOS Alarm som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
För två veckor sedan, när jag var på väg till ett ställe för att fotografera, så fick jag syn på två mörka ting längre bort på en grusväg. Jag trodde först på tjädertuppar med tanke på färgen, men när jag kom lite närmare såg jag att de var två grävlingsungar som rullade runt och lekte med varandra. Sedan kom en till unge upp från diket. Så totalt tre syskon. Jag smög närmare med bilen…
INSÄNDARE/DEBATT: I en tidigare debattartikel ställde jag frågan ”Vem granskar vem i Lindesberg?”, med anledning av en medborgargranskning som avslöjat allvarliga systemfel med relevans för nationell säkerhet. Tiden för att bara ställa frågor är nu över. Min granskning har gått in i en ny och avgörande fas: att ställa ansvariga till svars.
För en vecka sedan så fick jag syn på ett par rävvalpar som sprang ute på en åkermark. Jag har alltid velat ha bilder på rävvalpar så jag kontaktade omedelbart markägaren och frågade om tillstånd att sätta mig på span där – och det gick bra. De var bara glada över informationen och tacksamma över att jag frågade.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Förra året firade jag min midsommar i de värmländska skogarna i hopp om att få se en vit älg. Men ingen framgång den resan. Under årets midsommarhelg gjordes en nytt försök då jag återvände till de värmländska skogarna i min fortsatta jakt efter mitt första möte med en vit älg. Hur det gick berättar jag i denna veckas fotokrönika.