Trafikutvecklingsingenjör Jan Gustafsson tackar för sig och släcker ner sitt kontor för sista gången vid månadsskiftet. Nu väntar pension för Gustafsson som tänker ägna mycket av sin vardag åt jordbruksfastigheten vid Usken istället. Han sammanfattar åren som mycket intressanta – även om han fått ta en del hård kritik under resans gång.
Jan Gustafsson har arbetat åt Lindesbergs kommun sedan 1984, först som projekteringschef på dåvarande Gatukontoret. Dessförinnan arbetade han på motsvarande avdelning i Hallsbergs kommun. Från första arbetsåret i Lindesberg innebar hans arbetsområde så mycket mer än trafikfrågor.
-Från början hade man även hand om nybyggnationer men på senare år har det alltså mest blivit trafik och allt vad det innebär, förklarar Gustafsson.
Det var först i samband med ombyggnationen av Kristinavägen som trafikenheten började ta dagens form. Och just detta kära ämne, Kristinavägen, har blivit en återkommande fråga i Jan Gustafssons liv. På gott och ont. Som tjänsteman måste han trots allt verkställa politiskt fattade beslut. Det kan svida i örat…
-Jodå, jag har fått mycket skäll genom åren, skrattar han.
-Men de brukar lugna ner sig när de har fått skälla av sig. Det är ju faktiskt bra att folk engagerar sig, poängterar han.
Även om Kristinavägen har varit hett debatterat, vill Gustafsson minnas Kungsgatan som gågata som en milstolpe värd namnet.
-Det var ett riktigt rabalder kring detta. Jag vill minnas att det var i slutet av 80-talet som man beslutade om att göra gågata där. Detta fick hårt motstånd från köpmännen som påtalade ”farorna”. Man påstod att butikerna på gatan tvingades stänga eller flytta för att klara sig, berättar Gustafsson.
Jan Gustafsson äger två fastigheter, en i centrala Lindesberg och en gammal jordbruksfastighet i närheten av Usken. Förutom jakt- och fiskeintresset planerar han nu ägna fritiden åt dessa projekt.
-Jag kommer att renovera fastigheten i Usken. Det är en gammal jordbruksfastighet från 1800-talet. Sedan blir det naturligtvis mycket jakt och fiske. Det är härlig avkoppling, tycker jag, avslutar han.
Hos Galleri OCH i Frövi börjar julen ta plats, och till helgen anordnar man en stämningsfull julmarknad. Även om julen för många är glädjens högtid, är det också en tuff tid för de som mår dåligt. Under tiden fram till jul låter man därför lottintäkterna från deras julkalender gå oavkortat till organisationen Suicide Zero, något som också har en personlig betydelse för Rosemarie Rudenvall.
– Under den här pigga, glada och spralliga fasaden kan det finnas något annat också, säger hon.
För några dagar sedan spenderade jag många timmar ute i naturen – och vilket väder det var. Det var den där första riktiga kylan och en varm sol på det. Det är helt i min smak.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Guldsmedshytte SK har haft det tufft mot seriens topplag med bara en hämtad poäng efter de tre toppmötena. Kumla har bevisligen varit svårast att rå på med 7-0 i bortamötet som gjordes i säsongens femte omgång. Extra revanschfyllt blev då när Kumla gästade Råsshallen under fredagskvällen, där det bjöds på en jämn kamp som gick till förlängning.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Om planen går i lås vankas det återigen vrålande motorer på Linde Raceway. Datumet är satt till den 19 juli, då tävlingen Bergslagens Snabbaste är tänkt att genomföras. Frågan är bara hur snabbt det får gå, det inväntar man utlåtande från Svenska Bilsportförbundet om.
– I värsta fall kanske det får bli race mellan EPA-traktorer, skrattar Mikael ”Blomman” Blomberg.