Att jobba i transportbranschen – med snabba transporter, snabb anpassning och en tuff omgivning. Då gäller det att vara smidig som en gasell. Jardlers Åkeri i Lindesberg har för andra året i rad fått utmärkelsen DI Gasell.
– Det här ett tecken på att vi jobbar på rätt sätt, säger Henrik Carlzon, som tillsammans med pappa Bernt och brodern Hans driver Jardlers Åkeri. Tillsammans med Ann-Sofie Gunnarsson visar han upp inramade diplom som företaget fått från Dagens Industri för 2014 och 2015.
Jardlers Åkeri AB tillhör en unik grupp företag. Det är under en procent av de svenska aktiebolagen som varje år har rätt att kalla sig Gasell-företag. De är de små snabb-växande företagen, som skapar de flesta jobben – till skillnad mot de stora företagen som ofta minskar sysselsättningen för att effektivisera. ”Gasellerna är näringslivets dynamiska mellanskikt” skriver DI Gasell på sin hemsida.
Det var fyra transportföretag i Örebro län som kunde kalla sig gaseller förra året. Jardlers Åkeri var ett av dem. DI Gasell redovisar en tillväxt för företaget på 127 procent mellan 2011 och 2014. För perioden närmast innan var tillväxten hela 234 procent. Senaste bokslutet visade på en omsättning på 57 milj kr och antalet anställda ligger de senaste åren runt 20. Jardlers Åkeri kan också visa på ett stort eget kapital.
– Vår huvudkund är Volvo och vår affärsidé är att ligga högt upp i service till dem. Det är i den relationen som vi vill växa och vi ger oss inte ut på marknaden och konkurrerar om andra uppdrag, säger Henrik Carlzon.
Det är Volvo Lastvagnar som beställer transporter av fram- och bakaxlar som monterats på Meritorfabriken på andra sidan Stafettgatan och på 4,5 timmar kör Jardlers Åkeri ner dem till Göteborg. Det är fem långtradare som ligger ute varje dag med hundratals axlar väl förpackade i stora trälårar och på returresan tillbaka till Lindesberg tar de med sig delarna till nya lastbilsaxlar. Packningen sker dagtid hos Jardlers – en arbetsuppgift de har sedan tre år tillbaka.
– Vi har fulla transporter åt båda hållen och det går i ett, så när våra chaufförer har ( lagstadgad) vilopaus så sker lossning och lastning i Göteborg, säger Henrik Carlzon.
Det är en pressad bransch där också snabba konjunktursvängningar märks direkt. Han berättar om hur den ekonomiska djupdykningen 2009 omedelbart slog till också mot dem. Den ena veckan hade Jardlers 22 transporter till Göteborg. Veckan efter var det bara tre lass som gick. Men de klarade av det också.
På samma bord som DI Gasell- diplomen finns också utmärkelsen Fair Transport – Sunda Transporter. Det är Sveriges Åkeriföretag som uppmärksammar sunda transporter från ansvarsfulla åkerier:
”Åkerier som kör trafiksäkert, tänker klimatsmart och erbjuder goda arbetsförhållanden. I en osund konkurrenssituation med dumpade priser på en överetablerad marknad finns risk att både köpare och säljare av transporter tummar på säkerhet, miljötänk och socialt ansvar. Allt i jakt på kortsiktiga kostnadsbesparingar. Vi anser att både köpare och säljare av transporter måste ta sitt ansvar för en säker, ren och ansvarsfull åkerinäring”, skriver Sveriges Åkeriföretag på sin hemsida.
Det som är dagens familjeägda Jardlers Åkeri har sitt ursprung i Fanthyttans Åkeri som på 30-talet drogs igång av fyra bröder Karlsson med transporter för Larsbo Kalk. 1998 fusionerades Fanthyttans Åkeri med det lika anrika Jardlers Åkeri, som en gång i tiden börjat med mjölktransporter. 2005 delades det dåvarande företaget upp i två – Jardlers Logistik, som inte har något med familjen Carlzon att göra, och Jardlers Åkeri som då etablerade sig på industriområdet i Lindesberg – först på Bandygatan – och nu ännu närmare Meritor; på Tennisgatan.