Tomten har uppenbarligen varit på besök hos Linde Energi AB där man idag presenterade sin julklapp. När paketsnören och omslagspapper lossats fanns däri ett solcellserbjudande från Linde Energi, i samarbete med Jämtkraft AB som man har en överenskommelse med.
Intresset för solceller växer sig större, inte minst ur miljösynpunkt. Idag presenterade Linde Energi sin julklapp till solcellsintressenter: ett solcellserbjudande i samarbete med Jämtkraft AB, Linde Energis huvudleverantör av el, en överenskommelse som innebär att man får hjälp att förmedla solcellspaket samt planera solcellsanläggning. De hjälper till med rådgivning, och anläggningen är dessutom anpassad för Nordiskt klimat, såsom snö och de mörkerförhållanden som råder häromkring.
För att skaffa solcellsanläggning är processen lång; kundens förutsättningar ska utredas, det ska anmälas till kommunen, ansökan om investeringsbidrag, befintligt elavtal ska ses över, momsregistrering ska göras, liksom anmälan till nätägare och anmälan om elcertifikat, detta för att nämna några punkter.
– Många går och tänker på att kanske skaffa det, men man orkar inte gå igenom processen. Nu kan man äntligen få den rätta knuffen att göra det här, säger Greger Nilsson, Linde Energis styrelseordförande.
– Det är en stor hjälp att kunna erbjuda kunderna hjälp med den här processen, tycker kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson (S).
Det är ett specialerbjudande från Linde Energi som gäller: Sol 60. De kunder som köper solcellspaket från Linde Energi tecknar ett avtal på tre år, där Linde Energi köper överskottselen för 60 öre/kWh i 12 månaders tid. Sedan köps överskottet enligt det avtal som alla befintliga mikroproducenter har, spotpris minus 1,5 öre/kWh. Panelerna tar upp 20 kvadratmeter av villataket, och har en bruttokostnad på 60 000 kronor, där det ges möjlighet att få tillbaka 35 procent från investeringsbidraget.
– Vi tjänar egentligen ingenting på det här, däremot lever vi upp till vårt miljömål som företag. Vi vill ha en klar och tydlig miljöprofil. En solelanläggning betalar tillbaka sig på ungefär 10, 15 år ungefär, säger Göran Karlsson, elchef och vice VD.
– Tittar man så ser man ju att det har hänt något i och med det milda klimatet. Vi vill dra vårt strå till stacken för en bättre miljö. Det är ingen jättestor vinstaffär för oss, men för kunder som står i det här valet kan det betyda mycket, tillägger Greger.
Och Irja konstaterar:
– Kommunmedborgarna blir mer och mer miljömedvetna, då är det kul att bolaget ligger i framkant, det är kul att de kommer till oss ägare och inte tvärtom.
Även kommunstyrelsens vice ordförande, Jonas Kleber (C), är helt och hållet positiv till bolagets julklapp.
– Det är kul att man kan göra något sådant här lokalt. Jag ser bara att det är positiva effekter, säger Kleber.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
Inom loppet av 48 timmar har Jari Mehtäläinen lämnat SD, meddelat att han kommer sitta kvar på sina poster som politisk vilde, samt blivit Socialdemokrat. Dessutom avsattes hela socialnämnden under måndagens kommunfullmäktige.
– För min egen del så är jag ju politiskt aktiv, och det vill jag ju fortsätta vara, då måste man ju ingå i ett parti, säger han.
Under lördagen firade IFK Lindesberg sitt 120-årsjubileum med en riktig fotbollsfest vid Fritidsbyn i Lindesberg. Dagen till ära fick man celebert besök av fotbollsstjärnor som Kevin Walker, Samuel Wowoah och dessutom veteranlaget från Djurgårdens IF.
– Det har varit en toppendag, mycket folk och trevlig stämning, säger Petter Carlsson, ordförande i IFK Lindesberg.
INSÄNDARE/DEBATT: I Lindesbergs Översiktsplan framgår att man ser positivt på utbyggnad av vindkraftverk i kommunen och att en lokal s.k. Vindbruksplan är på gång och angelägen. Vi i Miljöpartiet de gröna i Lindesberg förhåller oss positiva till en Lokal Vindbruksplan. Vi har även en rad synpunkter och krav på planens innehåll, som vi önskar delge er läsare i denna insändare/artikel.