– Det här är historiskt. Nu är Nyföretagarcentrum etablerat i HELA Örebro län. Och nu täcker vi 90 procent av den svenska befolkningen. Det var en uppenbart glad projektledare, Jörgen Bengtson från NyföretagarCentrum Sverige, som var med och klippte bandet nu på förmiddagen, när NyföretagarCentrum Bergslagen drog igång.
”Alla” var på plats på näringslivskontoret på Kristinavägen – den politiska kommunledningen, företagare, bankfolk, företrädare för alla de fyra bergslagskommunerna i norra Örebro län – och hon som ”ska göra jobbet” – Gunilla Pöchhacker.
Hon är anlitad som egen företagare ( det är hela idén med NyföretagarCentrum-rörelsen, som drogs igång för 30 år sedan av P G Gyllenhammar) och kommer att ägna runt 60 procent av sin tid som fortsatt VD i det sociala företaget Bergskraft.
– Resten av min tid är jag rådgivare och kommer att vara nåbar på telefon och ha tider, när jag är anträffbar här i Lindesberg. Jag har redan haft rådgivning för fyra, som vill starta, som jag fått kontakt med genom kommunen eller egna kontakter, säger hon. Vi ser tyvärr att där vi i kommunrankingen i Ljusnarsberg, där jag har varit mest aktiv, klättrar uppåt, så sker det inte alls när det gäller nyföretagande.
Det är en dyster bild som Klas Brynte, näringslivsutvecklare i Nora, kan intyga, Som näringslivschefen i Lindesberg Merit Israelsson också berättar om. Hon säger att Lindesberg har en hel del att jobba på för att få hit medelstora företag och tjänsteföretag. Kommunalrådet Irja Gustavsson (S), som hade med sig både moderater och koalitionspartnern Centerpartiet, välkomnade den här nya spelaren i arbetet med att få fler jobb hit. Hon såg det inte som ett underkännande av vad kommunen gör/har gjort, men medger att kommunen har fått dåligt betyg från företagssidan, när det gäller bemötande och stöd.
Merit Isralesson, Gunilla Pöchhacker, Ulla-Britt Norgren och Klas Brynte. Foto: Hans Andersson
Flera av dem som deltog i måndagsmorgonens tårtkalas menar att NyföretagarCentrum Bergslagen inte bara kommer ett bli ännu ett organ som gör samma saker som andra redan gör – tex kommunernas egna näringslivsavdelningar, ALMI osv….Mest entusiastisk var projektledaren från NyföretagarCentrum Sverige, Jörgen Bengtson:
– Under våra 30 år har vi barnmorskat 200 000 nya företag i Sverige. Runt 80 procent finns kvar efter tre år och bara en procent har konkat. Idag drar 8 – 10 000 företag per år igång, säger han.
– Det är fantastiskt ! Nu är alla kommuner i Örebro län med. De som ska vara drivande är företagarna själva och här har vi också en lokal sparbank – Bergslagens Sparbank, som är en bra resonanslåda.
NyföretagarCentrum har planerats en tid – med start i höstas – som ett sätt att ge blivande företagare hjälp att komma igång – eller rentav avråda om affärsidén inte håller. Gunilla Pöchhacker har som ledord i sitt företag:
– Mitt måtto är -Klart att det går! Jag brinner för att se människor växa, och alla behöver vi få känna oss delaktiga och behövda, så Klart att det går!