Den 4 oktober 1999 firades den första Kanelbullens Dag. Instiftat av Kaeth Gardestedt, vid den tidpunkten projektledare hos Hembakningsrådet. Syftet med temadagen var att hylla den svenska hembakartraditionen genom att lyfta fram ett av de vanligaste bakverken – kanelbullen.
Uppskattningen och entusiasmen över detta bakverk av vetebröd, socker och kanel verkar inte ha några gränser när LindeNytt tar en eftermiddagspromenad igenom staden. På Wienerkonditoriet har Carola Vikström haft mycket att stå ifrån tidiga morgonen. Strax efter lunch hade hon sålt närmare femhundra kanelbullar, plus många olika längder och kransar.
– Ulf Pikkarainen övertog Wiener i november förra året och jag började här i julas så vi kan inte jämföra med något tidigare år, men vi är mycket nöjda. Det här blir en riktigt bra dag, berättar Carola.
När Kaeth Gardestedt tog initiativet till dagen för fjorton år sedan var det som en del i fyrtioårsfirandet av Hembakningsrådet. I en intervju med bloggen Högtider och traditioner berättar Gardestedt att valet av datum hade att göra med att dagen inte skulle kollidera med andra mattraditioner som kräftor, surströmming och äppelfestivaler som infaller på hösten. Hon fortsätter; ”1999 var den 4 oktober internationella barndagen. Det tyckte jag var en lämplig dag eftersom min tanke med Kanelbullens Dag var att det skulle var en omtankens dag”.
Camilla Corcoran med sista plåten kanelbullar
Även hos Frosth Konditori har det varit full rulle hela dagen och i konditoridelen är det många gäster. Camilla Corcoran berättar att ruschen efter kanelbullar började redan under onsdagen. Hittills under fredagen har Frosths sålt mellan 1300 – 1400 kanelbullar, vilket motsvarar ungefär vad man brukar sälja under Kanelbullens dag.
– Lindesbergaren är fikaglada människor, och en sådan här dag brukar det allt slinka med lite annat smått och gott i påsarna, tillsammans med kanelbullarna, säger Camilla.
Ingen av de ortsbor LindeNytt träffade under sin eftermiddagspromenad hade heller missat vilken dag det var denna fredag.
Vet du vad det är för speciellt med idag?

Idag är det fredag och Kanelbullens Dag. Jag har hunnit med en kanelbulle när jag drack kaffe i förmiddags. Numer har jag slutat att baka själv, utan nu köper jag mina bullar. Det blir nästa lika gott som hembakat.
Maj-Britt Hammarström
Lindesberg

Kanelbullens Dag. Jag tjuvstartade redan i tisdags då jag bakade bullar hemma. Jag bakar ofta, det är roligt och så blir de mycket godare än de man köper i affären. I kväll får jag nog sälja en och annan bulle också, när jag står i kiosken på Arenan under tiden som sonen spelar Disco Ball Night.
Örjan Nyberg
Lindesberg

Idag är det Kanelbullens Dag och en hembakad kanelbulle är något vi uppskattar jättemycket. Vi tar ofta en bulle till vårt förmiddagskaffe, bullar vi brukar hjälpas åt med att baka själva. Men vi måste erkänna, idag valde vi bort kanelbullen – vi tog varsin smörgås istället!
Ulla och Kent Hiding
Lindesberg
Pontus Sand, Marcus Axelsson, Jakob Haraldsson och August Andersson
Visst, det är Kanelbullens Dag och det är därför vi är här. Vi brukar i och för sig vara här ibland, kanske några gånger i månaden direkt efter skolan. Kul att sitta ett gäng och snacka om allt mellan himmel och jord. Idag har det mest handlat om onsdagskvällens studentfest på Folkan 13. Det fanns mycket att snacka om….
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
De senaste årens hårda besparingskrav på Lindeskolan har slagit hårt mot flera av skolans program. Med en i princip obefintlig investeringsbudget får program som Fordon och Transport svårt att möta de allt högre kraven från branschen. Men i tuffa tider kliver vardagshjältar fram, så när Jardlers Åkeri erbjöd en hjälpande hand möttes de av en enorm tacksamhet.
– Vi vill tacka branschen för att de ställer upp för vår skull och har förstått behovet av Lindeskolan, säger läraren Kent Svensson.
Efter 15 år med ledande befattningar inom ett brett spektrum av branscher, kliver Lindesbergaren Anna-Lena Rydelius in som ny marknadschef för det kommunala energibolaget Linde energi. Detta meddelar man på torsdagen via ett pressmeddelande.
I den vita lilla stugan på gården i Torphyttan frodas kreativiteten hos makarna Anna och Johan Falkensjö, där de i slutet av förra året öppnade sin egen inredningsbutik. En dröm de gjorde verklighet av efter att Johan drabbats av cancer, genomgått tuffa behandlingar och kommit ut frisk på andra sidan.
– Vi ville inte vänta med drömmen tills vi blir pensionärer, så då bestämde vi oss för att göra slag i saken, säger Anna.