Den 4 oktober 1999 firades den första Kanelbullens Dag. Instiftat av Kaeth Gardestedt, vid den tidpunkten projektledare hos Hembakningsrådet. Syftet med temadagen var att hylla den svenska hembakartraditionen genom att lyfta fram ett av de vanligaste bakverken – kanelbullen.
Uppskattningen och entusiasmen över detta bakverk av vetebröd, socker och kanel verkar inte ha några gränser när LindeNytt tar en eftermiddagspromenad igenom staden. På Wienerkonditoriet har Carola Vikström haft mycket att stå ifrån tidiga morgonen. Strax efter lunch hade hon sålt närmare femhundra kanelbullar, plus många olika längder och kransar.
– Ulf Pikkarainen övertog Wiener i november förra året och jag började här i julas så vi kan inte jämföra med något tidigare år, men vi är mycket nöjda. Det här blir en riktigt bra dag, berättar Carola.
När Kaeth Gardestedt tog initiativet till dagen för fjorton år sedan var det som en del i fyrtioårsfirandet av Hembakningsrådet. I en intervju med bloggen Högtider och traditioner berättar Gardestedt att valet av datum hade att göra med att dagen inte skulle kollidera med andra mattraditioner som kräftor, surströmming och äppelfestivaler som infaller på hösten. Hon fortsätter; ”1999 var den 4 oktober internationella barndagen. Det tyckte jag var en lämplig dag eftersom min tanke med Kanelbullens Dag var att det skulle var en omtankens dag”.
Camilla Corcoran med sista plåten kanelbullar
Även hos Frosth Konditori har det varit full rulle hela dagen och i konditoridelen är det många gäster. Camilla Corcoran berättar att ruschen efter kanelbullar började redan under onsdagen. Hittills under fredagen har Frosths sålt mellan 1300 – 1400 kanelbullar, vilket motsvarar ungefär vad man brukar sälja under Kanelbullens dag.
– Lindesbergaren är fikaglada människor, och en sådan här dag brukar det allt slinka med lite annat smått och gott i påsarna, tillsammans med kanelbullarna, säger Camilla.
Ingen av de ortsbor LindeNytt träffade under sin eftermiddagspromenad hade heller missat vilken dag det var denna fredag.
Vet du vad det är för speciellt med idag?
Idag är det fredag och Kanelbullens Dag. Jag har hunnit med en kanelbulle när jag drack kaffe i förmiddags. Numer har jag slutat att baka själv, utan nu köper jag mina bullar. Det blir nästa lika gott som hembakat.
Maj-Britt Hammarström
Lindesberg
Kanelbullens Dag. Jag tjuvstartade redan i tisdags då jag bakade bullar hemma. Jag bakar ofta, det är roligt och så blir de mycket godare än de man köper i affären. I kväll får jag nog sälja en och annan bulle också, när jag står i kiosken på Arenan under tiden som sonen spelar Disco Ball Night.
Örjan Nyberg
Lindesberg
Idag är det Kanelbullens Dag och en hembakad kanelbulle är något vi uppskattar jättemycket. Vi tar ofta en bulle till vårt förmiddagskaffe, bullar vi brukar hjälpas åt med att baka själva. Men vi måste erkänna, idag valde vi bort kanelbullen – vi tog varsin smörgås istället!
Ulla och Kent Hiding
Lindesberg
Pontus Sand, Marcus Axelsson, Jakob Haraldsson och August Andersson
Visst, det är Kanelbullens Dag och det är därför vi är här. Vi brukar i och för sig vara här ibland, kanske några gånger i månaden direkt efter skolan. Kul att sitta ett gäng och snacka om allt mellan himmel och jord. Idag har det mest handlat om onsdagskvällens studentfest på Folkan 13. Det fanns mycket att snacka om….
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
Ett soldränkt Fritidsbyn stod som värd när cupen Benjamins Minne spelades under söndagen. Cupen, som arrangerades av IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 i samarbete med LindeNytt, var en hyllning till pojkarnas vän och lagkamrat Benjamin, som gick bort i cancer för 4,5 år sedan. Över 7 000 kronor samlades in till Barncancerfonden Mellansverige, genom lotteri och frivilliga donationer. Som en extra bonus stod hemmalaget som slutsegrare efter dagen, och Benjamin hade en central plats i deras vilda firande.
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
På måndagskvällen samlades en rad politiker, både från region och kommun, tillsammans med engagerade ortsbor i Guldsmedshyttan för att ta del av information inför det kommande beslutet kring Storå och Freja vårdcentral.
– Nu är det på gång att privata aktörer tar över både Storå och Freja, vilket kommer garantera att vårdcentralerna finns kvar, oavsett vad regionen tycker, för det råder fri etableringsrätt, säger Willhelm Sundman (L).
Närmare 250 båtar, flottar och även några kanoter samlades på Råsvalens vatten under lördagskvällen för att avnjuta Martin Almgrens kraftfulla röst i solskenet. Det blev en fullkomligt magisk inramning på kvällen, som avslutades först när solen började sänka sig.