När LindeNytt rapporterade från Karnevalen i Lindesberg för femton år sedan, hade den redan blivit en tradition. Nästa år firar Lindeskolan 25 år med Karnevalen. LindeNytt fick vara med när en av avgångsklasserna förbereder Karnevalen, som drar genom centrum på torsdag.
Som reporter får man ibland kika in bakom kulisserna. Men då får man också lova att inte avslöja i förväg vad som bjuds i Karnevalståget. Då försvinner ju poängen – att överraska publiken efter vägen (ofta kompisar och andra nära och kära). Det brukar vara vackra, underfundiga, kaxiga ekipage som passerar.
När jag släpps in i estetiska klassen, så är rummet fullt med färger. Här ligger tyger och papper, hönsnät, tidningspapper och tapetklister. Det märks att Kajsa, Sofie, Marcus, Malin, Ilona och Henrik varit igång i flera dagar redan. Men med en klass på 30 eleverna undrar man var de andra är?
– Alla i klassen har varit med och planerat och jobbat. Alla har tagit ansvar, säger de sex jag träffar. Vi gör det helt på egen tid och vi har röstat om de förslag som kommit.
– De har lärt sig att samarbeta och fått göra det för första gången i ett riktigt projekt, säger Marcus Törnqvist.
När jag träffar dem är det en vecka kvar tills tåget ska gå och de vet att de har många timmars arbete framför sig. Läraren Kajsa Forsberg håller sig i bakgrunden, men när Karnevalståget går – då är hon först i tåget. Det är också en tradition.
Det är skolavslutning i aulan och förberedelser för Karnevalståget hela torsdag förmiddag och sedan är det samling 12.30 och avmarsch kl 13.00.
Den första Karnevalen i den form den har idag med elever från Lindeskolan gick 1990. Initiativtagare var Lars-Åke Smed, idag pensionerad lärare, men fortfarande i högsta grad i kontakt med Lindeskolan.
– Det hade ju funnits en karneval som gick på hösten i samband med marknaden, men den hade somnat in, berättar han. I spetsen för Karnevalen gick bildläraren Per Molin i många år och nu har Kajsa Forsberg tagit över detta hedersuppdrag.