När LindeNytt rapporterade från Karnevalen i Lindesberg för femton år sedan, hade den redan blivit en tradition. Nästa år firar Lindeskolan 25 år med Karnevalen. LindeNytt fick vara med när en av avgångsklasserna förbereder Karnevalen, som drar genom centrum på torsdag.
Som reporter får man ibland kika in bakom kulisserna. Men då får man också lova att inte avslöja i förväg vad som bjuds i Karnevalståget. Då försvinner ju poängen – att överraska publiken efter vägen (ofta kompisar och andra nära och kära). Det brukar vara vackra, underfundiga, kaxiga ekipage som passerar.
När jag släpps in i estetiska klassen, så är rummet fullt med färger. Här ligger tyger och papper, hönsnät, tidningspapper och tapetklister. Det märks att Kajsa, Sofie, Marcus, Malin, Ilona och Henrik varit igång i flera dagar redan. Men med en klass på 30 eleverna undrar man var de andra är?
– Alla i klassen har varit med och planerat och jobbat. Alla har tagit ansvar, säger de sex jag träffar. Vi gör det helt på egen tid och vi har röstat om de förslag som kommit.

– De har lärt sig att samarbeta och fått göra det för första gången i ett riktigt projekt, säger Marcus Törnqvist.
När jag träffar dem är det en vecka kvar tills tåget ska gå och de vet att de har många timmars arbete framför sig. Läraren Kajsa Forsberg håller sig i bakgrunden, men när Karnevalståget går – då är hon först i tåget. Det är också en tradition.
Det är skolavslutning i aulan och förberedelser för Karnevalståget hela torsdag förmiddag och sedan är det samling 12.30 och avmarsch kl 13.00.
Den första Karnevalen i den form den har idag med elever från Lindeskolan gick 1990. Initiativtagare var Lars-Åke Smed, idag pensionerad lärare, men fortfarande i högsta grad i kontakt med Lindeskolan.
– Det hade ju funnits en karneval som gick på hösten i samband med marknaden, men den hade somnat in, berättar han. I spetsen för Karnevalen gick bildläraren Per Molin i många år och nu har Kajsa Forsberg tagit över detta hedersuppdrag.
Musikunderhållning, glass och stolutställning – detta är bara några av inslagen som väntar när Jerle Stadsfest nu anordnas för femte gången. Bakom arrangemanget står Jerle Stadsförening, som vill uppmärksamma det som en gång var tänkt att bli centrum i Bergslagen, men istället blev Sveriges minsta stad.
– Vi har märkt hur stort intresset är för vår lilla stad, och därför vill vi fortsätta att lyfta fram den, säger Janne Olsson, ordförande i Jerle Stadsförening.
Den 12 maj avsattes socialnämnden av kommunfullmäktige, efter att de inte beviljats ansvarsfrihet på grund av bristerna i ekonomin. Nu har kommunens politiska partier lämnat in sina nomineringar inför valet av en ny socialnämnd, där Tom Persson (SD) föreslås bli ordförande efter Jari Mehtäläinen.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Närmare 1000 personer besökte Lindesberg arena under helgen, där Frövi Judo stod värd för årets upplaga av Judofestivalen. Det var en bubblande stämning i den fullsatta arenan, där det pågick aktiviteter från morgon till kväll, innan man avslutade helgen med det mycket populära gladiatorspelet.
Just nu befinner sig räddningstjänsten i Storå med anledning av en mindre brand i terrängen. Enligt uppgifter från SOS Alarm skall det röra sig den majbrasa som brann där på Valborgsmässoaftonen som blossat upp igen.
– Det brinner med öppna lågor och det finns i nuläget ingen prognos för hur länge man kommer att behöva arbeta med branden, uppger larmoperatör.
INSÄNDARE/DEBATT: Det politiska kaoset i Lindesberg med partihoppande politiker och dramatiska utspel får stora rubriker, men bakom kulisserna kvarstår de grundläggande förvaltningsproblem som revisorerna identifierat.
Efter fjolårets succépremiär återvänder nu MTB-loppet Ramträffen till de trolska skogarna i Ramsberg. På rullstensåsar, längs sjöar, över raviner och genom spektakulära installationer mitt ute i naturen går loppet som lockar cyklister från hela Sverige.
– Vi fick fler anmälda än vi hade räknat med förra året och väldigt fint beröm för våra leder, så vi kör igen i år, säger Henrik Björkman från Ramsbergs idrottsförening.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.