Klas Pettersson startade sin egen bergtäkt i Fröddesboda strax utanför Lindesberg. Foto: Camilla Lagerman
Klas startade sin egen bergtäkt: ”Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här”
När Klas Pettersson tog över gården i Fröddesboda efter sin far började han fundera på vad han skulle kunna använda all mark till. En stor del av de många hektaren bestod nämligen av ungskog, men det fanns även en stor mängd berg. 2015 skickade han in sin ansökan om att få starta upp en bergtäkt och under våren 2020 fick han besked att det var beviljat. Sedan dess har han arbetat hårt med att anlägga en väg in till grustäkten, och strax innan jul krossade han sina första ton grus.
– Det var mest ungskog på min mark, så det är inget jag kommer hinna avverka utan mest bara gallra. Så då började jag fundera på vad man skulle kunna hitta på istället, och kom fram till att berget kunde användas, berättar Klas.
Klas anlitade konsultfirman Geopro och skickade 2015 in sin ansökan om att starta sin egen bergtäkt, en process som skulle visa sig ta betydligt längre tid än vad han hade trott. Först under våren 2020 fick han besked om att ansökan var beviljad.
– Vi fick gå igenom miljödomstolar och överdomstolar, men det är ju visserligen bra för då vet vi att det är ordentligt gjort, säger han.
För Klas som under många år legat ute på jobb är drömmen om att kunna arbeta närmare hemmet levande i allra högsta grad.
– När man har småbarn är det ju roligare att kunna vara hemma. Drömmen är att kunna arbeta heltid med det här så småningom, men det kommer nog ta ett tag att komma igång, så de kanske hinner bli tonåringar, säger han och ler.
Foto: Camilla Lagerman
Strax innan jul krossades de första 25 tonen grus som nu ligger och väntar på att vintern ska bli något mildare innan de förhoppningsvis kan komma till användning i närområdet.
– Transporter är ju dyrt idag och företagen vill kunna köpa material nära sina byggen. Det ska byggas en hel del bortåt Frövi inom kort så jag hoppas kunna leverera lite dit. Det är väldigt bra kvalitet på berget fick jag veta när ansökan gick igenom, så det duger till både asfalt och betongindustrin. Så nu hoppas jag att vintern blir mild så att byggena kan komma igång, berättar Klas.
I dagsläget har han avverkat cirka 3 hektar av sin mark, och det återstår ungefär 10-11 hektar till innan det tar stopp.
– Jag får leverera max 100 000 ton per år, men några sådan stora volymer tror jag inte att jag kommer upp i. Men man kan ju alltid sikta mot stjärnorna, avslutar han glatt.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Mikael Kihlberg blir ny VD för FALAB/LIBO. Foto: Camilla Lagerman
I januari meddelade Roger Sixtensson sin avgång som VD för FALAB/LIBO, efter en rad uppmärksammade mediala granskningar. Sedan dess har bolagets ekonomichef varit tillförordnad på posten, medan man sökt en ny VD. Under måndagen kunde man så presentera mannen som ska axla rodret, Mikael Kihlberg, som tillträder 1 september.
– Nu vänder vi blad, nu börjar ett nytt kapitel i FALAB/LIBOS historia, säger Mikael.
Som avslutning på lördagens Vårmönstring arrangerades Vårfesten på Brasseri All In. DJ Misceo, Drängarna och The Band Of Brothers stod för underhållning och härlig musik. Det blev en mycket välbesökt tillställning där stämningen var på topp från första tonen som flödade ur högtalarna. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från lördagens stora fest.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Årets bokrea är i full gång, och redan en halvtimme innan Blombergska Bokhandeln i Lindesberg öppnade dörrarna ringlade sig kön lång längs trottoaren.
– Det var en tapper skara som stod och väntade när vi öppnade klockan 07.00, berättar Ann Björklund.
Arenan fick utrymmas efter inbrottslarm
Söndagskvällens handbollsmatch mellan LIF Lindesberg och Skogås hade bara tre minuter kvar när man fick pausa spelet. Inbrottslarmet drog igång i...