Kommundelsträffen i Rockhammar blev minst sagt laddad. Att man ska få ha kvar förskoleklassen till trean var positivt, men att fyran till sexan skulle bortprioriteras föll däremot inte i god jord och upprörde många.
I gymnastiksalen är det samma gamla orangea stolar, liksom träbänkarna som så många barn lekt skeppsbrott på. Utanför fönstren står fotbollsmålen utan nät stabilt kvar, trots alla barn som hängt i dem. Men idag ska det inte vara någon gymnastik, och istället för barn är lokalen fylld av politiker och byinvånare. Det är kommunchef Christer Lenke som inledande får berätta om det kommunala läget, men någonstans hänger en viktigare fråga i luften. Det dröjer således knappt en sekund innan Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsens ordförande, har överlåtit ordet till allmänheten innan frågan kommer farandes likt en projektil.
– Hur blir det med skolan?
Linda Svahn (S), ordförande i barn- och utbildningsnämnden får mikrofonen.
– Det var den givna frågan idag. Vi har resonerat och tänker stabilitet. Förskoleklass till trean är lättast att få lärare till, och därför tänker vi behålla det och fritids, och förskolan förstås. Skolår 4-6 är svårare på lärarsidan, därför tänker vi fokusera på de lägre åldrarna. Det är inte ett klubbat beslut men vi är överens i majoriteten.

Linda Svahn. Foto: Ida Lindkvist
Att det är svårt att få lärare till en skola som lever under ständigt nedläggningshot, tycker ingen är konstigt, och sättet man annonserat på är åhörarna enhälligt överens om har varit under all kritik. Irja och Linda intygar att det inte är en ekonomisk fråga, utan det handlar om att man inte vill lägga energi på att hitta en lärare. Flera i publiken håller med om att bevara endast några klasser är ett sätt att kväva skolan.
F-3 ska få vara kvar till åtminstone nästa mandatperiod, det garanterar politikerna. Men man nöjer sig inte, föräldrarna vill inte skicka sina barn till Fröviskolan som då är den skolan som blir aktuell.
– Man säger att det är sämre kvalité i byskolorna, men det är bara snack för att man vill bli av med byskolorna. Tittar man på de här barnen så har de bättre betyg och det finns stort potential i en sådan här skola, och en trygghet!, säger Inger Karlsson.
– Det är noll mobbning, alla trivs och de har bra betyg. När ni var här förra gången och vi hade vårt förutsättningslösa samtal trodde jag att ni ville satsa på oss, men nu är jag djupt besviken när jag inser att ni inte lyssnade alls, säger en förälder.

Diskussionen är väldigt laddad och flera åhörare lämnar lokalen i ren ilska redan innan mötet är avslutat. Det är upprörda åhörare, kanske främst föräldrar som givetvis värnar om sina barn. Per Söderlund (SD) begär ordet.
– I en sådan här liten by betyder skolan allt, man ska värna om de här små skolorna. Det handlar om en tjänst så det ska gå att finansiera.
Frågan om den här lärartjänsten fortfarande finns kvar, dyker upp.
– Den är inte indragen eller besparad, blir Henrik Arenvangs, förvaltningschef vid Barn- och utbildningsfövaltningen, svar.
– Kommer det en behörig lärare så är vi öppna för det då, ger Linda till slut med sig.
– Vi kommer säkert ha anledning att återkomma till er, tillägger Irja.