I måndags öppnade en ny frisörsalong upp i den före detta Solgunslokalen. Efter tre år som inhyrd vill Anna Gustafsson testa lyckan som egen företagare, och med sig på resan har hon Felicia Andersson, diplomerad nagelteknolog. – Vi är bra på det vi gör, och jag älskar att gå till jobbet, jag längtar efter att få gå hit, säger Anna Gustafsson.
Solguns Optik flyttade till lokalen bredvid och den mysiga lokalen med lågt, skevt tak som de lämnade efter sig behövde inte stå tom länge. I måndags slog portarna officiellt upp och Anna Gustafsson välkomnar gamla som nya kunder till hennes frisörsalong, Salong G. Anna är en tjugofyraåring med rötterna i Lindesberg. Hon utbildade sig till frisör på en privatskola i Borlänge och har nu jobbat som det i tre år, men då hyrt en stol på en annan salong. När den salongen tackade för sig såg Anna genast sin chans.
– Jag har fått kött på benen och kände mig sugen på att starta eget. Man får fler möjligheter, man kan ha fler frisörer, nageltjej, massör, ja, man får möjlighet att erbjuda kunderna mer. Tanken är att kunna ha ett helt skönhetscompani, det är drömmen. Men man måste börja någonstans och det här är en bra start. Det var toppen att börja med att hyra stol, men nu kände jag att det var dags att göra något eget, berättar Anna.
Från starten har Anna med sig Felicia Andersson, diplomerad nagelteknolog som, liksom Anna, redan hunnit skapa en stabil kundkrets. Felicia gick stylist på gymnasiet och valde då att inrikta sig på just naglar. Hon har fram tills nu drivit eget företag på hemmaplan och erbjuder fantastiska naglar med alla tänkbara dekorationer. Men också hon vill utvecklas:
– Jag har även planer på att lära mig fransförlängning inom ett år, avslöjar Felicia.

Felicia Andersson fixar snygga naglar.
Den sjunde till åttonde mars får salongen dessutom besök av en tjej från Stockholm som bleker tänderna, något man planerar ska återkomma med jämna mellanrum. Och för att kunderna då inte ska behöva ligga med gapet framme i fönstren, drar man fördel av de flera rum som lokalen tillhandahåller. I övrigt är Anna nöjd med lokalens plats.
– Det är bra läge, människor går förbi här och det är mysiga lokaler, säger Anna och Felicia tillägger:
– Folk ser att det har hänt något nytt här!
Båda tjejerna brinner för det de gör och för dem båda är den sociala biten en stor del av deras arbete.
– Vi är bra på det vi gör, och jag älskar att gå till jobbet, jag längtar efter att få gå hit. Jag började från att ha några få kunder i veckan till nu när det ofta är fullbokat. Det är mer än bara klippa och göra naglar, vi pratar med varandras kunder och knyter kontakter. Jag älskar att pratar med människor!, säger Anna.
– Jag tror det lyser igenom att vi tycker om att vara här, konstaterar Felicia.

Även Annas hund Lexus får vara med, han välkomnar kunderna.
Så småningom vill Anna få in någon mer frisör, stolar finns det redan.
– Gärna någon ung som kommer direkt från skolan, som jag gjorde, att jag får ge någon den möjligheten. Det är inte så lätt att få plats någonstans.
Salongens öppettider anpassar man i det längsta efter kundernas önskan.
– Vi styr efter kunderna, ibland blir det en kortare dag, ibland längre dag, det är beroende på kunderna, avslutar Anna.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.