Det finns en stor oro över att elever använder droger och att tidigare elever försöker sälja droger på skolan. Socialförvaltningen tar de här signalerna på stort allvar. Om några veckor ska två projektrekryterade personer finnas på plats ute bland ungdomarna. Kommunen vill stoppa missbruk och man vill skaffa sig ett sätt att arbeta med dem som redan använder droger eller som ägnar sig åt brottslighet.- Va bra! Helt suveränt. Det här är bara positivt och det finns inga nackdelar, säger Susanna Jakobsson, ungdomspolis. Det är viktigt att de kommer att finnas på plats där det händer.
Det var i höstas som det kom fram stor oro från en av skolorna i kommunen som gällde misstankar om droganvändning bland eleverna. Det blev möte med såväl drogsamordnare som polis och socialtjänst.
– Oron avser ett antal före detta elever som nu är i 20 årsåldern och som kommer och stör och uppenbarligen försöker sälja droger på skolan, noterade socialförvaltningen i en skrivelse till socialnämnden, som har skjutit till 737 000 kr för två personer som t o m september ska jobba både förebyggande – men också ta fram metoder.
– Det handlar om att ge skolorna råd om hur de ska göra om de träffar på elever som är drogpåverkade. För många i skolan kan det vara en ny erfarenhet, även om drogmissbruk inte är nytt i skolvärlden, säger Marie Ekblad som är verksamhetschef på socialförvaltningen.
Skolorna ska få en checklista om hur man ska gå tillväga om man upptäcker eller misstänker missbruk. De har två ”fältarbetarna” ska också vara ute på kvällar och helger, t ex under s k riskhelger, där droger brukar vara vanligare eller i samband med fester. De ska också kartlägga hur missbruket kan se ut bland ungdomarna. De signaler som kommer är oklara.
– Vi har fått litet mer anmälningar till socialtjänsten, säger Marie Ekblad. De skolor som signalerar oro över läget är Lindeskolan och Storåskolan.
– Det är viktigt att bygga relationer och ta redan på anledningarna till ett missbruk, säger Susanna Jakobsson. Och att man har ett samarbete med föräldrarna.
Både skola och socialtjänst har satt in insatser och Marie Ekblad säger att man känner till en del av de elever det handlar om. Annons har varit ute för att söka de två personer som ska jobba med det här drogförebyggande arbetet och Marie Ekblad har i dagarna satt igång intervjuer med dem som sökt. Det här är en del av den översyn av som flera förvaltningar ska göra över det förebyggande arbetet i kommunen.
Söndagen den 6 oktober spelades fotbollscupen Benjamins minne för tredje året, i ett samarbete mellan IFK Lindesbergs pojklag födda 2010 och LindeNytt. Syftet med cupen var att hedra och hylla lagets bortgångne vän Benjamin, som avled i cancer endast 10 år gammal. Under cupen samlade man även in 7 500 kronor till Barncancerfonden, som under tisdagen överlämnades till föreningens representant, Matti Tordsson.
– Att cupen heter Benjamins Minne tycker jag är så fint, att man har kvar den kopplingen till varför man startade det här, för då kommer det att leva vidare. Det är väldigt fint, jag blir rörd, säger Matti.
Ett hundratal åskådare besökte under söndagskvällen den traditionsenliga ljuständningen på Dalvägen i Lindesberg, som i år var större än någonsin. Tre hushåll har arbetat i månader med att skapa en magisk stämning inför jul, med hjälp av tusentals meter ljusslingor och lysande figurer.
– Det tar ett par månader, och krävs mycket jobb, men det är värt det när man ser barnen, säger Dara Pech och tittar på alla barn som nyfiket går runt och tittar på allt som lyser.
Det var blandade känslor hos Linde Volley som både hämtat en bortaseger och en hemmaförlust under de senaste veckorna. På lördagen kom en ny chans till revansch när en av seriens yngsta lag, RIG Falköping, gästade arenan. Gästerna började med att ta åt sig och var snabba att vinna det första setet. Därefter hade man inte mycket att göra, där hemmatruppen Linde Volley repade sig med tre raka setsegrar.
På söndag den 1 december är det dags att låta julstämningen flöda, när Linde City anordnar skyltsöndag med traditionsenlig julmarknad i Lindesberg. Butikerna öppnar klockan 12:00, då flera julpyntade skyltfönster kommer att pryda centrum.
Det blir läkarna Mia Konradsson och Jörgen Bäck som tar över driften av Storå vårdcentral, det beslutade regionstyrelsen under torsdagen. Konradsson och Bäck primärvård AB kommer även att driva Freja vårdcentral i Frövi parallellt. Beräknad start för Storå är satt till april 2025.
UPPDATERAD: En brand i Stråssa, som initialt började med en brand i en ladugård, har eskalerat till en mer allvarlig situation. Branden har nämligen spridit sig till ytterligare en ladugård på platsen samt hotar nu en tredje.
– Två av ladugårdarna är helt övertända, man koncentrerar sig nu på att rädda den tredje från branden, uppger operatör vid SOS Alarm, som svarar för Räddningsregion Bergslagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Som medborgare har jag på senare tid granskat kommunens hantering av offentlighet, transparens och beslutsfattande. Det jag funnit är djupt oroande – inte bara för vad som upptäckts, utan för vad det säger om systemets sårbarhet.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.