Under de senaste fyra åren har Lindesberg kommun kunnat erbjuda gratis sommarlovsaktiviteter till traktens lediga barn och ungdomar, tack vare ett tillskott av statliga pengar. I år uteblev bidraget vilket fick kommunen att ta saken i egna händer och avsätta en miljon kronor för ändamålet.
På fredagen släpptes årets sommarlovsprogram för kommunens lovlediga barn, och visst blir det en händelserik sommar även den här gången. Skillnaden är att i år står Lindesbergs kommun själva för kostnaderna då det statliga bidraget till landets kommuner uteblev.
– Det är en jätteviktig satsning, framförallt nu när många familjer kanske inte kan göra så mycket annat än att stanna hemma i sommar, berättar kommunstyrelsens ordförande Irja Gustavsson.
– Dock är det viktigt att komma ihåg att vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och om de förändras kan vi behöva att justera eller ställa in vissa av aktiviteterna. I dagsläget är det tre av dem som eventuellt kan ligga i riskzonen, och det är resan till Gröna Lund, Summer Fun på arenan och matinéerna på bion, berättar Jonas Andersson, fritidskonsulent på Lindesbergs Kommun.
Även i år återkommer de omåttligt populära Klotenlägren som under de senaste åren varit en av de stora favoriterna bland barnen, men det blir även ridläger, travskola och cirkusskola under sommaren.
– En nyhet för i år är vårt familjeläger i Kloten som riktar sig ensamstående föräldrar med minst ett barn i åldern 6-12 år. Det tror vi kommer bli jätteroligt, med aktiviteter för både förälder och barn, berättar Jonas.
– Det känns jätteroligt att kunna erbjuda sommarlovsaktiviteter även i år, vi måste satsa på att barnen ska kunna vara aktiva i sommar, avslutar Irja.
Läs hela sommarlovsprogrammet HÄR.
Precis som förra året är alla aktiviteter gratis, förutom resan till Gröna Lund, samt simskolorna. Om man har tackat ja till en plats men uteblir utan att avanmäla sin plats i god tid kommer man att debiteras en avgift. Avgiftens storlek framgår under respektive läger och motsvarar kostnaden per plats. Närvaroplikt gäller under hela lägret eller simskolan.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.