Hur sköter – eller missköter – sig våra kommunala tjänstemän egentligen? Den frågan ställs nu på sin spets efter att Svenskt Näringsliv presenterat mycket negativa siffror gällande företagarnas förtroende för tjänstemännen. Kommunchef Lennart Jansson har tagit till sig av dessa uppgifter och säger att man nu ska undersöka vad som är orsaken till den negativa trenden.
Varför tappar Lindesbergs företagare förtroendet för tjänstemännen? Frågan har troligtvis en rad olika svar, men för att få grepp om missnöjet vill Lennart Jansson lyfta frågan till politikerna för att påbörja en närmare granskning.
-Vi måste få svar på det här, vad som har hänt och varför vi nu ser en sådan negativ trend i Lindesberg. Jag har själv tittat på Svenskt Näringslivs ranking och det ser inte bra ut, kommenterar Lennart.
Att företagarna förlorar såväl hopp som förtroende är inte så väldigt konstigt egentligen. Det räcker med att lyssna på vad företagarna själva har att säga. Bristande kommunikation och dåligt bemötande är bara något av allt som kommit till vår kännedom. Byråkratin råder.
Restaurang fick byråkratisk käftsmäll
Företagaren Ulla Ekström på Kretschmann´s Inn är bara en i raden som anser att tjänstemän många gånger agerar på ett felaktigt och fult sätt. För snart tre veckor sedan fick hon besök av en tjänsteman som mer eller mindre idiotförklarade henne. Det är naturligtvis inte ett företagsfrämjande tillvägagångssätt.
-I protokollet skrev hon att jag inte är kompetent nog att bedriva denna typ av verksamhet, förklarar Ulla som naturligtvis tog mycket illa vid sig.
”Vi ska stänga här”
Det är fredag 25 april – lönehelg. Restaurangen är välbesökt och folk sitter och äter sin mat när tjänstemän från kommunens miljökontor ”hälsar på”. En av tjänstemännen kommer in och påstår att ”det här är en skitig restaurang” med hög ton för att gästerna ska höra.
Detta inträffade under en vanlig kontroll av verksamheten.
-Det är jätteviktigt med kontroller och jag har aldrig haft problem med det tidigare under mina 21 år i branschen. Här handlar det mer om hur tjänstemannen har misskött sin uppgift, tycker Ulla.
Tjänstemannen i fråga insisterade nämligen att samtalet med restaurangägaren skulle ske i närheten av kunderna – och mitt i lunchen.
-Hon sa högt och ljudligt så här: ”Vi ska stänga här”. Och folk började ju titta och fundera vad som stod på.
Nonchalanta kommentarer
Själva restaurangen hade nu inga större brister, inget utöver det vanliga. Slitage på vissa arbetsytor förekom – men var redan på gång att åtgärdas. Då försökte tjänstemannen finna andra grunder istället.
-Hon ansträngde sig ordentligt för att finna saker att anmärka på. Bland annat tittade hon på ett gångjärn och sa att det fanns smuts där. Därför var hela restaurangen skitig, berättar Ulla.
Vid ett par tillfällen ställde Ulla frågor tillbaka, rörande sådant som tjänstemannen anmärkte på. Ulla ville bara veta hur hon skulle rätta till sådant som ansågs bristfälligt i hennes ögon sett.
-Men då svarade hon bara nonchalant att ”det får du räkna ut själv”. Så var det hela tiden, hon uppträdde så fruktansvärt otrevligt, oetiskt och nonchalant. Jag har aldrig varit med om något liknande under alla år som vi har bedrivit verksamheten, säger Ulla Ekström.