Bob Linger står med en fot i Söderhamn, där hon egentligen bor, och en fot i Lindesberg där kärleken Christoffer Sjögren finns. Nu är hon dessutom i startgroparna för att på Bytesgatan öppna sin alldeles egna inredningsbutik där miljövänligt återbruk är en självklarhet.
Det är på Bytesgatan som Bob Linger har sin blivande butikslokal. Först måste man snirkla sig igenom ett par rum med loppisvaror, som inte tillhör Bob, men det är av loppisens ägare som hon hyr sin lokal.
– Jag kan inte få en egen ingång, men det blir bra ändå, säger Bob.
Konstnärsådran har alltid dunkat hårt och innan möbler och inredning blev ett stort intresse, har hon ägnat mycket tid åt att tatuera, måla och fotografera.
– Jag blir rastlös om jag inte har saker att göra. Det går knappt en sekund utan att jag pysslar med något, utan något att pyssla med blir jag galen. Det är kul att vara kreativ, jag har tyckt om det så länge jag kan minnas.
Möbelrenovering och upprustning och skapande av olika inredningsartiklar var dock nytt och Bob är självlärd.
– Jag har sådan tur att jag oftast lyckas med sådant som jag ger mig på. Jag fyndar mycket på loppis och saker som folk vill kasta, då är jag där och plockar. Om folk tänker kasta grejer kan jag lika gärna göra nytt, det är onödigt att kasta sådant som går att göra nytt. Det är kul för man slipper ha samma som andra, man får sitt eget. Det är roligt när grejerna har lite historia! Och så är det både billigt och miljövänligt.
– Industristilen som är inne nu kostar multum, och så kan du ta lite hönsnät och göra det själv istället för nästan ingenting. Återbruk och loppis har blivit en stor grej, men jag har inte sett att det finns någonstans här i Linde. Så det känns kul att börja med något nytt!
Bob har redan sålt flera av sina verk och en favorit var en gammal byrå som hon rustade upp. Lådorna målades fiffigt nog med griffelfärg.
– Så ungarna kunde klottra loss på den, säger hon och ler.
Christoffer tillägger stolt:
– Det var en riktigt bra idé!
I två månader har det rensats i lokalen, den största delen av tiden gick åt till att slänga sopor. Därefter har det snyggats upp och Bob har verkligen legat i, för nu börjar lokalen se fantastisk ut och ge en hemtrevlig känsla.
– Nu ska jag fylla upp här och jag vill bli klar med lokalen och så innan jag öppnar. Nästa steg blir att registrera företaget. Mitt mål och förhoppning är att dra igång under våren, innan sommaren, om nu saker blir som de ska.
Förutom att man kommer kunna handla det Bob skapat, kommer man också kunna komma förbi med egna grejer för att få dessa fixade.
– Vill man ha något fixat kan man komma hit och lämna in det på beställning i mån av tid. Då får man det fixat enligt önskemål, men vill man att jag ska hitta på så gör jag det, det är inte några problem, jag har ingen brist på idéer.

Hunden VeYsen agerar inredningsdetalj. Foto: Ida Lindkvist
Planer på kommande cafékväll finns också, då med lite hjälp av pojkvännen.
– Då kan man sitta på stolarna som man kan köpa, komma hit och slappna av och mysa lite. Christoffer får spela lite och det ska kännas som hemma. Jag vill att det här ska vara en plats där det är avslappnat!
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.