Björn Samuelsson från Linköping snickrade ihop en tv-bänk av Alm under helgen. Foto: Jennie Einarsson

Kreativiteten flödade när Lindesnickarn höll kurs

Det fullkomligt sprudlade av skaparglädje när Lindesnickarn bjöd in en grupp kursdeltagare till en hel helg fullspäckad med snickeri av alla dess slag. Björn Samuelsson från Linköping provade på att sammanfoga trä för att göra en tv-bänk av träslaget alm.
– Det är lite pilligt och svårt att såga rakt så att det passar ihop perfekt, men det är sånt man får lära sig, berättade han och visade upp ett benpar till bänken.

Det sågades, slipades och skrattades om vartannat när deltagare från olika delar av landet fick utlopp för sin kreativitet under helgens snickerikurs hos Lindesnickarn. Uppdraget var att skapa ett individuellt valfritt projekt under tre dagar med hjälp och ledning av Lindesnickarn själv, Kenneth Andersson, och hans medarbetare. Efter en noggrann genomgång av maskiner och säkerhetstänk, var det fritt fram för deltagarna att dra igång med sina egna upplägg.

Björn Samuelsson, Linköping, var en av de hitresta deltagarna.

– Det ska bli en tv-bänk i almträ, som är väldigt hårt. Jag har försökt att slipa med grovt sandpapper men det händer nästan ingenting, skrattar Björn.

Björn visar upp sammanfogningarna av benparen som han har arbetat med under helgens gång.

– Jag håller på med lite träarbete hemma också med med en CNC-maskin. Det är en liten datorstyrd maskin som mest är till för skyltar och småsaker. Det som jag arbetar med här är hopsättningar som jag inte har gjort tidigare. Det är lite pilligt och svårt att såga rakt så att det passar ihop perfekt, men det är sånt man får lära sig. Det är lite kul att få testa på att snickra för hand och inte bara via en dator.

Jan Björkström och Eva Bylander från Borlänge visade upp sina projekt. Jan som redan packat in de gamla fönstren i bilen hann även med att göra en ostbricka, Eva håller upp sin portabla sadelhängare. Foto: Jennie Einarsson

I ett annat hörn av lokalen står paret Eva Bylander och Jan Björkström. De har åkt från Borlänge för att få lite miljöombyte från sin vardag.

– Jag jobbar på trafikverket som utredare, så det här är väldigt annorlunda mot att sitta vid datorn och skrivbordet, berättar Eva glatt.

Eva har under helgen arbetat med att snickra en portabel sadelhängare som hon ska kunna ha med sig i bilen när de ska åka ut och rida.

– Jag tänkte att det kunde vara roligt att göra något som man har användning för. Det är något som jag aldrig gjort tidigare, det finns ju inget mönster på sådana här saker. Jag hade ingen aning om hur det skulle se ut, det fick utkristallisera sig under tiden. Det är har varit jättekul och det har verkligen gett mersmak, man blir sugen på att fortsätta.

Jan tog med sig några gamla fönster från parets hus som var i behov av lite omtanke.

– Vi bor i ett äldre hus jag och Eva så vi har snickrat en del genom åren. Vi är här i huvudsak för att lära oss verktygshantering och lite tips och tricks. Jag har arbetat under helgen på några gamla fönster som var i behov av en uppfräschning. Men nu tröttnade jag på att kitta så jag gjorde en liten ostbricka i almträ bara för att lära mig lite maskiner och slipteknik, berättar han.

Lindesnickar’n Kenneth Andersson och medarbetarna Björn Larsson och Erik Hammarström tog väl hand om kursdeltagarna. Foto: Jennie Einarsson

Lindesnickarn Kenneth Andersson berättar om hur det kommer sig att de började med snickerikurser.

– Vi har jobbat med hantverksmässor i uppemot 30 år men sedan gjorde pandemin att vi fick inte åka ut på ett par år, det var då vi bestämde oss för att dra igång med kurserna. Det är så kul för snickarglädje kan betyda två saker, dels nånting fint man tillverkar men det handlar också om arbetet man gör inom sig själv, man börjar tänka kreativt och det tycker jag är kul.

En hylla tillverkades med en speciell fogning, inspirerad av inredning från ett av de äldre husen på Skansen. Foto: Jennie Einarsson

Snickeriprojekten som deltagarna arbetar med under kursen kan vara minst sagt varierande.

– En del som kommer hit på kursen kan inte någonting alls inom snickeri och de vågar ändå ge sig på maskinerna som vi har här, det är häftigt. De får göra någonting valfritt när de kommer hit, det kan handla om allt från hyllor till dörrar och köksinredning. Vi hade faktiskt en tjej här en gång som gjorde en hammock, det trodde vi aldrig skulle gå till en början, men hon hann göra klart den! Det enda som saknades var ett fäste som vi beställde in från ett annat företag, avslutar Björn Larsson som är med och hjälper till.

En av kursdeltagarna valde att tillverka ett nyckelskåp med vackra frästa detaljer. Foto: Jennie Einarsson

För de som vill lära sig mer om snickeri så finns flera kurstillfällen under sommaren och hösten att boka här via Medborgarskolan.

Publicerad 30 maj 2022 klockan 12:12

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Max Unosson, Max Wendelstam och Melwin Borgshed vann årets pitchtävling med sitt företag Socksy. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Lindeskolans unga företagare prisades vid pitchtävling

Under onsdagen avgjordes årets pitchtävling för UF-företag på Lindeskolan i Lindesberg. Bergslagens Sparbank, tillsammans med skolan och ett antal lokala samarbetspartners, arrangerade tävlingen där man delade ut priser i fyra olika kategorier. Varje vinnande företag fick ta emot en prischeck om 2500 kronor vardera, som kanske kan hjälpa de unga entreprenörerna en bit i sitt fortsatta arbete. Vinnaren av årets Pitch fick dessutom gratis marknadsföring hos LindeNytt, för att kunna sprida sitt varumärke ytterligare.

29 mars 2023 klockan 18:03 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Bild: Barnkalasfestivalen

Vinn biljetter till Barnkalasfestivalen

Söndagen den 7 maj arrangeras Barnkalasfestivalen i Lindesberg arena. En festival för de allra minsta, där de kan få uppleva idoler som Mamma Mu och Kråkan, Pettsson och Findus samt trollkarlen Daniel Kane. Efter föreställningarna ges även möjlighet att fotograferas med karaktärerna. Nu kan LindeNytt, i samarbete med Besök Linde, ge två av er chansen att vinna varsin biljett till den efterlängtade festivalen.
– Det här blir superkul för barnen! säger eventstrateg Jeanette Andersson.

28 mars 2023 klockan 11:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Kommunen dementerar avtal gällande guidningar i Stripa

Tidigare i veckan rapporterade LindeNytt om att ett nytt samarbete mellan föreningen Industrilandskap ...

Nytt samarbete ger grönt ljus för guidningar i Stripa Gruva

Under 2015 tog det kommunala bolaget Besök Linde AB över ansvaret att driva byggnadsminnet Stripa...

Foto: Fredrik Norman / Jennie Einarsson

Trädgårdsmästarens tips inför våren och odlingssäsongen

Våren närmar sig med stormsteg och det börjar så smått bli dags att ruska liv i växtligheten igen. Trädgårdsmästare Marco Åkesson bjuder på värdefulla tips inför den stundande trädgårdssäsong – redan nu finns det mycket att förbereda.
– Framför allt är det läge att få ner tomat, gurka och chili i jorden nu så det hinner att driva på tills man kan plantera ut dem, förklarar Marco.

16 mars 2023 klockan 12:12 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Linde energis Peter Ström diskuterade vattenkraft med Per Bolund (MP). Foto: Linde energi

Miljöpartiets Per Bolund besökte Linde energis anläggningar i Fellingsbro

I ett ymnigt snöfall besökte Miljöpartiets språkrör, Per Bolund, Linde energis nya solpark, Solvallen, i Vässlingby. Besöket var en del i den förre detta energi- och klimatministerns energiturné, där han ska träffa aktörer som alla utgör viktiga pusselbitar i framtidens hållbara energisystem.
– Det är jättekul att politiker från olika partier besöker oss och uppmärksammar de saker vi gör, säger Linde energis vd, Jens Isemo.

14 mars 2023 klockan 12:16 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Med plåtslageri i generna tog Pontus SM-guld
Under sex timmar kämpade sex finalister om att ro hem titeln ”Sveriges bästa unga plåtslagare 2023”. Efter att juryn bedömt de tävlandes ...
13 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Vinterspår fick konkurrens av andra ”spår”
Det var rekordmånga utställare på plats längs Vinterspåret när Lindesbergs kommuns största kulturevenemang gick av stapeln under helgen - hela ...
6 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Stor kulturhelg nu ännu större – Vinterspår fortsätter att växa
I helgen är det återigen dags för Lindesbergs kommuns största kulturevenemang Vinterspår att gå av stapeln. Under två dagar kommer rekordmånga...
2 mars 2023 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

Foto: Lindesbergs kommun

Nu kan kommunens ungdomar söka sommarjobb

Från och med idag, den 1 mars, öppnar Lindesbergs kommun ansökningarna för årets feriearbeten, där ungdomar födda 2006 i år är prioriterade.
– Vi hoppas på att ungdomarna genom sitt feriejobb får nya goda erfarenheter som kanske kan hjälpa dem med sitt framtida yrkesval, säger Zila Conejeros, enhetschef på Arbetsmarknadsenheten i ett pressmeddelande.

1 mars 2023 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Arkivbilder. Foto: Camilla Lagerman / Fredrik Norman

Ny gigantisk solcellspark planeras i Frövi

Energibolaget Neoen planerar för att uppföra en ny jättelik solcellsanläggning i Frövi. Solcellsparken, som förväntas att bli en av Sveriges största, beräknas kunna ge en elproduktion på 60 GWh, vilket motsvarar den årliga elförbrukningen för 3000 villor.
– Skulle den här parken byggas idag så skulle den ha blivit den största i Sverige, den är mer än tre gånger så stor som den idag största parken, förklarar projektledare Kristian Lilliesköld.

23 februari 2023 klockan 15:43 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

bildspel Damberg och Baudin besökte Solvallen i Vässlingby: ”Enorm potential”

I ett soldränkt men frostbitande Vässlingby, strax utanför Fellingsbro, ...

”ICA-Per” öppnar padelhallen – igen

Nära ett och ett halvt år har hunnit gå sedan Per Eriksson snöpligt fick stänga igen Charlottenlunds ...

Föreslås bli ny ordförande för FALAB och LIBO trots misstro från flera håll

I slutet av 2022 skickades ett flertal anonyma brev till bland annat dåvarande...

Annons


Nye kårchefen i Lindesberg, Anders Carlsson. Foto: Jennie Einarsson

Rekrytering – en utmaning för nye kårchefen

Efter närmare 30 år på brandstationen i Lindesberg, varav 7 år som räddningsledare, tog Anders Carlsson klivet upp som ny kårchef efter Mikael Juneholm i fjol. En position som innebär en stor utmaning när det kommer till rekrytering av ny personal, delvis på grund av att lönebilden är relativt låg.
– Det är inget man gör för lönens skull, det handlar om att göra någonting för samhället. Det är förbannat roligt att jobba som brandman och en fantastisk känsla att känna att man gör skillnad, menar Anders Carlsson, kårchef i Lindesberg.

16 februari 2023 klockan 09:05 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Satsa på hållbar arbetsmiljö – vi har inte råd att låta bli

INSÄNDARE/DEBATT: Personal som söker sig bort från Region Örebro län, det är resultatet ...

Beslut idag: Klartecken att riva Michelsonska huset

Trots avrådan om rivning från Samhällsbyggnad Bergslagen och ett engagemang från Lindesbergs hembygdsfö...

Stort intresse från allmänheten när ”bibblan” ska byta namn

Efter en omfattande renovering av biblioteket i Lindesberg som drog igång under ...

Tre föreningar går ihop och skapar aktiviteter på sportlovet

Idrottsföreningarna LIF Lindesberg, Frövi Judo och Stråssa GF går ihop och förvandlar ...

bildspel Mersmak för lokal matmarknad efter lyckad premiär

Under lördagen var det premiär för matmarknaden "Pop-up en trappa upp" i centrala Lindesberg. Så fort dö...

Foto: Sami Rahkonen

bildspel Bildspecial: Sabaton fick arenan att koka

Inför en fullsatt arena intog det svenska metalbandet Sabaton scenen, och bjöd in publiken till en färgsprakande show. De hängivna fansen jublade och sjöng med i låtarna, något som skapade en närmast euforisk stämning i Lindesberg arena.

5 februari 2023 klockan 12:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Gymnasieelever prisades för innovativa idéer
Innovation Day är ett helt nytt koncept framtaget av årskurs 2 på Natur- samt Teknikprogrammet på Lindeskolan i samarbete med Linde Energi. Under ...
2 februari 2023 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

I Sverige ska du kunna försörja dig själv på en arbetarlön
INSÄNDARE/DEBATT: Snart drar avtalsrörelsen i gång på allvar. Denna gång sker det mot bakgrund av en exceptionell situation i svensk ekonomi, med...
2 februari 2023 av LindeNytt Redaktion
Visa hela artikeln

Hyrorna höjs med 4,4%: ”En kompromiss”
LIBO:s hyresgäster får en betydligt lägre hyreshöjning än vad det kommunala fastighetsbolaget hade som ingångsbud på förhandlingsbordet. Budet...
1 februari 2023 av Fredrik Norman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2023-02-01

2023-02-01

2023-01-30

2023-01-26

2023-01-25

2023-01-24

2023-01-23

2023-01-23

2023-01-20

2023-01-19

2023-01-18

2023-01-18

2023-01-17

2023-01-13

2023-04-02 01:55