Under eftermiddagen fortsatte uppmärksammandet av den internationella kvinnodagen i Björkhagaskolans matsal. Det bjöds både på dans, som även kommunalrådets kvinnor testade på, en givande inspirationsläsning av Johanna Klockars från Klockarsgården, samt ett fantastiskt fikabord.
Det är den Internationella kvinnoföreningen i Lindesberg som bjuder in till tillsammans med dem uppmärksamma den internationella kvinnodagen som firas runtom i landet just den här dagen, den åttonde mars. Det är Sabina Askari som inleder framför en fullsatt matsal, uppslutningen är stor. Sabina berättar om varför den här dagen uppmärksammas:
– Kvinnor och män måste ha samma rättigheter och skyldigheter, säger Sabina och passar även på att tacka Irja Gustavsson (S) och Linda Svahn (S) som hjälpt och stöttat den här föreningen.
Därefter blir det traditionell folkdans från andra länder och utsmyckningen och kläderna är otroliga, färggranna och glittrande. Efter dansuppvisningen greppar Irja mikrofonen för att presentera kommande talare:
– Det är en kvinna som både jag och Linda fascinerats av. Vi tror på det hon gör och vill göra, säger Irja och välkomnar fram Johanna Klockars som driver och äger Klockarsgården.
Johanna berättar om hur hon hamnade där hon är idag, hur hon gått från lärare till att driva en stor gård, vilka hinder hon mött och hur hon förverkligat sin dröm med ett steg i taget. Det är tre år sedan hon kom på att hon ville starta eget och hennes nuvarande mål är att alldeles snart bli färdigutbildad ridlärare. Med en enorm drivkraft, engagemang och tron på sig själv, så är Johanna där hon är idag och uppmuntrar även åhörarna att tänka på det. Det har funnits dem som efter vägen tyckt att hon varit komplett galen, men hon fortsatte att kämpa för det hon ville uppnå.
– Man måste våga satsa och inte bara stå och trampa i samma fotspår. Man måste göra det man tycker är kul!, säger Johanna avslutningsvis och bemöts av rungande applåder.
Det blir fika och läckerheterna som är uppdukade verkar inte nå någon gräns. Några passar på att dansa, och även kommunalrådet testar att svänga sina lurviga i en libanesisk folkdans. Med stöttning från Irja och Linda har kvinnoföreningen fått möjlighet att utveckla sina idéer, bland annat har de en simgrupp för att kvinnor ska få möjlighet att lära sig simma.
– Vi är arton stycken och från början kunde ingen simma, men nu kan vi. Det är mycket vatten i Sverige och det skulle vara hemskt att se ett barn drunkna och inte kunna rädda, det har faktiskt hänt, berättar Azadeh Askari.
Och Irja tillägger:
– De har så mycket idéer och vill lära sig. De har även planer på cykelutbildning, det är mycket på gång. Det ger en otrolig energi!
Man läser också svenska ett par dagar i veckan och de var endast sexton stycken när föreningen startades, men är idag trettio kvinnor med olika nationaliteter, i varierande åldrar; alltifrån under arton till femtio plus.
– Alla ska kunna komma, inte bara från ett enda land, säger Azadeh.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Den nya gatubelysningen i området Torphyttan har väckt frågor från allmänheten. Ett par av armaturerna ger nämligen ifrån sig ett rött sken istället för det normala vita. Det finns dock en förklaring till fenomenet. LindeNytt har varit i kontakt med Mats Ivarsson, som är ansvarig för belysningen i Lindesbergs kommun. Han bekräftar att det inte är något fel på armaturerna, utan att det finns en anledning till att man har valt ett rött ljus på den aktuella platsen.
I skogarna vid Resta, strax utanför Ramsberg, fick Sara Lindlöf i förra veckan syn på ett lodjur som lugnt spatserade bland träden.
– Jag hade ju bara sett lodjur på djurpark innan, så det var jättehäftigt att få se på riktigt! säger hon till LindeNytt.
I Sverige har vi tidigare varit självförsörjande på el och därtill varit stora exportörer! Den inhemska elkonsumtionen har sedan 80-talet minskat dels beroende på effektiviseringar med exempelvis värmepumpsteknik! Den elbrist och då framförallt i landets södra del med kraftigt förhöjda priser beror dels på export till t.ex. Tyskland och dels på att den mesta produktionen finns i norr! Tyskland har skrotat sin kärnkraft och med brist på fossil gas så eldar man kol med stora utsläpp!