Under eftermiddagen fortsatte uppmärksammandet av den internationella kvinnodagen i Björkhagaskolans matsal. Det bjöds både på dans, som även kommunalrådets kvinnor testade på, en givande inspirationsläsning av Johanna Klockars från Klockarsgården, samt ett fantastiskt fikabord.
Det är den Internationella kvinnoföreningen i Lindesberg som bjuder in till tillsammans med dem uppmärksamma den internationella kvinnodagen som firas runtom i landet just den här dagen, den åttonde mars. Det är Sabina Askari som inleder framför en fullsatt matsal, uppslutningen är stor. Sabina berättar om varför den här dagen uppmärksammas:
– Kvinnor och män måste ha samma rättigheter och skyldigheter, säger Sabina och passar även på att tacka Irja Gustavsson (S) och Linda Svahn (S) som hjälpt och stöttat den här föreningen.
Därefter blir det traditionell folkdans från andra länder och utsmyckningen och kläderna är otroliga, färggranna och glittrande. Efter dansuppvisningen greppar Irja mikrofonen för att presentera kommande talare:
– Det är en kvinna som både jag och Linda fascinerats av. Vi tror på det hon gör och vill göra, säger Irja och välkomnar fram Johanna Klockars som driver och äger Klockarsgården.
Johanna berättar om hur hon hamnade där hon är idag, hur hon gått från lärare till att driva en stor gård, vilka hinder hon mött och hur hon förverkligat sin dröm med ett steg i taget. Det är tre år sedan hon kom på att hon ville starta eget och hennes nuvarande mål är att alldeles snart bli färdigutbildad ridlärare. Med en enorm drivkraft, engagemang och tron på sig själv, så är Johanna där hon är idag och uppmuntrar även åhörarna att tänka på det. Det har funnits dem som efter vägen tyckt att hon varit komplett galen, men hon fortsatte att kämpa för det hon ville uppnå.
– Man måste våga satsa och inte bara stå och trampa i samma fotspår. Man måste göra det man tycker är kul!, säger Johanna avslutningsvis och bemöts av rungande applåder.
Det blir fika och läckerheterna som är uppdukade verkar inte nå någon gräns. Några passar på att dansa, och även kommunalrådet testar att svänga sina lurviga i en libanesisk folkdans. Med stöttning från Irja och Linda har kvinnoföreningen fått möjlighet att utveckla sina idéer, bland annat har de en simgrupp för att kvinnor ska få möjlighet att lära sig simma.
– Vi är arton stycken och från början kunde ingen simma, men nu kan vi. Det är mycket vatten i Sverige och det skulle vara hemskt att se ett barn drunkna och inte kunna rädda, det har faktiskt hänt, berättar Azadeh Askari.
Och Irja tillägger:
– De har så mycket idéer och vill lära sig. De har även planer på cykelutbildning, det är mycket på gång. Det ger en otrolig energi!
Man läser också svenska ett par dagar i veckan och de var endast sexton stycken när föreningen startades, men är idag trettio kvinnor med olika nationaliteter, i varierande åldrar; alltifrån under arton till femtio plus.
– Alla ska kunna komma, inte bara från ett enda land, säger Azadeh.
I helgen går startskottet för årets julmarknader, när Frövifors pappersbruksmuseum bjuder in till en av de största sådana i regionen. I år har man ett 80-tal försäljare på plats, med ett stort och varierat utbud. Dessutom kommer självaste tomten på besök.
– Vi försöker få en bra variation på utbudet, både hantverk, mat och roliga julklappar som hör julen till, berättar museichef Mikael Tiderman.
INSÄNDARE/DEBATT: Den 13 november ställdes politikerna till svars om skolutredningen gällande Storåskolan. Jag blev otroligt imponerad över Storåupprorets representanter som på ideell basis hade tagit fram fakta över konsekvenserna om högstadiet lades ner. De ledande politikerna var tvungna att hålla med.
I slutet av förra veckan träffades representanter från fyra kommuner, Region Örebro län, två lokalpolisområden samt polisens nationella operativa avdelning för att underteckna en samverkansöverenskommelse, som ska leda parterna i rätt riktning när det handlar om att säkerställa varje barns rätt till bästa möjliga start i livet. Därmed blev även lokalpolisområde Lindesberg det första i Sverige, där samtliga samarbetskommuner är med från början i ”Backa barnet”.
Sångaren, låtskrivaren och producenten i bandet Tribe Friday, Noah Deutschmann, blev i fredags kväll rejält uppvaktad under Manskören Harmonis årliga sponsorevent.
Efter LindeNytts publicering under torsdagen, där två före detta elever från Lindbackaskolan uttalade sig kritiskt, gavs skolledningen möjligheten att bemöta kritiken.
– Som verksamhetschef i grundskolan blir jag jätteglad att det går bra för Luna och Zacharias i Storåskolan, säger Åsa Jönsson.
Med över 200 åhörare på plats blev onsdagens medborgardialog i Storå en välbesökt sådan. Två av ungdomarna som hade kommit för att lyssna var Luna och Zacharias. Trots de positiva tongångarna bland politikerna var högstadieeleverna inte imponerade.
– Jag tycker de snackar skit, mycket snack och lite verkstad, säger femtonåriga Zacharias Söderström.
Trots att Linde Volley kunde inleda säsongen med 3-0 mot Gislaved, så har segerantalet inte ökat. Till onsdagen var det dessutom dags för det första av två länsderbyn under säsongen, vilket gav Örebro ett utökat självförtroende. Det obesegrade Örebro har tidigare varit dominanta i derbyspelen och under onsdagen kom deras 24:e raka derbytriumf mot Linde Volley.
INSÄNDARE/DEBATT: När skattepengar förvaltas och beslut fattas bakom stängda dörrar, riskeras allmänhetens förtroende. Varje beslut som fattas utan stöd i lagen eller varje handling som göms undan från insyn väcker frågan: Vem tar ansvar? Och vem skyddar vem?