Under eftermiddagen fortsatte uppmärksammandet av den internationella kvinnodagen i Björkhagaskolans matsal. Det bjöds både på dans, som även kommunalrådets kvinnor testade på, en givande inspirationsläsning av Johanna Klockars från Klockarsgården, samt ett fantastiskt fikabord.
Det är den Internationella kvinnoföreningen i Lindesberg som bjuder in till tillsammans med dem uppmärksamma den internationella kvinnodagen som firas runtom i landet just den här dagen, den åttonde mars. Det är Sabina Askari som inleder framför en fullsatt matsal, uppslutningen är stor. Sabina berättar om varför den här dagen uppmärksammas:
– Kvinnor och män måste ha samma rättigheter och skyldigheter, säger Sabina och passar även på att tacka Irja Gustavsson (S) och Linda Svahn (S) som hjälpt och stöttat den här föreningen.
Därefter blir det traditionell folkdans från andra länder och utsmyckningen och kläderna är otroliga, färggranna och glittrande. Efter dansuppvisningen greppar Irja mikrofonen för att presentera kommande talare:
– Det är en kvinna som både jag och Linda fascinerats av. Vi tror på det hon gör och vill göra, säger Irja och välkomnar fram Johanna Klockars som driver och äger Klockarsgården.
Johanna berättar om hur hon hamnade där hon är idag, hur hon gått från lärare till att driva en stor gård, vilka hinder hon mött och hur hon förverkligat sin dröm med ett steg i taget. Det är tre år sedan hon kom på att hon ville starta eget och hennes nuvarande mål är att alldeles snart bli färdigutbildad ridlärare. Med en enorm drivkraft, engagemang och tron på sig själv, så är Johanna där hon är idag och uppmuntrar även åhörarna att tänka på det. Det har funnits dem som efter vägen tyckt att hon varit komplett galen, men hon fortsatte att kämpa för det hon ville uppnå.
– Man måste våga satsa och inte bara stå och trampa i samma fotspår. Man måste göra det man tycker är kul!, säger Johanna avslutningsvis och bemöts av rungande applåder.
Det blir fika och läckerheterna som är uppdukade verkar inte nå någon gräns. Några passar på att dansa, och även kommunalrådet testar att svänga sina lurviga i en libanesisk folkdans. Med stöttning från Irja och Linda har kvinnoföreningen fått möjlighet att utveckla sina idéer, bland annat har de en simgrupp för att kvinnor ska få möjlighet att lära sig simma.
– Vi är arton stycken och från början kunde ingen simma, men nu kan vi. Det är mycket vatten i Sverige och det skulle vara hemskt att se ett barn drunkna och inte kunna rädda, det har faktiskt hänt, berättar Azadeh Askari.
Och Irja tillägger:
– De har så mycket idéer och vill lära sig. De har även planer på cykelutbildning, det är mycket på gång. Det ger en otrolig energi!
Man läser också svenska ett par dagar i veckan och de var endast sexton stycken när föreningen startades, men är idag trettio kvinnor med olika nationaliteter, i varierande åldrar; alltifrån under arton till femtio plus.
– Alla ska kunna komma, inte bara från ett enda land, säger Azadeh.
Det bäddades upp för en duell i årets största travlopp på Fornaboda Travbana och favoriterna svek inte publiken. Med dryga halvvarvet kvar till mål så fick elithästarna Castor The Star och Hades de Vandel göra upp om segerkransen. Båda hästarna visade prov på en rejäl styrka men trots en tung resa utvändigt ledaren, så blev det Hades de Vandel som var starkast med sin kusk Robin Bakker.
– Idag kämpade båda hästarna tappert fram till mållinjen, säger segerkusken
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Trädet står i fokus – som form, idé och kreativ drivkraft – när Tormek bjuder in till sommarutställningen In Between Trees – Through Grind and Motion. Denna gång har man valt en ny riktning med fokus på det konstnärliga uttrycket och ambitionen att ge besökarna en helhetsupplevelse.
– Det är ett steg framåt i vår utveckling. Vi är väldigt glada över att få möjligheten att visa upp dessa fantastiska verk från utställare på den här nivån, säger Malin Karlsson, Social Media Specialist på slipmaskinstillverkaren Tormek.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Lördagen den 19 juli är det återigen dags att maxa hästkrafterna ur bygdens motorer, då den tredje upplagan av Bergslagens Snabbaste går av stapeln på Linde Raceway.
– Vi hoppas att det blir riktigt roligt och att lindesbergarna tycker det är skoj att det kommer igång igen. Vi har ju märkt att det är väldigt efterlängtat, säger Peter Hayden på SHRA.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Efter att gratisbutiken Gåvoboden i Lindesberg stått utan lokal i en månad, har man nu hittat en tillfällig lösning över sommaren för att kunna fortsätta verksamheten. Ett lokalt företag har erbjudit sig att sponsra med ett större inhägnat tält, och därmed flyttar nu Sommarboden in i Elin Olofssons villaträdgård på Östermalmsvägen 1 i Lindesberg.
– Det här är ett socialt hus, och jag tänker att nu ska det verkligen användas, säger Elin entusiastiskt.
En villa i Guldsmedshyttan blev i december 2024 totalförstörd i en brand. Idag, onsdag, fick räddningstjänsten rycka ut till samma adress igen – då en ny brand upptäckts i det idag obebodda huset.