Kommunens egna trafikmätningar visar både positiva och mindre positiva uppgifter för hur trafikmängd och hastigheter ser ut i stadens centrala delar samt vissa bostadsområden utanför centrum. Mest positivt ser Jan Gustavsson på centrum.
Innan ombyggnaden av Kristinavägen påbörjades visade mätningar att så många som 15 000 fordon passerade per dygn. Den siffran har nu sjunkit kraftigt – liksom hastigheterna – visar helt nya mätningar.
Lite drygt 10 000 fordon per dygn, med undantag för rusningstrafiken inför helgerna då det ökar med cirka 1000 fordon. Så ser det ut på Kristinavägen idag gällande trafikmängd. Men även hastigheterna har sjunkit kraftigt.
-Man ser att det går lite snabbare nattetid, mellan fyra-fem på morgonen. Då ligger det strax över 30 km/h. Sedan sjunker det allteftersom timmarna går. Under dagtid är medelhastigheten 25 km/h och som lägst 23 km/h. Det ser väldigt bra ut, kommenterar Jan Gustavsson.
Mätningarna är gjorda på sträckan mellan Skolgatan och Bytesgatan.
Snabbare i bostadsområden
Även fartsyndargatan ”Banvägen” har legat under lupp hos kommunens mätningsutrustning. Men även om gatan är känd för att många bilister stampar rejält extra på gaspedalen där, så har mätningarna gett ett överraskande glatt besked.
Antalet bilar har ökat på gatan och hastigheterna sjunkit. Ca 1200 fordon passerar per dygn, jämfört med 800 tidigare, och medelhastigheten visar 47 km/h. Några få undantag visar att hastigheter runt 70 km/h förekommit – om än väldigt sällan och endast nattetid.
Klagomål från boende har förekommit och därför har mätningar gjorts även på dessa platser i Lindesberg. Det är förutom Banvägen också Siggebohyttevägen, Bondskogsvägen, Hermanstorpsvägen och Parkvägen man kollat hastigheterna. Men även om klagomålen varit många, så är det få bilar som kört anmärkningsvärt mycket fortare än hastighetsbegränsningarna. Det handlar om någon ynka procent.
-Det är väl i så fall på Bondskogsvägen man ser att det krävs åtgärder på sikt. Det är klart motiverat eftersom det är där vi sett högst hastigheter och där det också är vanligast förekommande.
På Bondskogsvägen uppmättes hastigheter över 70 km/h.
-Det är på tok för mycket i ett bostadsområde, kommenterar Jan Gustavsson.
Under en webbsänd lägesrapport på tisdagseftermiddagen informerade smittskyddsläkare Gunlög Rasmussen, hälso- och sjukvårdsdirektör Jonas Claesson samt vaccinsamordnare Inger Nordin Olsson om det aktuella coronaläget, som just nu dessvärre ser ut att gå åt fel håll igen.
Allra helst bör man just nu avstå helt från att elda utomhus. Den som ändå så vill göra, bör vara mycket, mycket försiktig. Den uppmaningen kommer från kårchef Mikael Juneholm, Nerikes Brandkår i Lindesberg, med anledning av att det just nu råder stor risk för gräsbränder i vår region.
– Normalt sett brukar april vara tiden då vi har den här typen av brandrisker, men nu har vi fått väderomständigheter där torrt fjolårsgräs snabbt torkat upp och utgör brandrisk tidigare än vanligt. Detta bör man vara mycket försiktig med, säger Mikael Juneholm.
Det blev en stor förlust, när LIF Lindesberg gästade tabellfyran Amo under söndagen. De tekniska felen avlöste varandra, medan Amos målvakt såg till att LIF inte fick någon utbetalning, när avsluten väl kom. När slutsignalen väl närmade sig, hade LIF minskat poänggapet från ett tolvmålsunderläge till en tiomålsförlust.
Det blev en förlust i grundseriens sista match, inför SM-slutspelet. Stora upphämtningar genom matchens gång, där 20-11 blev 24-23, följde Lindelaget genom matchen. Något som gav positiva besked från Linde Volley, som nu kommer att ladda upp, inför ett spel i åttondelsfinalen.
Nu är det snart dags för ungdomarna i Lindesbergs kommun att söka ferieplats för sommaren, och i år kan unga få pröva på att driva eget företag som feriejobb.
– Kanske har någon ungdom en idé som den vill pröva eller ett intresse av att få lära sig mer om hur det är att driva eget företag? säger Zila Conejeros, enhetschef på arbetsmarknadsenheten, Tillväxtförvaltningen, i ett pressmeddelande.
Säsongens sista möte mot Malung spelades under onsdagskvällen, i Lindehov. Båda lagen bjöd på ett svajigt spel, där Lindlöven bjöd in bortalaget trots tre fina mål i den andra perioden. Matchen fick i slutändan avgöras i straffläggning, där tabelljumbon spelade in 1-2.
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Vårserien är en svajig historia för Lindlöven, som tidigare stod med fyra raka segrar. Efter sextio spelade minuter i sitt sista möte mot Kumla under söndagen, står man nu istället med två raka förluster och en förlorad bonuspoäng. Trots en förlust under söndagens förlängning mot Kumla, åker Lindlöven inte lottlösa hem.