Kommunens egna trafikmätningar visar både positiva och mindre positiva uppgifter för hur trafikmängd och hastigheter ser ut i stadens centrala delar samt vissa bostadsområden utanför centrum. Mest positivt ser Jan Gustavsson på centrum.
Innan ombyggnaden av Kristinavägen påbörjades visade mätningar att så många som 15 000 fordon passerade per dygn. Den siffran har nu sjunkit kraftigt – liksom hastigheterna – visar helt nya mätningar.
Lite drygt 10 000 fordon per dygn, med undantag för rusningstrafiken inför helgerna då det ökar med cirka 1000 fordon. Så ser det ut på Kristinavägen idag gällande trafikmängd. Men även hastigheterna har sjunkit kraftigt.
-Man ser att det går lite snabbare nattetid, mellan fyra-fem på morgonen. Då ligger det strax över 30 km/h. Sedan sjunker det allteftersom timmarna går. Under dagtid är medelhastigheten 25 km/h och som lägst 23 km/h. Det ser väldigt bra ut, kommenterar Jan Gustavsson.
Mätningarna är gjorda på sträckan mellan Skolgatan och Bytesgatan.
Snabbare i bostadsområden
Även fartsyndargatan ”Banvägen” har legat under lupp hos kommunens mätningsutrustning. Men även om gatan är känd för att många bilister stampar rejält extra på gaspedalen där, så har mätningarna gett ett överraskande glatt besked.
Antalet bilar har ökat på gatan och hastigheterna sjunkit. Ca 1200 fordon passerar per dygn, jämfört med 800 tidigare, och medelhastigheten visar 47 km/h. Några få undantag visar att hastigheter runt 70 km/h förekommit – om än väldigt sällan och endast nattetid.
Klagomål från boende har förekommit och därför har mätningar gjorts även på dessa platser i Lindesberg. Det är förutom Banvägen också Siggebohyttevägen, Bondskogsvägen, Hermanstorpsvägen och Parkvägen man kollat hastigheterna. Men även om klagomålen varit många, så är det få bilar som kört anmärkningsvärt mycket fortare än hastighetsbegränsningarna. Det handlar om någon ynka procent.
-Det är väl i så fall på Bondskogsvägen man ser att det krävs åtgärder på sikt. Det är klart motiverat eftersom det är där vi sett högst hastigheter och där det också är vanligast förekommande.
På Bondskogsvägen uppmättes hastigheter över 70 km/h.
-Det är på tok för mycket i ett bostadsområde, kommenterar Jan Gustavsson.
Folkhälsomyndigheten rekommenderar nu att alla upp till 26 års ålder vaccinerar sig mot humant papillomvirus för att minska risken för HPV-relaterad cancer. Som ett resultat av detta har Region Örebro län beslutat att erbjuda vaccinering för alla inom denna målgrupp som ännu inte blivit vaccinerade. Vaccineringen kommer att vara tillgänglig på vaccinationsmottagningarna i Örebro och Karlskoga.
Tidigt på måndagsmorgonen öppnade den nybyggda förskolan Paletten sina dörrar för första gången. Ivriga och nyfikna fick barnen utforska sin nya förskola, där det fanns mycket spännande att upptäcka.
– Ibland är det svårt att få barnen att släppa sina föräldrar efter helgen, men i morse hade de inte ens tid att säga hej då, säger pedagogen Huda.
Efter mycket högtidsfirande i slutet av december, så fortsatte hockeys Division 2-serie under fredagskvällen efter drygt tre veckor ledighet. För Guldsmedshytte SK så blev det ingen mjuk start av det nya året, då tabellettan IFK Arboga blev årets första motstånd i Råsshallen. Ett tufft motstånd som gick vinnande ur striden efter en snabbspelad match.
– De är lite mer resoluta, säger Sam Perstedt.
Ljuset är fotografens bästa vän – men ibland kan det bli för mycket av det och då förvandlas ljuset istället till en mindre bra vän för fotografen.
Den 1 januari 2025 trädde den nya lagen i kraft som innebär att det nu är förbjudet att slänga textilavfall i soporna. Detta gäller allt från dina gamla slitna strumpor och underkläder till lakan, hattar och din uttvättade t-shirt. Emma Karlsson, AvfallsPlanerare på Samhällsbyggnadsförvaltningen, menar att man är väl förberedd vid återvinningscentralerna för att informera om de nya reglerna.
– Vi har personal som kommer att arbeta aktivt med att informera på centralerna om var man ska lämna sitt textilavfall, säger Emma Karlsson.
En flock med små, vilsna vildsvinskultingar engagerade flertalet ortsbor i Vedevåg under tisdagen, både i den lokala Facebookgruppen och ute i skogen. Ett tappert räddningsförsök gick dessvärre inte vägen, och en ensam liten kulting somnade in i famnen på Jonas Robertsson.
– Tyvärr var den för nedkyld, så den dog innanför jackan, berättar han för LindeNytt.
Det såg länge ut som en promenadseger för LIF Lindesberg. Snabb som handbollen är så blev det istället en rejäl hemmaförlust där hemmalaget gick från en femmålsledning i halvtid till en fyramålsförlust. Förlusten är tung för LIF Lindesberg som nu har både Täby och Uppsala hack i häl inom den jämna tabellen.
– Vi tror att matchen är klar och att det ska gå för lätt, säger Joakim Bååk.
Med endast timmar kvar av året kan vi se tillbaka på ett 2024 som präglades av besparingar och sviktande ekonomi. Hot om nedläggning av gymnasieprogram, skolor och vårdcentraler samt ett massivt missnöje från invånarna. Men det har givetvis funnits en hel del ljusglimtar också. För att sammanfatta året som gått passar vi på att dela med oss av ett bildspel innehållande ett potpurri av bilder på små och stora ögonblick från vår kommun.
Med detta vill vi på redaktionen önska alla våra läsare, annonsörer och samarbetspartners ett riktigt Gott Nytt År!