Innan rundvisningen samlades hela gruppen framför Storåskolan och lät föreviga ögonblicket. Foto: Jennie Einarsson
Projektledare Linus Andersson och Storåskolans elever Julia Koza, Ellen Marklund, Adrian Ibrahim och Elias Lindström från klass 8 samt slutligen projektledare Nicola Hedlund. Foto: Jennie Einarsson
Långväga gäster besökte Storåskolan
Innan rundvisningen samlades hela gruppen framför Storåskolan och lät föreviga ögonblicket. Foto: Jennie Einarsson
Projektledare Linus Andersson och Storåskolans elever Julia Koza, Ellen Marklund, Adrian Ibrahim och Elias Lindström från klass 8 samt slutligen projektledare Nicola Hedlund. Foto: Jennie Einarsson
Långväga gäster besökte Storåskolan
Lärare och elever från Spanien, Italien, Estland och Turkiet klev nyfiket in genom dörrarna till Storåskolan på måndagsmorgonen för att inleda en fullspäckad vecka i den svenska skolmiljön. Allt som en del av ett Eramus-projekt som skolan bedriver med stöd från EU.
– Det är ett jättebra sätt för eleverna att få träffa människor som pratar ett annat språk och har olika skolsystem. Det är också jättebra för lärare, vi får också lära oss mycket, förklarar Nicola Hedlund som tillsammans med sin kollega Linus Andersson arbetar som lärare på Storåskolan och håller i projektet.
Som en bra start på dagen hälsades de nyanlända gästerna välkomna av Per Sundelius, tillförordnad rektor, Kristine Andersson, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden och Thomas Lindberg, förvaltningschef, som bjöd på en liten goodiebag innehållande bland annat Sveriges mest sålda bil.
Det var inte en Volvo, som många trodde utan en påse med Ahlgrens bilar. Därefter fick besökarna en spännande visning av skolan och dess olika salar.
Salarna som väckte allra mest intresse hos de internationella lärarna och eleverna var slöjdsalarna och musiksalen.
– Det är väldigt annorlunda här mot hur vi har det i Spanien, vi har mycket större klassrum för vi har många fler elever i varje klass. Jag gillar verkligen musiksalen, vi har också musik men vi har inte alls lika många instrument som ni har här, säger läraren Mercedes Gonzalez och pekar mot väggen med gitarrer.
Även Jorge Carrillo, 14 år, från Spanien var imponerad av de kreativa skolsalarna.
– Det är väldigt fint och stort här, jag går i en mycket mindre skola och vi har inte den här typen av klassrum som slöjdsalar. Det är något jag gärna skulle vilja ha, förklarar han.
Under projektet, som går under namnet Robotics4schools, kommer man under fem dagar att arbeta med robotik och dess tekniska utmaningar, men såklart finns även tid för en hel del annat. Som en inledande upplevelse av veckan har man exempelvis planerat att senare under dagen besöka Råsshallen i Guldsmedshyttan för att åka skridskor.
– Det är mycket som händer, i morgon ska vi bowla i Lindesberg och på onsdag ska vi till Örebro och titta runt, så det är full fart hela tiden, skrattar Nicola.
Nicola förklarar att även Storåskolan har möjlighet att besöka sina värdländer för utbyta kunskap och ta lärdom från dessa. Hittills har man besökt både Portugal samt Spanien och under 2023 planerar man att även besöka Italien och Turkiet.
– Vi har promenerat och sett mycket saker i Spanien och Portugal. Vi har ätit bra mat, besökt museum, paddlat kajak och besökt ett akvarium bland annat. Det är ju inte bara skolarbete hela tiden.
Som avslutning på veckan i Sverige kommer man under de två sista dagarna även att besöka Stockholm tillsammans.
– Nu håller jag tummarna att vi får roliga dagar och att de trivs här, avslutar Nicola.
Tack för ert stöd!
LindeNytt vill passa på och tacka alla er som genom swishgåvor har stöttat och hjälpt oss att bedriva vår verksamhet.
Era gåvor gör skillnad. Vill du också stötta LindeNytt?
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Under tisdagsförmiddagens sammanträde i Tillväxtnämnden beslutades att man ska skriva ett långsiktigt hyreskontrakt med Falab avseende Stripa Gruvområde. Samtidigt vill Falab sälja området, då det helt enkelt inte går ihop sig ekonomiskt.
– Det handlar om att börja smått och bygga stabilitet, det finns en långsiktig plan, försäkrar nämndens ordförande Tom Persson (SD).
Lördagen den 25 januari arrangeras Hälsomässan för tredje året i ordningen, även denna gång på Lindesbergs Stadshotell. Med ett 20-tal utställare från stora delar av Mellansverige blir årets upplaga både större och bredare än tidigare.
– Man kan ju vara här en hel dag om man vill, det finns så mycket att upptäcka, det kommer bli jättemysigt, säger Rosa Åkerman.
Efter många år i Örebro valde Kristoffer Berg att flytta hem till Hafsta och släktgården, den här gången med sin egen familj. Tillsammans med sin fru Elin driver han nu Limnäs Gård som hobbylantbruk, en verksamhet som paret hoppas kunna utveckla vidare.
– Man har något kreativt kli som måste få leva ut. Det är tur att det finns knäppisar som håller på med sådant här, skrattar Elin.
Lördagen den 14 december dedikerar Salong Diem i Lindesberg hela arbetsdagen till Barncancerfonden. Mellan klockan 10-14 kommer Wajih Daoud arbeta hårt för att göra folk julfina inför den stundande högtiden, samtidigt som alla intäkter under dagen oavkortat går till Barncancerfonden, som alltså får ett fint tillskott lagom till jul.
Tio fina katter ställdes ut hos Kotten & Co under söndagen. Många av katterna ställdes ut för första gången, en av dessa var denna treåriga ragdoll. Foto: Timmy Lundegård
För att uppmärksamma Katten Dag under första advent så arrangerade Kotten & Co sin femte kattutställning i butikens träningslokal. Tio fina katter i olika åldrar, visade upp sig under söndagen till kundernas stora uppskattning.
– Det har mottagits väldigt positivt, berättar Lisa Alvbåge.
Decembers allra första dag firades in med en stämningsfull julmarknad på Brasserie All In i Lindesberg. Ett femtontal försäljare dukade fram allt från handarbeten till smycken och choklad. Det hela blev en stor succé, då Lindesbergarna verkade gå man ur huse för att besöka tillställningen. LindeNytt kan här bjuda på några ögonblick från söndagens marknad.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Sveriges största bakproffs bor i Lindesberg och heter Gohar Petrosyan. Det står klart efter att Miljonlotteriet presenterade vinnaren i sin stora baktävling, där alltså Gohar kammade hem förstapriset.
– Det är helt ofattbart, som en dröm! Jag är så lycklig och tacksam för alla som röstade på mig, säger Gohar i ett pressmeddelande.