SHRA kommer att kunna genomföra Blackracetävlingen i juli enligt planerna. Detta står klart sedan Länsstyrelsen nu har gett klubben grönt ljus att arrangera tävlingen.-Det blir något helt nytt för oss, men vi fram emot tävlingen den 17:e juli och hoppas att lokala motorintresserade tycker likadant, kommenterar SHRAs ordförande Mikael ”Blomman” Blomberg.
Blackrace skiljer sig väldigt mycket från de tävlingar som SHRA är kända för att förse Lindesbergs motorsportutbud med. Blackrace är en form av amatörtävling som inte ställer särskilt höga krav på deltagarna. Allt man behöver är ett körkort, en bil som är skattad och besiktigad, en hjälm och gärna ett par handskar också. Och 300 kr i startavgift, som är extra viktig för klubben då man inte tar någon entréavgift för publiken.
-Vi ligger redan ute med cirka 15 000 kr, omkostnader för själva föreberedelserna. Sedan kommer vi få ytterligare kostnader per deltagare i form av försäkringar etc, förklarar Blomberg som ändå ser goda chanser att klubben får ekonomin att gå ihop.
-Ja, på sikt i alla fall. För tanken är ändå att vi skall kunna köra dessa tävlingar lite oftare än bara något enstaka tillfälle.
Omkostnaderna är något högre för SHRA i Lindesberg jämfört med på andra håll i landet där Blackrace redan är introducerat. Detta beror bland annat på att SHRA i Linde ställer högre krav på säkerheten än vad som behövs enligt regelverket.
-Säkerheten är viktig. Därför kommer vi att ha brandpersonal på plats, precis som vid större tävlingar. Detta är alltså inget krav men vi ser det som en viktig detalj i vårt arrangemang, säger ordföranden.
Blackrace-bilar är vanliga gatbilar som har ett extra gott humör under huven tack vare en ägare med intresse för att meka. Dessa bilar rullar alltså redan på våra vägar. Blackrace anses därför vara en form av förebyggande åtgärd, att ordna med en plats där dessa – ofta unga – bilförare kan testköra sina bilar utan att bryta mot lagen.
-Det finns dock ändå gränser. Man tävlar på 200 meter och den sträckan får inte avverkas snabbare än 7,5 sekunder. Det innebär en sluthastighet mellan 200-250 km/h – och det räcker gott och väl, konstaterar Mikael ”Blomman” Blomberg.
Fotnot: Tävlingen arrangeras lördag 17 juli med start kl 14. Fri entré gäller för publik. Deltagare kan anmäla sig till tävlingen så sent som timmarna innan start.