Kyrkbryggan är snedvriden och inte helt lämplig för av- och påstigningar till turistbåten. Utöver det saknas folklivet som är en självklarhet vid en plats som Strandpromenaden. Är det bättre att denna vackra plats utnyttjas av alkoholister än av turism, båtägare och promenadsugna invånare?, frågar sig Båtklubben idag. Förslaget röstades ner av kulturnämnden på rangliga grunder.
Lindesbergs båtfolk, invånare och turister skulle få en trevligare upplevelse av dagens ganska så tråkiga Strandpromenad var det tänkt. Båtklubben i Lindesberg hade nämligen skissat fram ett förslag på en båthamn strax nedanför Kyrkan, men förslaget fick inte medhåll från kommunen. Båtklubben vände sig till fullmäktige i frågan och fick där negativt bemötande från kulturnämnden som hävdar att det skulle störa den kyrkliga verksamheten. Om detta var bekräftat direkt från Lindesbergs församling framgick inte. Båtklubben tog därför kontakt med kyrkan och samtalade med dem och förklarade således vad de hade för planer på Strandpromenaden. Kent Persson berättar att bemötande var tvärtemot vad som framgick i fullmäktige. –Ja, det var helt andra tongångar från kyrkan. Dom tyckte det var en bra idé och hade inget att invända. Som det är nu ser man ju nästan bara fulla människor på Strandpromenaden. Det vore väl ändå mycket trevligare med en massa aktiva båtentusiaster, turister och annat folk som vill spendera sin fritid vid sjön.
Linde Båtklubbs förslag om en båthamn var faktiskt så pass bra att stadsarkitekt Måns Hallén genast tände på idén och började skissa ett förslag. Lindesberg har en stor tillgång, nämligen dess farvatten. Dock gör vi inte som andra städer i såna här frågor, förklarar Kent Persson. –Det räcker med att titta på hur det ser ut i Nora. Där har man en rejäl båthamn med mycket folk i rörelse. Att vi i Lindesberg inte utnyttjar våra fina tillgångar är för mig väldigt märkligt.
Linde Båtklubb hade som förslag att utgå ifrån Kyrkbryggan. En ca 40 meter lång båtbrygga skulle byggas längs med stranden. Kyrkbryggan är inget vidare i skick idag. Sned och kal. Klubbens förslag var därför att bygga på ett snedskuret åttakantigt tak på bryggans breda ”rum”. Därtill skulle en pir anläggas till bryggan så att turistbåten kunde lägga till på ett bra sätt. Båtklubben har grundmaterialet till båthamnen och ville enbart få hjälp med byggandet av hamnen från kommunen. Det är med andra ord ingen kostnadsfråga.
Bilder
Skiss 1. visar nya utrymmet längst ut på kyrkbryggan: klicka här>>
Diskutera här>>
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Lindesbergs kommun tillhör finskt förvaltningsområde sedan 2012. Detta innebär bland annat att man helt eller till väsentlig del ska bedriva äldreomsorg på finska. De merkostnader som detta kan innebär får Lindesbergs kommun extra statsbidrag för. Tyvärr så bedrivs inget systematiskt arbete för att möta de äldre av finskspråkig personal. På kommunens hemsida (Den finskspråkiga) har man ”städat” bort informationen om rätten till finskspråkig personal.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Det börjar bli kallare ute. Under den senaste tiden har det varit en hel del dimma också. Jag brukar ofta söka mig ut i naturen under sådana väderförhållanden – och den senaste tiden är absolut inget undantag.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Från och med den 1 februari 2025 var det tänkt att företaget Medikus AB skulle ta över och driva vårdcentralen i Storå i egen regi. Men nu drar sig företaget ur förhandlingarna med Region Örebro län, något som Sveriges Radio Örebro var först med att rapportera.