Vill vi vara en idyll i Bergslagen eller livskraftig enhet i Mälardalen? Eller kanske både och. Ja, frågan ställs på sin spets när debatten om kommunsammanslagningar påbörjats. I förra veckan berättade vi om hur utredare Sören Häggroth har kommit fram till att antalet kommuner i landet bör minska i antal – radikalt.
Efter att vi publicerat uppgifterna dröjde det inte länge förrän folk började höra av sig till oss. Många tycker förslaget verkar bra – men i frågan om med vilka kommuner Lindesberg ska slå sig samman med, går svaren isär. Invånare i södra kommundelen känner ingen samhörighet med grannar i norr och tvärtom.
På ett högre plan, i kommunledningen, är frågan om sammanslagningar ännu en sval sak. Det lär inte ske inom en snar framtid, det tar lång tid att genomföra, förklarar Lindesbergs kommunchef Peter Bring och vill med anledning av det inte spekulera om några scenarion som kan bli tänkbara för Lindes del.
Ett enande av kommunerna måste dock ske på en mycket stadig grund. Det måste finnas ett riktigt syfte, annars faller idén med kommunsammanslagningar, menar han.
– Man måste fråga sig vad man kan åstadkomma tillsammans, säger kommunchef Peter Bring.
Bring tycker det idag är alldeles för tidigt att tala om när en sammanslagning med ett antal av våra grannkommuner kan komma att bli av. Han vill inte heller säga med vilka kommuner en sådan skulle kunna bli aktuell.
– Vi måste kunna skapa bärkraftiga enheter, för det krävs att förutsättningar finns att i ett längre perspektiv utvecklas genom att komplettera varandra. Men jag vill inte uttala mig om vilka kommuner vi skulle kunna slå oss samman med just nu. Det är för tidigt idag, säger Peter Bring.
Även Lindesbergs kommunalråd ser en sammanslagning väldigt avlägset. Men han försöker inte vifta bort det faktum att så kan bli aktuellt i framtiden. Anders Ceder talar dock hellre om ett ökat samarbete över kommungränserna, än någon form av regionbildning.
– Jag är inte säker på att man vinner något på det nämligen. Det är också mycket som måste stämma och passa in för att en sammanslagning av flera kommuner ska fungera rent praktiskt, säger Ceder.
Han välkomnar ett ökat samarbete med såväl våra ”grannar” som med kommuner i Mälardalen. Vidare konstaterar han att det är farligt att isolera sig och därför bör rikta intresse åt flera håll.
– Jag tycker inte vi ska välja vilken region vi ska vara i, vi ska vara öppna åt alla håll. Vi bör ha ett bra samarbete med våra grannar och samtidigt rikta intresse och uppmärksamhet för Mälardalen.
Klockan 03.00 på fredagsmorgonen ljöd larmet. Det var dags att ge sig ut i vildmarken och beskåda 2025 års första orrspel.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Löa friskola har blivit något av specialister när det gäller att bygga spektakulära fågelholkar. För tredje året i rad har skolan nämligen tagit plats som en av 15 finalister i SM i fågelholk. Av totalt 750 inskickade bidrag finns deras finurliga alster ”Fredsduvan” med bland de utvalda. Årets tema för fågelholken har koppling till världsläget.
– Vi har pratat en del i skolan om krig, FN, fred och frihet, och då var det någon i gruppen som kom på idén att vi skulle göra en fredsduva, berättar Annette Alexandre, klasslärare för förskoleklassen och projektledare för fågelholksbygget på Löa friskola.
Måndagen den 1 april 2024 fick de beskedet som alla föräldrar fruktar – deras son hade omkommit i en fruktansvärt tragisk olycka. På dagen ett år senare vill föräldrarna rikta ett stort tack till alla som funnits där i sorgens mörkaste dagar, i saknaden av Andreas.
Biljettförsäljningen till 2025 års Caprice med Manskören Harmoni har rusat ända sedan plåtarna släpptes vid månadsskiftet november/december. För att ingen skall behöva vända i dörren på grund av lapp på luckan, öppnar man nu ännu en sidoläktare för att försäkra sig om att alla som vill ska få chansen att se showen – som i år kommer med en extra krydda.
De är de allra första vårfåglarna. De börjar att ropa under natten redan under den tidiga vårvintern. Jag talar om ugglorna. Nu är det nämligen deras högtid, en tid man kan höra dem ropa i våra skogar.
INSÄNDARE/DEBATT: Ytterligare försämring för människor, ekonomi och miljö i Bergslagen är aktuellt I Lindesberg har Staten centralt ett servicecenter. Där erbjuds vägledning och service för Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan, Migrationsverket, Pensionsmyndigheten och Skatteverket.
Förra året skapade förändringarna i avfallsförordningen stor förvirring, särskilt när det handlade om majbrasor och eldning av trädgårdsavfall. Nu har regeringen reviderat lagstiftningen, vilket innebär att fastighetsinnehavare återigen får elda trädgårdsavfall under vissa förutsättningar. Dessutom har kravet på dispens för majbrasor tagits bort, vilket innebär att dessa nu kan hållas utan särskilt tillstånd.