Vill vi vara en idyll i Bergslagen eller livskraftig enhet i Mälardalen? Eller kanske både och. Ja, frågan ställs på sin spets när debatten om kommunsammanslagningar påbörjats. I förra veckan berättade vi om hur utredare Sören Häggroth har kommit fram till att antalet kommuner i landet bör minska i antal – radikalt.
Efter att vi publicerat uppgifterna dröjde det inte länge förrän folk började höra av sig till oss. Många tycker förslaget verkar bra – men i frågan om med vilka kommuner Lindesberg ska slå sig samman med, går svaren isär. Invånare i södra kommundelen känner ingen samhörighet med grannar i norr och tvärtom.
På ett högre plan, i kommunledningen, är frågan om sammanslagningar ännu en sval sak. Det lär inte ske inom en snar framtid, det tar lång tid att genomföra, förklarar Lindesbergs kommunchef Peter Bring och vill med anledning av det inte spekulera om några scenarion som kan bli tänkbara för Lindes del.
Ett enande av kommunerna måste dock ske på en mycket stadig grund. Det måste finnas ett riktigt syfte, annars faller idén med kommunsammanslagningar, menar han.
– Man måste fråga sig vad man kan åstadkomma tillsammans, säger kommunchef Peter Bring.
Bring tycker det idag är alldeles för tidigt att tala om när en sammanslagning med ett antal av våra grannkommuner kan komma att bli av. Han vill inte heller säga med vilka kommuner en sådan skulle kunna bli aktuell.
– Vi måste kunna skapa bärkraftiga enheter, för det krävs att förutsättningar finns att i ett längre perspektiv utvecklas genom att komplettera varandra. Men jag vill inte uttala mig om vilka kommuner vi skulle kunna slå oss samman med just nu. Det är för tidigt idag, säger Peter Bring.
Även Lindesbergs kommunalråd ser en sammanslagning väldigt avlägset. Men han försöker inte vifta bort det faktum att så kan bli aktuellt i framtiden. Anders Ceder talar dock hellre om ett ökat samarbete över kommungränserna, än någon form av regionbildning.
– Jag är inte säker på att man vinner något på det nämligen. Det är också mycket som måste stämma och passa in för att en sammanslagning av flera kommuner ska fungera rent praktiskt, säger Ceder.
Han välkomnar ett ökat samarbete med såväl våra ”grannar” som med kommuner i Mälardalen. Vidare konstaterar han att det är farligt att isolera sig och därför bör rikta intresse åt flera håll.
– Jag tycker inte vi ska välja vilken region vi ska vara i, vi ska vara öppna åt alla håll. Vi bör ha ett bra samarbete med våra grannar och samtidigt rikta intresse och uppmärksamhet för Mälardalen.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Själv beskriver han sig skämtsamt som en 82-årig, enögd Parkinsongubbe, men sanningen är att Jerry Ragnarsson är en otroligt begåvad guldsmed som varit verksam sedan 1957. I sin hemmaverkstad i villan i Lindesberg har han långt efter sin pension fortsatt sin passion för hantverket, men på hobbynivå.
– Jag kan ju inte riktigt låta bli, det är ju så roligt, säger han med ett leende.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
För fjortonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drömjobbet, där ett antal drivna ungdomar i åldern 17-22 år får chansen att utveckla sina affärsidéer och prova på att driva eget företag som sommarjobb. I år handlar det om bivaxdukar, nagelförlängningar samt renovering och försäljning av möbler.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
För många barn och ungdomar är fiske en favoritsysselsättning på sommarlovet. Just denna sommar gör Lindesbergs kommun en satsning för att krydda till det lite extra för sommarlediga barn – detta tillsammans med Lindessjöns FVO.
– Vi har satt ut 200 kilo regnbåge i ån och det är riktigt fina bitar dessutom, berättar Kurt Ahlström, ordförande för Lindessjöns Fiskevårdsområdesförening.
Den nu 49-årige mannen dömdes år 2000 för att ha mördat en filipstadsbo och sedan dumpat kroppen i Silvergruvan i Hällefors kommun. Efter 20 år släpptes han på fri fot, men dömdes under måndagen till 16 års fängelse för försök till mord, grovt hot mot tjänsteman, grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor samt försök till allmänfarlig ödeläggelse. De två sista begicks i Gusselby, våren 2023.
Barn- och utbildningsnämnden i Lindesbergs kommun avser att stänga Vedevågs skola helt. Det meddelade nämndens ordförande, Lillemor Bodman (M) på en pressträff under måndagseftermiddagen. Nu ska ärendet via kommunstyrelsen vidare till kommunfullmäktige som sedan ska fatta beslut i frågan.
– Det är så klart inte roligt, men det är nödvändigt. vi måste göra det här av många olika skäl, så det är nödvändigt, säger Bodman.