För att i framtiden kunna erbjuda kunderna mer miljövänlig energi startar man i början av nästa år ett projekt för att öka kompetensen inom bolaget kring solenergi. De första solpanelerna placeras vid bolagets anläggning på Skrinnargatan i Lindesberg.- Linde Energi satsar på sol, säger VD Anders Anté.
Initialt kommer Linde Energi att själva använda den solenergi som produceras, men på sikt hoppas man också kunna erbjuda vanliga konsumenter solenergi. Regionförbundet har visat intresse att få samarbetspartners för att tillsammans hitta platser för större solcellsanläggningar. Här skulle till exempel platser inom Lindesbergs stad kunna bli aktuella.
– Också taken på byggnaderna kring våra egna kraftstationer är bra platser för solcellsanläggningar, säger P-O Lundgren, projektansvarig för solenergisatsningen vid Linde Energi.
Testanläggningens första etapp blir på taket till den byggnad som ska byggas och som kommer inrymma produktionsanläggningen för den processånga som ska levereras till PorPac. Första etappen ska enligt planerna vara driftsklar i vinter. I ett andra steg placeras sedan paneler på övriga byggnader vid Skrinnargatan. Hela anläggningen kommer bestå av 220 solcellspaneler på totalt 350 kvadratmeter.
– När hela anläggningen är i gång kommer vi spara cirka 50 000 kilowattimmar. Det är ungefär vad två och en halv villa förbrukar på ett år, säger Lundgren.
Satsningen på solcellsanläggningen är ett led i Linde Energis ansträngningar för att minska sitt oljeberoende. Idag används bland annat olja för att kapa toppar i fjärrvärmeleveransen. Med satsningen på solenergi vill man också på sikt öka den egna elproduktionen, för att i framtiden kunna erbjuda mer egenproducerad miljövänlig energi.
Anders Anté är därför mycket positivt till en anläggning för att ta tillvara solenergin, och menar att detta inte är någon engångshändelse. Att ta vara på solenergin är för Linde Energi angeläget och ett viktigt energispår inför framtiden.
– Detta är en stor och viktig satsning för oss. Och början på något nytt, säger Anté.
Den 17 april 2019 blev Industritekniska programmet på Lindeskolan certifierat som ett Teknikcollege, och framtiden såg ljus ut för utbildningen som efter fem års dvala kunde startas upp igen, tack vare ett samarbete mellan Lindeskolan, kommunledningen och industriföretagen i Lindesberg. Men redan två år senare lades programmet ner på nytt. Nu ser det dock ut som att det blåser positiva vindar för ytterligare en nystart – redan hösten 2026.
– Att behovet av utbildningen finns och att alla är positiva till den råder det inga tvivel om. Det känns hoppfullt, säger rektor Andreas Blom.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
En ny secondhandbutik har öppnat i Korskyrkan i Frövi. Här kan du fynda en skön vårjacka eller varför inte ett par snygga skor för blott en liten ”guldtia”. Fokus ligger på att samla ihop pengar för att kunna stötta ideella organisationer som satsar på barn och ungdomar.
– Jag hoppas att det ska fungera så vi kan börja ge ut gåvor till organisationer så småningom. Det är drömmen att få stötta de som behöver, säger initiativtagaren Linda Sköldenström när LindeNytt stannar till på besök.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Varje sommar anordnar Lindesbergs kommun ett antal platser för feriearbete till ungdomar i kommunen med ett varierande utbud. Det kan vara inom äldrevården, barnomsorgen eller vaktmästartjänster men även inom ideella organisationer eller föreningar. Nytt för i år är att man även bjuder in lokala företagare att ta emot feriearbetare.
Det kommunägda fastighetsbolaget Lindesbergsbostäder AB, LIBO, växer i Frövi. Nyligen blev det klart att man nu övertar flera fastigheter från företaget Backbro AB. Det rör sig om totalt 49 lägenheter. Tillträde är från 1 februari 2025.