I slutet av augusti 2020 tog makarna Björn och Malin Persson över rodret på Lindegårdens Värdshus efter att den förra entreprenören gått i konkurs. Dessvärre blev pandemin och dess hårda restriktioner alltför tuffa för paret, och efter en lång tids kämpande väljer även de att sätta sitt bolag i konkurs. Dock är man inte beredda att helt kasta in handduken, då de har byggt ett nytt kök hemma på sin gård för att kunna leverera luncher och catering till sina kunder.
– Vi har kämpat för att få det att gå ihop och byggt ett nytt kök på vår gård, därmed kan vi fortsätta leverera matlådor, cateringar, smörgåstårtor med mera, och vår vision är att vi i framtiden kan erbjuda kvällsservering i mysig logmiljö, skriver paret på Facebook.
Den långdragna pandemin visade sig bli en tuff prövning för många av landets krögare, som på grund av hårda restriktioner fick se sina verksamheter kraftigt begränsas. För makarna Björn och Malin Persson som driver Lindegårdens Värdshus blev det en hård ekonomisk strid, och i helgen valde man tillslut att sätta sitt bolag i konkurs.
– Allt gott har tyvärr ett slut och det blev för kämpigt att driva lunchserveringen under Covid-19 då vi tog det väldigt hårt ekonomiskt, förklarar Björn.
Paret har dock redan nya planer på gång, då man kommer att ha utlämning av sina nylagade luncher varje vardag utanför Nya Snickerifabriken i Lindesberg.
– Vi kommer att stå utanför Snickerifabriken på vardagar mellan klockan 11:30 och 12:30. Vi har byggt ett helt nytt kök hemma på vår gård så att vi kan fortsätta vår verksamhet, men i en annan tappning, säger Björn.
Det nya företagsnamnet är Lilla Logen, och paret hoppas kunna välkomna gäster hemma på sin loge i framtiden. Fram tills dess hoppas man att kunderna förstår situationen som uppstått.
– Det här har inte varit ett lätt beslut men nu ser vi framåt mot ljusare tider. Vi hoppas att alla våra gäster förstår oss och fortsätter stötta oss, avslutar Björn.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
Fredagen den 4 oktober slår Lindesbergs nya delikatessbutik, Say Cheese, upp portarna för första gången. En lagom stor butik, där ostar av olika slag står i fokus, något som ägarna Mathias Pettersson och Veronica Eriksson själva upptäckte saknades.
– Det här är något som lindesbergarna är värda att ha, säger Mathias med ett brett leende.
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
Under torsdagen fick bilfirman Hugo Eriksson i Storå ett minst sagt annorlunda besök. En duvhöksunge kraschlandade nämligen in i ett av företagens stora fönster och skadade ena vingen i fallet. Nu hoppas man att någon med kunskap kan hjälpa till att fånga in fågeln, så att den kan få återhämta sig i lugn och ro.
– Vi hoppas att någon vill försöka fånga in den, vi vill ju inte att den ska lida, säger Jennifer Eriksson.