LindePac firar sex år och spår en ljus framtid utan plast

Det har hunnit gå sex år sedan LindePac återupptog produktionen av formgjuten cellplast efter att dåvarande ägare beslutat att lägga ner verksamheten. Därmed räddades en anrik industri i bygden som riskerade att annars gå förlorad och fabriken fick en nytändning. I förra veckan firade man jubileet med champagne, tårta och upplyftande ord från delägaren Johan Utterberg:
– Framtiden ser väldigt ljus och positiv ut med det nya materialet, så skål för oss och för framtiden!

Sommaren 2017 meddelade dåvarande ägare av fabriken att man skulle lägga ner Por-Pacs verksamhet i Lindesberg där ett 40-tal anställda hade sin sysselsättning. Några få månader senare gick nya drivande ägare in och återupptog tillverkningen. Åtta tidigare anställda fick sina jobb åter och nu sex år senare ser framtiden betydligt mer spännande ut.

– Vi är väldigt glada över resan som vi har gjort under de här sex åren. Vi började på knästående kan man säga – så var det verkligen – och nu är vi på fötter. Just nu har vi 13 anställda och en omsättning på 17 miljoner, vilket nästan är en fördubbling sedan start, berättar delägare Johan Utterberg.

Fabriken som funnits i Lindesberg sedan 1950 har tillverkat en mängd olika produkter genom åren, just nu produceras bland annat transportförpackningar, islådor, bikupor och flytblock – allt i formgjuten cellplast. I skaran av företagets kunder finns flera kända varumärken, däribland det lokala företaget Tormek.

– Tormek har varit en väldigt viktig kund för oss, den allra första produkten som vi tillverkade i LindePacs regi var emballage till deras produkter, numera tillverkar vi även deras insatser för tillbehörslådorna, förklarar Johan.

Johan Utterberg visar upp den allra första produkten som tillverkades av LindePac – emballage till företaget granngårds – Tormek. Foto: Jennie Einarsson

Nu satsar man hårt på att utveckla fabriken och arbetar för högtryck med att ta fram framtidens fossilfria förpackningsmaterial EWG – ett biobaserat alternativ till EPS. Med ekonomiskt stöd från Vinnova (Sveriges innovationsmyndighet) och ett väl sammansatt forskningsteam på plats bestående av flera av de vassaste på cellulosa har man lyckats komma en bra bit på väg.

– Jag skulle vilja säga att vi är bland de första i världen med detta material. Just nu har vi lyckats få fram ett material som är cellulosabaserat till 96 procent hållbart, vilket innebär att det kan sorteras som papper i kartongreturen. Vårt mål är att materialet ska vara 100 procent hållbart.

Materialet beräknas vara klart för produktion om cirka ett och ett halvt år då det krävs några finjusteringar men redan nu står flera stora företag och knackar ivrigt på dörren för att få vara med från start.

I en av de stora lagerhallarna står bland annat bikupor och flytblock som är redo att levereras till kunderna. Foto: Jennie Einarsson

– Vi har redan företag i kö till det nya materialet. Två stora globala företag som köper EPS-produkter till deras förpackningar idag har dessutom erbjudit sig att stötta oss för att vi ska komma vidare i utvecklingen snabbare, de vill såklart börja använda materialet så snart det bara går. Vi tittar just nu på hur vi skulle kunna ha ett sådant samarbete, berättar Johan och förklarar närmare:

– Alla stora producenter har ett ansvar att göra så bra ifrån sig som möjligt enligt CSR, med det menas att företag ska medverka till ett bättre samhälle och en renare miljö. Kan man då få bort fossilbaserade material som expanderad polystyren från förpackningarna så är det en stor vinst för hela kedjan.

Om allt går som det ska räknar man med att det nya materialet ska ge företaget ett helt nytt affärsben att stå på vilket ger LindePac möjlighet att expandera och ge Lindesberg fler nya arbetstillfällen. Förhoppningen är att detta ska kunna ske inom loppet av två till tre år.

– Eftersom att vi kommer vara först ut med den här nya tekniken så kommer vi förutom att sälja den till andra företag även att sälja kompetensen för att tillverka EWG. Vi har flera som arbetar här från den gamla styrkan från PorPac som har kompetens som är ovärderlig. Forskarna i all ära, men man måste ha handpåläggningen på maskinerna och det är en del av kompetensen som vi kommer kunna sälja vidare till företag över hela världen, avslutar Johan.

Publicerad 6 februari 2024 klockan 10:48

Jennie Einarsson , jennie@lindenytt.com

Kommentarer
Kommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.

Foto: Camilla Lagerman

Efter konkursen – ny ägare tar över Wienerkonditoriet

I slutet av juni begärdes Sveas bageri och konditori i konkurs, något som även påverkade Sveas Wiener i Lindesberg. Nu kan LindeNytt avslöja att en ny ägare har tagit över det anrika Wienerkonditoriet, som nu får nytt liv.
– Nu är det dags! Det är jätteroligt, säger Susanne Thammes, teamledare i Lindesberg.

18 juli 2024 klockan 12:14 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Annons


Arkivfoto: Jennie Einarsson

Över 200 loppisar att besöka under helgens fyndfest

Under den kommande helgen, 13-14 juli, vankas det stor loppisfest när det populära evenemanget Bergslagens loppishelg går av stapeln för sjätte året i rad. Över 200 olika säljare, från Silverhöjden i norr till Fellingsbro i söder, öppnar dörrarna för fyndsugna loppisälskare mellan klockan 10.00-16.00 både lördag och söndag.

8 juli 2024 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Rusta etablerar sig i Lindesberg – öppnar hösten 2025

Varuhuset Rusta, med över 100 butiker spridda över landet, etablerar sig i Lindesberg. Butiken ...

Sveas bageri och konditori i konkurs – konkursförvaltaren söker lösning

I februari 2021 tog Sveas bageri och konditori över det anrika ...

Möt årets drivna drömjobbare: ”En fantastisk möjlighet”

För trettonde sommaren i ordningen genomför Sparbanken Bergslagen sitt projekt Drö...

Hugo Öhman, digital specialist på Tormek hoppas på en succé för andra upplagan av Sharp Makers. Foto: Jennie Einarsson

bildspel Bland Harry Potter-kvastar och andra vassa konstverk

Efter fjolårets succé har slipmaskintillverkaren Tormek åter slagit upp portarna för att visa besökare vad man kan göra med en vass egg. 25 nya konstnärer installerar nu sina kreationer i Sharp Makers 2024 och variationen är stor även i år – allt från en flygande Harry Potter-kvast till handgjorda musikinstrument och en mekanisk val finns att beskåda.
– Vi vill inspirera folk och visa upp våra duktiga användare och vad de kan åstadkomma, så vi kör i år igen, säger Hugo Öhman, digital specialist på Tormek.

18 juni 2024 klockan 12:11 av Jennie Einarsson Visa hela artikeln

Karzan Kader har nu öppnat sitt efterlängtade Mama Rosa. Foto: Camilla Lagerman

Karzan gjorde verklighet av sin dröm – nu är Mama Rosa öppet

Redan för 15 år sedan föddes drömmen hos Karzan Kader om att en dag öppna en restaurang i Mama Rosas gamla lokaler, och att den skulle bära samma namn som förr i tiden. Nu har han gjort verklighet av sin vision, och han hoppas kunna skapa samma känsla av gemenskap som fanns då.
– Jag själv var för ung för att komma in, men jag har fått höra historier om hur det var på den tiden, med långa köer och fullsatta kvällar, säger han med ett leende.

14 juni 2024 klockan 15:19 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Bowlingfantast från Kumla ny ägare när ”Pinnen” säljer
Efter två år som ägare av Kajsa & Pinnens Bowling och Restaurang i Lindesberg, har nu Lars-Åke ”Pinnen” Johansson sålt verksamheten. Ny ä...
11 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Efter flera jättebyggen står Lindeföretaget inför ett gigantiskt projekt
Efter närmare 26 år i byggbranschen har Lindesbergsbolaget TAB - Tommy Allström Byggproduktion - blivit ett välkänt namn inte bara i bygden utan...
10 juni 2024 av Jennie Einarsson
Visa hela artikeln

bildspel Modiga förare i snabba bilar när Trollrallyt gick av stapeln
Det bjöds på både regn och sol, men framförallt en massa glädje, när årets upplaga av Trollrallyt gick av stapeln under nationaldagen. Ett ...
6 juni 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Arkivfoto: Camilla Lagerman

Efterlängtad återkomst: Flytande konsert med Martin Almgren i sommar

Efter två års uppehåll är det dags för den omåttligt populära flytande konserten med Martin Almgren att göra comeback. Datumet är satt till lördagen den 3 augusti, klockan 18:00, och precis som tidigare kommer man hålla till ute på Råsvalens vatten i höjd med Lövåsen.

5 juni 2024 klockan 08:41 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Foto: Camilla Lagerman

bildspel Bildspecial: Studentbalen 2024

Startskottet för studentveckan har officiellt gått, och under lördagskvällen samlades Lindeskolans avgångselever för den traditionsenliga balen på Nora Stadshotell. Höga klackar, böljande klänningar och stiliga kostymer minglade på röda mattan i solskenet som strålade ikapp med studenternas leenden. LindeNytt kan här bjuda på ett bildspel från kvällens festligheter.

1 juni 2024 klockan 21:28 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

bildspel Krögarparet firar 1-årsjubileum med ny satsning

Den 1 juni har det gått ett år sedan krögarparet Oliver Lindberg och Daniel Ekström slog upp portarna till ...

Festligt när Trivselköp i Guldsmedshyttan firar 45 år

Under fredagen firar ICA Supermarket Trivselköp i Guldsmedshyttan sitt 45-årsjubileum med ett ...

bildspel Bildextra: Gamla Kristinaskolan färdig för inflytt

Arbetet med att förvandla den gamla Kristinaskolan i Lindesberg till bostäder är nu inne på sluttampen. ...

Arkivfoto: Fredrik Norman

Gamla skolprylar efterlyses inför inflytt i Kristinaskolan

Med knappt en vecka kvar tills den gamla Kristinaskolan får sina allra första hyresgäster, efterlyser fastighetsägaren prylar med koppling till skolverksamheten som än gång huserade i byggnaden.
– Det vore roligt med exempelvis lite fina bilder från förr att hänga upp i trapphuset, så man får den här känslan från skolan, säger Ann-Louise Hytter från Lindesbergs Fastigheter.

24 maj 2024 klockan 11:31 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Klockars efter beskedet från LPO: ”Deras fria vilja”

Det politiska styret i Lindesberg är inte längre i majoritet efter att LPO lämnade beskedet ...

LPO avslutar samarbetet med majoriteten – blir vågmästare

Efter knappt 17 månader vid makten har det nya majoritetsstyret i Lindesbergs kommun gått i ...

Lindesberg får en egen stadsfest – premiär i juli

Lördagen den 6 juli är det premiär för den allra första upplagan av Lindesberg Stadsfest, ett ...

bildspel Hyrmaskinsdagen lockade både stora och små

Trots en kylslagen och bitvis regnig väderlek lockade årets upplaga av Hyrmaskinsdagen många nyfikna besökare ...

bildspel Martin Almgren satte extra glans på årets BEL-ceremoni

Lindeskolans årliga BEL-ceremoni genomfördes under tisdagseftermiddagen under, som alltid, mycket ...

En stunds fika och avkoppling för medlemmarna i HjärtLung Bergslagen. Foto: Camilla Lagerman

bildspel Uppskattad avkoppling för hjärtsjuka i badhusets relax

Under fredagseftermiddagen samlades medlemmar från Riksförbundet HjärtLung Bergslagen på Energikällans relaxavdelning i Lindesberg, för några timmars avkoppling och omvårdnad. Medlemsträffarna fyller många funktioner, bland annat försöker man motverka ensamheten.
– Människor som är hjärtsjuka och lite äldre är ofta ensamma, då ville vi göra något gemensamt som alla kunde vara med på, berättar ordförande Gun Ehnvik.

22 april 2024 klockan 11:48 av Camilla Lagerman Visa hela artikeln

Elevernas glädje efter beskedet: ”Man blir glad i själen”
Efter torsdagens besked att det tunga fordonsprogrammet på Lindeskolan får vara kvar, är glädjen stor både bland elever och lärare. LindeNytt h...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

bildspel Elevernas drömmar om resa till djurpark besannas genom generösa bidrag
Genom hårt arbete och hängivenhet har eleverna i anpassad grundskola på Lindbackaskolan lyckats få ihop pengar till en högt efterlängtad ...
12 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Glädjebeskedet: Tunga fordon blir kvar på Lindeskolan
Efter alla turer kring inriktningen lastbil och mobila maskiner på fordons- och transportprogrammet på Lindeskolan, kom under torsdagen beskedet att...
11 april 2024 av Camilla Lagerman
Visa hela artikeln

Tidigare artiklar från Lindenytt
2024-04-06

2024-04-04

2024-04-02

2024-03-28

2024-03-27

2024-03-26

2024-03-22

2024-03-21

2024-03-19

2024-03-18

2024-03-15

2024-03-12

2024-03-08

2024-03-06

2024-07-21 03:23