Under förra året drabbades totalt 54 villaägare, 5 lägenhetsinnehavare och 37 fritidshusägare av inbrott och stöld i lokalpolisområdet Lindesberg, där även Ljusnarsberg och Nora ingår. Hårdast drabbat, sett till antalet anmälningar, blev Lindesberg med över hälften av de anmälda villainbrotten och 4 av 5 lägenhetsinbrott. Detta visar en färsk sammanställning från polisen.
32 fullbordade inbrott i villor/radhus skedde i Lindesbergs kommun under fjolåret. I Nora drabbades 21 och i Ljusnarsberg 1. Utöver bostadsinbrotten visar statistiken att 37 fritidshusägare i de tre kommunerna drabbades av inbrott och stölder och brottsplatserna är relativt jämnt utspritt över hela lokalpolisområdet.
Polisen påpekar i sammanställningen, att antalet anmälda bostadsinbrott är betydligt färre än det faktiska antalet drabbade brottsoffer, det vill säga personer i hushållen som har påverkas mycket svårt av händelsen de utsatts för.
”Antalet drabbade personer är långt fler än antalet anmälda brott och händelsen är ofta mycket traumatisk för de som drabbats, inte minst för äldre och barn. Oron att bli utsatt för fler brott och den kränkning som oftast uppstår efter att man drabbats av inbrott kan ta lång tid att bearbeta. Har man drabbats av inbrott är det mycket klokt att söka stöd hos Brottsofferjouren i Bergslagen på 020-021 20 19”, skriver polisen i Lindesberg.
Sedan en tid tillbaka har det blivit allt vanligare med brottsförebyggande åtgärder i form av Grannsamverkan och polisen räknar med att ännu fler ansluter under det nya året.
”För att minska antalet inbrottstölder arbetar lokalpolisområdet aktivt med att bygga ut Grannsamverkan och samverkan genom Trygve. Med fler medborgare som är med i samverkan med Polisen kan vi öka tryggheten och minska brottsligheten. Polisen är starkt beroende av att människor hör av sig när de ser brottslig aktivitet eller aktiviteter som de misstänker kan vara förberedelse till brott. I dagsläget har Lokalpolisområdet ca 70 uppstartade Grannsamverkansgrupper och flera orter är i startgroparna inför 2018. Polisens erfarenheter visar att det går att minska brottsligheten lokalt med medborgarnas hjälp.”
De tre vanligaste gärningsmannaprofilerna bakom inbrottsstölder, beskriver polisen enligt följande:
• En liten del av bostadsinbrott i Sverige utförs av kriminella ungdomar, oftast med koppling till området där bostadsinbrottet skett. Dessa bostadsinbrott är vanligast förekommande i lovtider när skolor håller stängt och ungdomarna är lediga.
• En större andel av bostadsinbrotten utförs av missbrukare som behöver pengar till sitt missbruk. Polisen har valt att kalla dessa livsstilskriminella av den anledningen att deras brottslighet fortgår under många år. Dessa bostadsinbrott kan inte kopplas till någon särskild årstid utan förekommer året runt.
• Den tredje gärningsmannatypen är så kallade Mobile Organised Crime Groups (MOCG). Konkret handlar det om internationella stöldligor som planerar och genomför stöldturnéer i landet. MOCG står för den andra hälften av alla bostadsinbrott i Sverige. Dessa bostadsinbrott sker vanligtvis under årets mörkare månader. Tendensen är att denna gärningsmannakategori ökat de senaste åren.
För mer information om Grannsamverkan: samverkanmotbrott.se samt trygve.se