Återigen tar Lindesbergs Bygg emot Gasell-diplom från Dagens Industri. Företaget premieras som ett snabbväxande företag med sunda finanser och har klättrat uppåt i listan av årets ca 900 Gasell-företag.
– Det är roligt att bli gratulerad och det är alltid kul att det går åt rätt håll för företaget. Drivkraften är att man vill framåt, att utvecklas hela tiden, säger Johan Svensson som tillsammans med barndomsvännen Jonas Blom äger Lindesbergs Bygg.
DI Gasell går varje höst igenom de fyra senaste boksluten för alla svenska aktiebolag som lämnat årsredovisning till Bolagsverket. Man kollar hur mycket omsättningen och personalstyrkan ökat. Sedan rankas företagen på en nationell lista och man kan också se hur de ligger till i länet.
De senaste två åren har Lindesbergs Bygg noterats för en tillväxt på runt 200 procent för de fyra föregående boksluten. Förtaget har också klättrat i rankingen till plats 312 av ca 900 företag. Förra året var placeringen 725 men då var det också betydligt fler på listan.
– Vi har fått uppmärksammads tre år i rad. 2013 var vi i final för Årets Företagare i Örebro, säger Johan Svensson.
Dagens Industri vill att de här företagen ska ses som förebilder som bidrar till lönsam tillväxt och som skapar nya jobb. Lindesbergs Bygg har under de senaste två åren blivit ett tiotal fler och har nu 25 anställda.
Företaget har byggt en fastighet för eget bruk vid den nya rakan efter Stafettgatan. Det kostar på att växa, menar Johan Svensson, men när det gäller den ekonomiska tillväxten – det brukar ibland komma varningar om företag växer för snabbt – är han trygg och säger det är under kontroll.
Förutom aulan på Lindeskolan (läs artikel) så har man byggt radhus för Kumla Bostäder, gjort takomläggning för HSB i Lindesberg och man bygger också för Karlskoga Energi och Miljö. Andra projekt är butiksinredningar för Lagerhaus 157 från Östersund till Malmö och ramavtal med Ljusnarsbergs Fastigheter och Futurum i Örebro.
Klockan 12.00 på torsdagen stängde LindeNytts tävling där två fribiljetter till den stora Vårfesten stod på spel. Deltagandet var otroligt högt och de flesta svarade också rätt på tävlingsfrågan.
I samband med Vårmönstringen den 10 maj, arrangeras utomhusfestivalen Vårfesten, som i år huserar på Brasserie All In och gästas av kultbandet Drängarna. Nu har två av LindeNytts läsare chansen att vinna varsin biljett till eventet, genom att svara rätt på tävlingsfrågan.
Bergslagsbibblan växer med fem nya kommuner. Under april och maj ansluter ytterligare fem bibliotek från nio av länets kommuner till Bergslagsbibblan. Målet är att förbättra och erbjuda en mer likvärdig och hållbar biblioteksservice till invånarna i kommunerna.
– Det innebär att invånarna kommer att få bättre tillgång till media, och vi kommer kunna erbjuda snabbare leveranser mellan biblioteken som ingår i samarbetet, förklarar Helena Blixt, samordnare på Lindesbergs stadsbibliotek.
På fredagseftermiddagen stod det klart att det lokala glassföretaget ”En får tacka” i Danshyttan, Storå, återigen tilldelats en ädel valör i Glass-SM, som gick av stapel vid Stockholmsmässan under dagen. Med sin unika fårglass kammade man hem ett brons i kategorin ”Pistage”.
– Det känns väldigt roligt, det är en ny smak som jag inte har gjort förut, men den gick hem, säger Björn Johansson till LindeNytt.
Fredagen den 28 mars nyöppnar Café Oscar, nu med nytt namn, nya visioner och en ny kock. Dessutom har företaget fått en ny delägare i form av Tjodolf Sommestad, som kommer in med friska idéer.
– Det ska bli jättespännande. Linde Stadshotell är ju en viktig verksamhet för en småstad som Lindesberg, och jag har varit intresserad av den branschen sedan länge, berättar Tjodolf för LindeNytt.
Etableringarna kring Charlottenlunds Handelsområde duggar tätt – nu ansluter även ELON i Lindesberg med sin butik. Samtidigt gör man en storsatsning och utökar både butiksytan och personalstyrkan.
– Vi vill kunna ge kunderna ännu bättre service och ett ännu större sortiment, säger Daniel Larsson, som driver ELON i Lindesberg och Arboga tillsammans med sin fru Carina Larsson.
Med en mångmiljonsatsning på lokal fjärrvärme tar Cummins Meritor i Lindesberg ett stort steg mot att bli en fossilfri fabrik.
– Det är ett viktigt projekt för oss i den här fabriken, men också för Cummins som stort. Hållbarhet och klimatavtryck blir allt viktigare, även för en lastbilstillverkare, säger fabrikschef Markus Andreasson.
Under tisdagen hölls finalen för ”Innovation day 2025” på Lindeskolan. Sensorstyrd gatubelysning, småskalig biogasproduktion och berglagring av värme var bara några av de smarta idéer som skulle kunna göra Lindesberg till en mer hållbar plats. Vann gjorde dock ett team smarta elever som kommit fram till att lägesenergin i vattnet i ett vattentorn skulle kunna nyttjas för att alstra ström.