Lindeskolans elever hade ganska bra pejl på vardagsekonomin. Hela den här veckan träffar privatekonomiska rådgivare från Nordea i Lindesberg hundratals elever och första passet började bra.- Det här var kunniga elever, sade Juliana Ersoy.
Det var elever från El- och Energiprogrammet och Industritekniska programmet som först fick informationen. Det kallas Ekonomipejl och Juliana Ersoy och Jonna Laurila var noga med att det inte är Nordea som är ute för att marknadsföra sig utan att detta är allmänna bankråd till unga människor. Ekonomipejl erbjuds alla högstadie- och gymnasieskolor.
De tar upp viktiga frågor och kanske allra viktigast att undvika att hamna i skuldfällan. Det talade om snabba cash och SMS- lån och även om ingen i klassrummet sade att de tagit SMS-lån, så höjde banktjänstemännen från Nordea ett varningens finger.
– Det är när man vill ha pengar snabbt, som det kan bli farligt, sade Juliana Ersoy. Sedan kom frågor som varför är det så mycket reklam för snabba lån? Och varför är det lagligt att låna utan att man haft ett personligt möte med banken?

Jonna Laurila har varit i skolor under ett par år och gett ekonomiska råd. Foto: Hans Andersson
– Det är inte bankernas ansvar utan ett personligt ansvar, när man lånar, sade Jonna Laurila. Men vi kan hjälpa till att få ordning på ekonomin, t ex genom att titta igenom vilka lån och skulder man har – om det inte gått för långt. När du tar ett lån, så använder du en del av framtiden redan idag, sade Jonna Laurila.
En lektion i ekonomi innehåller förstås mycket siffror. Eleverna fick gissa hur höga räntorna är på olika lån för t ex hus eller bil och de trodde att lånen är dyrare än de är just nu enligt de Nordea-anställda. En elev kunde direkt svara 15 procent på frågan om hur stor kontantinsatsen är om man lånar för att köpa bostad. När det gäller hur mycket de själva kostar om året, så var kunskaperna mer spridda – från 10 000 kr till 250 000 kr. Rätt svar ligger mellan 6 500 och 7 000 kr / månaden – räkna själv vad det blir per år.
– Så tänk på det. När ni flyttar hemifrån blir det en helt annan grej än att bo hos föräldrarna, sade Juliana Ersoy.
Läraren Caroline Vikberg berättade att de här eleverna haft undervisning nyligen om privatekonomi och Lovisa och Jonathan som var med på måndag förmiddag, säger att de kände igen det mesta, men för Lovisa Andersson var det här med räntorna nytt.
– De här eleverna kunde väldigt mycket, sade Juliana Ersoy efter lektionen. T ex vad som tappar i värde fort som man måste tänka på när man lånar.
Det här lektionspasset var det första den här veckan för henne och kollegan Jonna Laurila. Det blir tio till t o m fredag. Ibland är det dubbla klasser , så de träffar många elever. Jonna Laurila har hållit på med skolinformation i två år och sade att det här är en snabbvariant – för treorna brukar det vara tre timmars pass.
Under tisdagen bjöd Lindesbergs kommun in till pressträff, för att presentera Vision 2040. En framtidsvision som ska guida kommunen i beslutsfattande kring viktiga frågor. Huvudbudskapet lyder: ”Med ett jäklar anamma skapar vi det storslagna i det lilla”.
– Det här är en stor dag för Lindesbergs kommun, när vi presenterar Vision 2040, säger Daniel Fagerlund, näringslivsutvecklare.
I 25 år har Svenskt Näringsliv tagit pulsen på företagsklimatet i Sveriges kommuner. Efter att 100 företagare i Lindesberg gett sin syn på läget står det nu klart att det sammanfattande omdömet för företagsklimatet i kommunen är det lägsta sedan 2002.
– Det ser inte bra ut när företagen, på en sexgradig skala, sätter 2,58 i betyg på vilket sammanfattande omdöme man vill ge företagsklimatet i kommunen, säger Karl Hulterström från Svenskt Näringsliv.
Det blev en riktig folkfest när Vårmönstringens sedvanliga cruising dundrade fram genom centrala Lindesberg. Under några timmar fylldes Kristinavägen med mullrande motorer, glada festprissar och en enorm publik längs trottoarerna. LindeNytt bjuder här på några ögonblick från lördagens folkfest.
Imorgon, lördag är det dags för den omåttligt populära Vårmönstringen, som varje år lockar tusentals bilentusiaster till Lindesberg. I år ser väderprognosen något osäker ut, men det är inget som oroar arrangörerna till Vårfesten, då man som bäst håller på att montera upp ett 300 kvadratmeter stort tält över festivalområdet.
– Det var ju tur att vi i höstas investerade i ett dubbelt så stort tält, så vi har faktiskt aldrig byggt det här innan. Det kommer vara uppvärmt, så det spelar ingen roll om det är regnigt och kyligt ute, här inne kommer det vara behagligt, förklarar Johan Eriksson på JME Music.
Tåg i Bergslagen meddelar att man ser en tydlig förbättring av trafiken jämfört mot i fjol, då inställda avgångar och minskad trafik påverkade resandet negativt. Under mars uppnådde man en avgångspunktlighet på 93,9 %, jämfört med 80,3 % i mars 2024.
– Trots att vi under februari och mars drabbades av flera utmaningar, som
exempelvis infrastrukturproblem, nedfallna träd och hårda vindar, ser vi en tydligt positiv trend. Utvecklingen över tid är glädjande, säger Yujin Zhang, trafikchef Tåg i Bergslagen i ett pressmeddelande.
I november 2024 beslutades det att Mia Konradsson, genom företaget Konradsson och Bäck Primärvård AB, skulle ta över driften av vårdcentralerna i Storå och Frövi. I slutet av januari i år invigdes även den efterlängtade Freya vårdcentral i Frövi. Nu meddelar Mia Konradsson att det också finns en preliminär tidsplan för när hon kommer att ta över rodret för Storå vårdcentral – datumet är satt till 1 oktober 2025.
– Det är väldigt roligt, man får verkligen en fantastisk position att påverka primärvården väldigt konkret, säger Mia Konradsson till LindeNytt.
Det lokala företaget Lindesbergs VVS/EL AB uppger att de återigen har blivit utsatta för bedragare som via telefon utger sig för att representera dem och erbjuda spolning av avloppssystem. Företaget vill nu varna allmänheten att vara på sin vakt om de blir uppringda av någon som erbjuder VVS-tjänster i deras namn.
– Det är jättetråkigt, vi vill verkligen inte att någon ska gå på det här, säger Lina Aronsson, butiksansvarig på Lindesbergs VVS/EL.
På torsdag klockan 10:00 slår Mejk upp portarna till sin helt nya livsmedelsavdelning. En yta om 1500 kvadratmeter som kommer rymma allt ifrån frukt och grönt, mejeri, djupfryst, bröd, till torrvaror med mera.
– Det känns väldigt roligt och spännande, säger vd Mikael Karlsson.