I tisdags meddelades att förberedelserna pågår inför genomförandet av de jourförändringar på Lindesbergs lasarett, som innebär att antalet jour- och beredskapslinjer inom ortopedi och kirurgi skall minskas. Beslutet, som fattades för cirka ett år sedan, har skapat stor oro och har idogt kritiserats av lokalpolitiker, företagsledare och befolkningen i norra länsdelen sedan dess. Efter gårdagens besked från Region Örebro län har moderaternas ordförande i Lindesberg, Pär-Ove Lindqvist, i en interpellation riktat fem frågor till regionrådet Karin Sundin.
Interpellationen i sin helhet:
Till ordförande i Hälso- och sjukvårdsnämnden Karin Sundin angående neddragningar av primärjouren på Lindesbergs lasarett
Man borde kunna få sina sår sydda, blåsor tömda och benbrott åtgärdade när det finns en dygnet runt öppen akutmottagning på Lindesbergs lasarett. Sen är det klart att det som inte primärjouren med bakjour klarar går vidare till ett annat sjukhus. Så är det idag.
Som jag förstår kommer primärjouren som i Lindesberg handlägger kirurgiska, ortopediska och urologiska åkommor att helt försvinna mellan 21.00 och 07.30. Det innebär att man måste stänga ner redan innan 21.00 för patienter, så man hinner avsluta. Det innebär också att dessa måste hänvisas till annan akut för bedömning och åtgärd.
Det kommer att kräva fler ambulanstimmar, när fler patienter måste transporteras till andra sjukhus.
Det gör mig som boende i Lindesberg rejält upprörd och besviken. Jag ser effekterna för patienterna och jag ser den minskade tryggheten.
Om statistiken som vi har är riktig och kvällstid räknas från 21.00 så var antalet läkarkontakter till kirurg, urolog och ortoped på akutmottagningen i Lindesberg under 2019 mer än 2 850. Av dessa patienter lades ca. 250 in och det gjordes nästan 100 kirurgiska ingrepp på jourtid. Det berör alltså många patienter.
Med anledning av detta vill jag ha svar på följande frågor:
1. Hur säkerställer du att de patienter som kommer till akutmottagningen i Lindesberg nattetid med behov av kirurgisk, ortopedisk eller urologisk bedömning får en sådan, om det inte finns någon primärjour att tillgå?
2. Kommer den norra länsdelen att få mer ambulansresurser för att klara det ökade transportbehovet av sjuka?
3. Hur många patienter kommer att behöva slussas vidare från Lindesbergs lasarett?
4. Om konsekvensen blir allvarligare än det som presenterats för beslutet, kommer ni då att återgå till tidigare jourlinjer?
5. Alla partier verkar vara överens om att Region Örebro län skall bestå av 3 akutsjukhus. Hur definierar du ett fullvärdigt akutsjukhus?
Pär-Ove Lindqvist
För det 34:e året i ordningen välkomnade bröderna Nelzén sina kunder till bokrean, som faktiskt blir den sista i brödernas regi. Med på plats fanns även de nya ägarna Christina Orrbo och Ann Björklund, som nu passar på att suga åt sig så mycket kunskap de kan innan det är dags att stå på egna ben.
– Vi övningskör för fullt, skrattar Ann bakom kassan.
Om allt går enligt plan öppnar 37:an på fredag, i sin nya och betydligt större kostym. Dessutom håller man som bäst på att ta fram helt nya röror till sina omåttligt populära baguetter, och till sin hjälp har man en av de ursprungliga upphovsmakarna till just rörorna, tillika Årets Ekokock, Anders Johnsson.
– Nu ska vi ta 37:an in i framtiden med lite nya smaker, och jag tror att det kommer bli riktigt bra, säger Anders med ett brett leende.
Den senaste tidens kalla och vackra vinterväder har fått Lindesbergarna att gå man ur huse för att låna bland annat skridskor och skidor hos Fritidsbanken. Förra torsdagen slog man rekord i antal utlåningar, då hela 154 fritidsprodukter lämnades ut, något som nu gjort att man utökat öppettiderna med ytterligare en dag.
Byggvaruhusjätten Byggmax öppnar i Lindesberg till sommaren, med ett helt nytt varuhus som kommer att byggas på Stafettgatan. Enligt ett pressmeddelande kommer butiken att skapa fyra till sex nya arbetstillfällen.
– Vi ser fram emot att erbjuda ortens alla hemmafixare bra byggvaror till riktigt bra priser. Nu blir det ännu lättare att genomföra sina byggprojekt och förverkliga byggdrömmarna, säger Fredrik Salovaara, regionchef på Byggmax.
Efter en lång tids dvala är det nu dags för restaurangen i Folkets Hus att leva upp igen, när Tittis Bistro & Restaurang öppnar under måndagen. Till en början satsar man mest på lunchservering, men hoppas på att kunna utöka i takt med att pandemin förhoppningsvis ebbar ut.
– Vi kommer börja med att bara ha luncher och sedan längre framåt sommaren, beroende på hur det ser ut med coronan, kommer vi försöka ha öppet även på kvällar, säger Mathias Söderström.
När kompistrion Tobias Stridälv, Maria Söderlund och Kalle Söderlund tog över gymmet i Stråssa efter Mats Funck hade det 25 medlemmar som tränade regelbundet. Nu, knappt två år senare, är antalet uppe i över 100, och trots den envisa pandemin ser man positivt på framtiden.
Granngården i Lindesberg har under den senaste månaden fått en inneboende på sitt lager, där en lurvig och vilsen katt numera huserar. Den är dock väldigt skygg, och man har nu tagit hjälp av föreningen Hemlösa Tassar i hopp om att kunna återförena missen med sina ägare.
– Den är väldigt, väldigt rädd och har många ställen att gömma sig på, säger Maria Sundh.
Flytten till Elons nya lokal på Bandygatan (industriområdet) har gått i något av rekordfart. Under de få dagarna den gångna julhelgen har man lyckats flytta och ställa i ordning för att kunna ta emot kunder i den helt nyrenoverade lokalen på onsdagen.
– Det är lite jobb kvar med att få lagret i ordning, därefter kan vi börja med att bygga upp köksutställningen, men på det stora hela är det ganska klart, berättar butiksägaren Daniel Larsson.