För tredje året i rad spelas Hyttans Hemligheter, en interaktiv teatervandring som tar med publiken runt i miljöerna kring Löa Hytta. I år får besökarna stifta bekantskap med övernaturliga väsen, spöken och luffare i jakten på att få avslöja den stora hemligheten.
Det pågår febril aktivitet kring de olika scenmiljöerna i Löa Hytta, och tre intensiva dagar väntar inför den stora premiären på fredag. Sedan förra året har man bland annat hunnit bygga en helt ny kolmila, som kommer att vara spelplats för en av scenerna i den interaktiva teatervandringen. Totalt är det åtta spelscener som ska färdigställas, och dessutom ska byn pyntas med blommor och färgglada tygvimplar innan det är dags att välkomna årets teaterbesökare.
”Vattenpussar – en rinnande rolig saga genom Löa Hytta” heter årets uppsättning, och precis som namnet antyder handlar den om vatten. Även den här gången är det den rutinerade Helena Brusell som står för manus och regi.
– De är så otroligt ambitiösa här, och gör så himla fint! säger hon.
-Hyttmiljöerna är gamla och välbevarade, och ger den här lite trolska, hemlighetsfulla känslan, så vi har mycket gratis, berättar Rolf Elmström som är marknadsansvarig, medan han visar LindeNytt runt.
Många av årets skådespelare har även varit med under de föregående åren, däribland Daniel Epstein från Stockholm, som spelar luffaren Fargo.
– Det är så underbart här! Miljöerna är fantastiska! Jag har med mig min lilla kompis i år igen, säger han och tittar på den lilla tygråttan på axeln, och fortsätter:
– Ett år råkade jag tappa den, och när jag böjde mig ned för att ta upp den, så sprang den iväg! Då var det en riktig råtta! Vilken hjärtklappning!
Även barnen, som utgör en stor del av föreställningen är återkommande. I år har de fått en större roll i uppsättningen, något som de alla är sprudlande glada över.
– Vi har fått egna repliker, och kommer också att sjunga, så det blir mer på riktigt nu, berättar en av flickorna.
– Det är jätteroligt när det kommer mycket folk, så det blir många föreställningar. Som mest har vi nog spelat 10 gånger på en dag, säger en annan glatt.
– En gång åskade det och ösregnade, så det blev översvämning! berättar en tjej och alla börjar skratta.
Flickorna är alla i åldrarna 10-12 år, och det här med teater är något de verkligen älskar.
– Vi vill jättegärna fortsätta med det här! säger de i mun på varandra.
De tidigare åren har föreställningarna fokuserat mycket på framställningen av järn, något som förr gjordes i dagligt bruk i den gamla hyttan. I år handlar berättelsen om vattnet, och publiken tas med på ett mystiskt äventyr där både magi och övernaturliga väsen förekommer i jakten på Hyttans hemlighet.
– Det handlar ju om att knäcka gåtan, och på vägen kommer det förekomma både magi och trollkonster. Utan att avslöja för mycket kan jag säga att slutet är något riktigt spektakulärt! säger Rolf med ett stort leende.
Föreställningen ”Vattenpussar – en rinnande rolig saga genom Löa Hytta” har premiär på fredag 5 juli, och kommer sedan att spelas fram till 4 augusti.
– Den riktar sig framförallt till barn i åldrarna 3-10 år, men alla som har leksinnet kvar kommer att uppskatta den, avslutar Rolf.
Midsommarkarnevalen i Ramsberg bjöd på ett sprakande färgglatt tåg med inslag av hockeylag, Korpspel och allt man kan tänka sig däremellan. Trots att temperaturen fullkomligt sköt i höjden så fylldes hela Ramsberg med besökare för att äntligen få ta del av festligheterna igen efter ett långt pandemiuppehåll. LindeNytt fanns självklart på plats för att kunna bjuda på ett stort bildspecial.
En undersökning gjord av Kantar Sifo visar att 9 av 10 vuxna tycker att barns sorg är ett viktigt ämne att prata om, men samtidigt vet närmare 50 procent inte hur man gör. Med anledning av detta har Fonus gjort en satsning, bland annat tillsammans med psykoterapeuten Louise Hallin som har lång erfarenhet av att arbeta med barn i sorg.
– Det här är ett jätteviktigt ämne att lyfta, men också något som vi vuxna gärna flyr ifrån, säger Monica Jomfjäll på Fonus i Lindesberg.
Det blir en tredje sommar med Martin Almgren på Råsvalens vatten, när man den 16 juli återigen bjuder in till en kvälls flytande konsert. Nytt för i år är att även besökare utan båt har möjlighet att se framträdandet, då man kommer att ställa upp en storbildsskärm och högtalare vid Gusselby Annorlunda.
– Folk som inte har båt, men som ändå vill se konserten, kan åka dit, säger Martin.
Den numera klassiska dragracingtävlingen Linde Open förblir liggande i dvala även i år, men motorklubben SHRA har nya planer för sommaren, nämligen två stycken race man kort och gott kallar för ”Bergslagens Snabbaste”.
– Alla bilar kan vara med och vi riktar oss till alla bilentusiaster i Lindesbergs kommun och runtikring, säger tävlingsansvarige Mikael ”Blomman” Blomberg.
I samband med Stripabryggeriets pubkväll på fredagen så lanserade man den helt nya ölen Ort 12. En öl som enligt delägare Jan Magnusson påminner om nordbayersk pilsner.
– Det är vårt ideal när det gäller öl, förklarar han.
Med start klockan 10.00 på måndag drar LIBOs aktivitetsvecka igång på Björkhyttevägen i Lindesberg. Under veckan ges barn och ungdomar möjligheten att testa olika sporter och knyta nya vänskapsband inför sommarlovet.
– Vi bjuder inte bara in våra hyresgästers barn, eftersom det är så många andra som har behov och som kanske inte kommer iväg på semester och liknande. Man ska känna sig välkommen även om man inte bor hos oss, berättar Annelie Bergkvist, marknadsansvarig på LIBO.
Stämningen var på topp när Hyrmaskiner i Lindesberg bjöd in till sitt återkommande evenemang Proffsdagen. Det bjöds på korv, glass och tävlingar med fina priser samtidigt som flera leverantörer visade upp sina produkter. Dessutom fick besökarna även chansen att få testa på att köra rallycross. – Det är mycket mer folk här än vad vi hade trott att det skulle bli, det är jätteroligt, säger Per Eriksson som är en av ägarna till Hyrmaskiners moderbolag Byggbetjänten AB.
Med 31 startade rallyförare blev nypremiären av Trollrallyt en riktig fest, både för barn och föräldrar. LindeNytt kan nu bjuda på ett fartfyllt ögonblick från lördagens tävlingar. Trollrallyts näst yngsta förare, 4-åriga Molly, körde AB Karl Hedins lådbil under lördagens race. Publiken hjälpte till att heja fram henne med både applåder och hejarop när hon susade nedför banan, med pappa tätt efter för extra säkerhet.