Förslaget till budget 2015 för Lindesbergs kommun visar på en organisation som har stabil ekonomi och där inga större besparingar kommer att göras. Med över en miljard att fördela handlar nästa års satsningar främst om att lägga grunden för en befolkningsökning i kommunen.- Vi har ordning och reda på siffrorna, säger kommunstyrelsens ordförande Anders Ceder. Men en befolkningstillväxt är avgörande för kommunens framtida välfärd och därför måste vi satsa pengar på att det kan byggas nya bostäder och att infrastrukturen fungerar väl.
Under många år tampades Lindesbergs kommun med en besvärlig ekonomisk situation. Sedan några år tillbaka har budgeten varit i balans bland annat på grund av den skattehöjning som Socialdemokraterna genomförde. Planen att få ett överskott på ett par procent årligen har också infriats.
– Nu kommer vi att slutföra de sista pusselbitarna som behövs för att folk ska kunna flytta till Linde, förklarar Anders Ceder. Hela kommunkoncernen jobbar för samma mål som är att göra kommunen attraktivare och vi kommer att marknadsföra kommunen mer offensivt framöver.
Bland de satsningar som märks under 2015 är en kraftig förstärkning till den nya tillväxtförvaltningen. Det ska göras investeringar på infrastruktur på över 24 miljoner kronor under kommande år. Här hittas exempelvis de nya rondellerna på Fotbollsgatan och mellersta infarten på riksväg 50.
– Vi kommer att satsa på gång- och cykelvägar och en halv miljon till vägbidrag ute på landsbygden. Ombyggnaden av resecentrum kommer också att sättas igång nästa år.
En viktig pusselbit för att bana väg för nybyggande i Lindesberg är att kommunen har beslutade detaljplaner. Ett förslag till fördjupad översiktsplan över tätorten finns nu framtaget för beslut.
– Kommunen tänker avsätta 2,5 miljoner kronor till att, så snart det går, få fram detaljplaner i både Lindesberg och Frövi. Dessutom ska markundersökningar göras i Frövi så att vi får underlag till att planera byggandet där.
De största förvaltningarna inom kommunen hanterar barn- och utbildningsfrågor samt social verksamhet. Socialförvaltningen bland annat kommer att få medel för att anställa fler socialsekreterare. Ett nytt gruppboende ska även öppnas under 2015. Barn- och utbildningsnämnden får 4 miljoner kronor för att bland annat öka antalet lärartimmar.
– Det här är en stabil och framåtsyftande ekonomisk politik, menar Anders Ceder. Jag upplever en samsyn bland de politiska partierna och andra externa aktörer att den viktigaste fråga just nu är att underlätta för både befolkningstillväxt och företagsetableringar. Vi har över en miljard att disponera i kommunen och jag är nöjd med prioriteringarna för 2015.
Förslaget till budget för Lindesbergs kommun 2015 ska beslutas i fullmäktige den 16 december.
Jag har, som medborgare i Lindesberg, lämnat in ett formellt medborgarförslag till kommunfullmäktige. Förslaget är enkelt: att en extern och oberoende part ska genomföra en fullständig granskning av hur kommunen hanterar jäv och intressekonflikter, samt att ta fram nya, skärpta regler som förbjuder vänskapskorruption.
Kommunens initiativ tillsammans med Lindessjöns FVO, där man erbjuder gratis fiske som sommarlovsaktivitet har visat sig vara en succé. Sedan premiären i torsdags har lovlediga ungdomar samlats vid Dalkarshyttan i hopp om att fånga några ädla fiskar. Just denna tisdag var dock inte firrarna på hugget.
– Jag tror det är för varmt idag, men de tycker bara det är roligt att få fiska, säger Viveca som tagit med sig sina systersöner på fisketur.
Vad gör en tradition – hur blir den till och hur överlever den? Ibland kan man tro att det bara behövs en något galen idé och lite människor som känner för att utveckla den för att något ska växa till en tradition. Det var ungefär det som hände i Ullersäter för dussinet år sedan.
– Jag får nog säga att jag är skyldig till det, säger Christofer Kärrdahl, som är sekreterare i Ullersäters bygdegårdsförening som står för arrangemangen kring det populära UllerMuller.
– Det var jag och två grannar som fick för oss att vi skulle ta traktorerna med oss och åka till Nostalgibyn och det var väl kul, fortsätter han.
Inom kort kan lindesbergarna få tillgång till snabb och smidig hjälp med sina mobiltelefoner, när företaget Mobil Outlet öppnar på Kristinavägen i centrala Lindesberg.
– Bara för att man inte bor jättecentralt ska man inte berövas möjligheten till smidig hjälp. Hela landsbygden måste kunna leva i Sverige, det kan inte bara vara de tre storstäderna där allt ska fungera effektivt och smidigt, säger butikschef Markus Vikander.
Knappt ett år efter att Rickard Bädicker tog över Kajsa & Pinnens Bowling efter Lars-Åke Johansson, begärs företaget i konkurs vid Örebro Tingsrätt. De ständigt stigande matpriserna och inflationen uppges vara orsaken till beslutet.
Gångtunneln vid Resecentrum i Lindesberg kommer inte att öppnas vid månadsskiftet som planerat. Detta meddelar Lindesbergs kommun på torsdagen.
INSÄNDARE/DEBATT: Moderaterna Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna valde idag (17 juni) att stödja Liberalernas ledamotsinitiativ i kommunstyrelsen rörande näringslivsrankingen och näringslivsklimatet.
I november 2004 startade krögaren Osman Agrali pizzerian och restaurangen Jalla Jalla på Kristinavägen i Lindesberg. Osmans satsning blev snabbt ett uppskattat inslag i centrum, och namnet satte sig i lindebornas hjärtan. Drygt tio år senare överlämnade han verksamheten till sina söner, som då valde att ge restaurangen ett helt nytt koncept och namn – Jalla Jalla gick därmed i graven. Nu har Osman åter tagit plats vid pizzaugnen och tillsammans med sin sambo Dalal Hamo rest Jalla Jalla-skylten på nytt – denna gång vid Flugparken i Lindesberg.
– Jalla Jalla is back in town, säger Osman Agrali med ett stort leende.