Höga hastigheter, parkerade fordon och tron om att fotgängare har väjningsplikt mot fordon. Detta är raka motsatsen till vad som gäller för ett gångfartsområde – men var precis vad som kunde konstateras när Kungsgatan nu skyltats om inför sommaren.
– Jag skall ta mig en titt på det här, om det kan vara så att utformningen behöver justeras, påpekar trafikingenjör Håkan Blaxmo.
Från och med 1 maj till 30 september råder gångfart för fordonsförare på Kungsgatan, sträckan Smedjegatan i norr till Köpmangatan i söder. När omställningen gjordes nu vid månadsskiftet var det dock långt ifrån alla förare som rättade sig efter regelverket som började gälla i samma ögonblick. Höga hastigheter, parkerade fordon samt minst ett fall där en bilist struntat i väjningsplikten mot fotgängare kunde konstateras vid en kort kontroll av sträckan strax före lunch på torsdagen.
Trafikingenjör Håkan Blaxmo menar att det inte är acceptabelt, men ser inte anledning att nitiskt sätta en kontrollant på att t ex lappa felparkerare.
– Jag tror vi måste informera bättre om vad det är som gäller. Det är alltid svårare med sådana här gator, som man till vardags ser som en vanlig centrumgata, men som plötsligt skyltas om en tillfällig period, säger han.
Ett gångfartsområde skall inte göra det möjligt för förare att köra fort. Därför ser Håkan Blaxmo att det är angeläget att titta närmare på utformningen av gatans ”möblemang”.
– Det handlar om att placera ut bänkar och blomlådor på ett sätt som gör att bilarna måste kryssa fram, att man begränsar möjligheterna att köra fortare än den tillåtna hastigheten. Jag skall ta mig en titt på det här, om det kan vara så att utformningen behöver justeras, säger Håkan Blaxmo, trafikingenjör vid Samhällsbyggnad Bergslagen.
Detta gäller för ett gångfartsområde
• Du får inte köra fordonet med högre hastighet än gångfart.
• Du får inte parkera fordonet.
• Du som är förare har väjningsplikt mot gående.
Källa: Transportstyrelsen