Under sex veckor har Marina Jacob och Isabella Mazzanti arbetat som gästkonstnärer i Lindesbergs kommun, som en del av ett nytt internationellt program för konst – Artist in Residens. Programmet ger konstnärer möjlighet att kunna bo och verka i en annan miljö under en tidsbegränsad period. LindeNytt fick tillfälle att besöka Marina Jacobs i hennes tillfälliga ateljé i Stripa.
Tre kommuner medverkar i AiR i Örebro län 2022; Lindesberg, Örebro och Nora kommun. Totalt har sex internationella konstnärer gästat olika platser i kommunerna varav två av dessa verkat i Lindesbergs kommun. Isabella Mazzanti är en Italiensk konstnär som arbetar med illustrationer med inspiration från sagan och naturen och från Frankfurt i Tyskland kommer Marina Jacob som arbetar med skulpturer och storskaliga teckningar med inslag av performance.
LindeNytt fick chansen att besöka Marina Jacob i hennes tillfälliga ateljé belägen i en industrihall vid Stripa gruva. Under veckorna som gått har hon arbetat med många olika varierande projekt.
– Man måste fokusera för fem veckor är inte så lång tid, man hinner egentligen bara skrapa på ytan. Det är så djupt intressant och har en så stark karisma, så jag har arbetat sent om kvällarna för att hinna med, berättar Marina Jacob.
Marina förälskade sig snabbt i den unika gruvmiljön där man kan känna historiens vingslag. Trots att hon arbetar själv i de stora ekande industrisalarna så känner hon sig inte ensam.
– Jag är väldigt intresserad av gruvbrytning, mineraler och interaktionen med människor. Historiken, järnrötterna och kontakten mellan människorna och de ickemänskliga elementen är väldigt stark här. Jag känner att andarna från Stripa finns här med mig när jag svetsar, de kanske gillar lukten av smält metall. Kanske är det därför jag kan förnimma dem, de litar nog på mig för att de tycker att vi är av samma sort, skrattar Marina.
Hon berättar att hon har blivit mer än väl omhändertagen av människorna i bygden sedan hon anlände till Stripa.
– Hans Sigge och Per-Eric Nord från Baettr har hjälpt mig mycket. De har visat mig omkring och tagit mig till deras skrotupplag för att leta efter gjutjärnsmaterial till mitt arbete, även de har ju en ”järnsjäl”. Delarna som jag hittade var rostiga och kantiga så därför behövde jag skära och slipa det. Pelle och Tom från Linde Byggmaskiner lät mig arbeta med deras maskiner och redan andra veckan så fick jag nyckel till verkstaden av dem så jag kunde arbeta när som helst, även på söndagar. Det var helt fantastiskt och det visar hur starka banden är här i bygden tycker jag. De är så trevliga, mer än trevliga!
Den största och mest avancerade skulpturen som Marina skapar är gjord av en mängd hopsvetsade järnstavar och pryds med ett inslag av bergslagssten, även kallad blå slaggsten, som är en restprodukt från järnframställning – kanske just av malm från Stripa.
– Jag kände att jag ville ge andarna en materialistisk form, jag formar deras porträtt i skulpturerna. Min hyresvärd gav mig två bergslagsstenar, en av dem sitter på skulpturen. Han berättade om historien hur han grävde upp stenarna som är flera hundra år gamla.
Namnet på skulpturen ”The inside of milk is black” är baserat på arbetet av den franska filosofen Gaston Bachelard. Förklaringen till detta är komplex, förklarar Marina.
– De bra och dåliga sidorna av allting är sammanhängande. Det handlar om att saker har många lager och det känner jag att jag har stött på här, de är sammanlänkade med Stripa. Den här otroliga platsen är så full av historia och har blivit närd med mjölk genom åren och nu är det tomt och meningslöst som i ett svart hål. Därför känner jag att det är insidan av mjölk. Och den är svart.
Under tiden som Marina arbetat med sina skulpturer så har hon även jobbat med andra projekt med anknytning till gruvans historia.
– Jag samarbetar även med Magnus Jerlström som sköter arkivet på Lindesbergs bibliotek, han har hand om gamla foton och negativ från området. Vi tog flera negativ och lade ihop dessa som vi sedan scannade och skrev ut på en skrivare. Tanken är att jag även ska måla på detta, det är en ny väldigt intressant sak som vi uppfinner tillsammans, berättar Marina entusiastiskt.
Efter veckans slut kommer Marina åka till Nederländerna och fortsätta arbeta med materialet hon hämtat med sig från Stripa för att färdigställa konstverken.
– Där finns en verkstad som jag kommer att kunna använda för att gjuta glas, så att jag sedan kan ta med ett litet objekt av glas i min utställning. Jag tänker ställa ut den yttersta konflikten av material som järn, stål, glas och textil, avslutar Marina.
De färdiga konstverken som Marina har skapat kommer att ställas ut under september i Gallerirum vid Stripabryggeriet.