Fram till klockan 20 ikväll pågår Jaktos mässa. Foto: Ida Lindkvist
Mässa siktar in sig på jaktsäsong
Två mässor om året anordnar Jakto i Lindesberg, en på våren och en på hösten. Idag var det åter dags att låta de olika utställarna placera ut sig på området och delge sin experthjälp till de besökande. Till den sextonde augusti är det dessutom stor tid att ha bössan putsad och redo, för då drar råbocksjakten igång, och vad passar då inte bättre än att köpa en uppsättning kamouflerade funktionskläder, eller en sprillans ny lockpipa.
Nio timmars mässa är det idag hos Jakto när höstens nyheter ska få rum att presenteras. Den här gången är det mer inriktat på jakt, men även en hel del fiske. Och hos utställarna utanför butiken kan man hitta alltifrån en lång rad med fiskerullar och liknande tillbehör, samt kläder för en heldag på en stubbe i skogen.
– Eftersom det är en vardag vi har mässan så har vi öppet mellan 11-20. Det är en jämn ström över dagen. Man märker att det är mycket äldre som är här på förmiddagen, och sedan kommer de yngre som har varit och jobbat på eftermiddagen och kvällen. Vi vill ge alla möjlighet att kunna komma hit!, säger Jaktos delägare Thomas Broman.
Omkring 15 stycken utställare är på plats i solskenet och visar upp vad de har med sig. Thomas fortsätter:
– Det är lite leverantörer som är här, det har kommit mycket nyheter, det är mycket prylar nu till innan jakten, så det ligger i tiden. Och så får de som kommer hit lite experthjälp dessutom.
Och redan i mitten av augusti börjar höstens jaktsäsong.
– Jakten drar igång den sextonde, då är det bockjakten. Rådjur första september och sedan älg i oktober. Det går fort! Så säsongen för oss att sälja jaktprylar är redan igång.
– Till jakten kan man vilja köpa en ny kikare, eller en lockpipa. Myggskydd vill man också ha, en mygghatt till exempel. Är det fint väder på dagen blir det mycket mygg och knott sedan på kvällen, och ska man då kunna sitta ute så behöver man riktiga kläder som skyddar.
Någon annan som har stenkoll på det här med kläder inför jakten är Erik Lindström från Jägarliv. Han har med sig företagets jaktställ med märket ”Nordjakt”. Förutom att plaggen inte ska vara skrikrosa eller neongröna finns det en del att tänka på.
– Man behöver ett lätt och tunt ställ, det ska vara helt vind- och vattentätt, för då kan man använda det hela säsongen! Är det kallt ute så har man underställ eller tjock fleecetröja. Det viktigaste är att det är vind- och vattentätt, och att det är smidigt och mjukt, inget prassel! Vårt plagg är laminerat mot yttertyget, det innebär att vattnet stannar direkt, berättar Erik och tillägger:
– Det absolut viktigaste när man är ute och jagar är att man är torr och varm, blött och kallt är inte skönt. Blir man blöt så blir man också kall.
Det var för ett och ett halvt år sedan som man började ta fram egna ställ, och idag har gruppen ”Jägarliv” 18500 medlemmar på Facebook. Och under mässdagen har Erik fått demonstrera Nordjakt-ställen för många besökare.
– Det är mycket folk som jag har fått visa, de är nyfikna, tittar och frågar, säger Erik nöjt.
Så kan Du stötta LindeNytt
LindeNytt har finansierats genom reklamintäkter sedan år 2000. I takt med att antalet butiker har minskat kraftigt under åren, har även våra reklamintäkter följt samma spår.
Att övergå till påtvingad prenumeration är inget alternativ för oss – därför vänder vi oss istället direkt till våra tusentals läsare med hopp om stöd att fortsätta bedriva verksamheten i den anda vi gjort sedan starten 1999.
Vill just Du stötta oss i vårt arbete?
Då tackar vi dig ödmjukast oavsett om din Swishgåva är 10, 100 eller 1000 kronor. Ett stort tack för ditt stöd!
Swishnr: 123-053 19 05
KommentarerKommentarsektionen ansvarar inte redaktionen eller utgivaren för.
Du är själv juridiskt ansvarig för den text du väljer att publicera här.
Efter ett år med besparingskrav och ett överhängande hot om nedläggning av program blickar man nu framåt med stor positivitet. Lindeskolan har genom olika insatser, med gemensamma krafter, lyckats spara in omkring 11 miljoner på årsbasis.
– Vi har en bit kvar när det gäller pågående effektiviseringar för att få en ekonomi i balans, men det finns ett stort engagemang och stolthet på skolan, säger gymnasiechef Staffan Hörnberg.
Sedan gaskrisen 2022 har intresset för att ha koll på sin energiförbrukning och energipriserna ökat. Linde energi lanserar därför en ny energiapp, där användarna lättare kan få koll på förbrukning och kostnader.
– Vi har sett att allt fler kunder önskar att vi tar fram en app, de flesta behöver inte alla de detaljer som finns att ta fram via ”Mina sidor”, utan behöver en smidig snabb överblick, säger Jessica Järlstam, chef Kundservice på Linde energi i ett pressmeddelande.
För fem år sedan instiftade Linde energi ”Energiklappen” vars syfte är att prisa och lyfta fram lokala eldsjälar. Nu flaggar man för att det är öppet för allmänheten att nominera kandidater till 2024 års pris.
– Vi på Linde energi brinner för ett hållbart och levande Bergslagen och vill på detta sätt uppmuntra och uppmärksamma våra lokala hjältar. Energiklappen är vårt sätt att ge tillbaka till de som förtjänar uppmärksamhet och uppmuntran och samtidigt sprida lite julstämning, säger Joakim Johansson, VD på Linde energi, i ett pressmeddelande.
INSÄNDARE/DEBATT: Regionerna går igenom ett stålbad efter den höga inflationen som kom efter pandemin (och krig). Under pandemiåren ökade de statliga anslagen till regionerna, vilket ledde till utökning av ”kostymen” och nu när statens tillskott minskar blir det ett dråpslag för regionerna. I Region Örebro län (RÖL), och i norra länsdelen i synnerhet, finns förslag på strukturella neddragningar med centralisering som följd. Men är dessa förändringar lösningen på regionens problem?
Stures firar ett år med jubileumshelg
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för ...
Efter en turbulent tid med nedläggningshot, har fordonsprogrammet nu lagt det bakom sig och blickar framåt. Under torsdagen arrangerade lärarna en branschdag för eleverna, där både företag, fackförbund och politiker kom för att dela med sig av matnyttig information.
– Det här ger eleverna en bättre inblick i branschen, och det här är bara en bråkdel av våra samarbetspartner. Nästa år kanske det blir några andra företag som kommer, säger läraren Per-Anton Olsson.
Fredagen den 4 oktober slår Lindesbergs nya delikatessbutik, Say Cheese, upp portarna för första gången. En lagom stor butik, där ostar av olika slag står i fokus, något som ägarna Mathias Pettersson och Veronica Eriksson själva upptäckte saknades.
– Det här är något som lindesbergarna är värda att ha, säger Mathias med ett brett leende.
Tisdagens Rotarymöte på Stadshotellet i Lindesberg blev ett mycket välbesökt sådant, då Sveriges forne statsminister Stefan Löfven (S) höll föredrag inför församlingen.
– Just nu är vi inne i en situation där politiken inte alltid visar sig från sin bästa sida, sade Löfven när han pratade om den europeiska politiken.
Under torsdagen fick bilfirman Hugo Eriksson i Storå ett minst sagt annorlunda besök. En duvhöksunge kraschlandade nämligen in i ett av företagens stora fönster och skadade ena vingen i fallet. Nu hoppas man att någon med kunskap kan hjälpa till att fånga in fågeln, så att den kan få återhämta sig i lugn och ro.
– Vi hoppas att någon vill försöka fånga in den, vi vill ju inte att den ska lida, säger Jennifer Eriksson.