Olle Persson från Kopparberg har en affärsidé om service till sommarstugeägare i Bergslagen. Emma Sundman från Lindesberg riktar in sig på hemsidebyggande och fotoförsäljning. Carolina Berg från Resta tänker sig en framtid som veterinär med egen verksamhet. Och detta är bara hälften av idéerna i premiäromgången av projektet Drömjobbet.
I veckan avslutades projektet Drömjobbet med en fest för de inblandade. Och fira finns det anledning att göra, både om man frågar Christer Trägårdh, vd för Bergslagens Sparbank och projektets upphovsman, och om man frågar de ungdomar som i sommar fick chansen att lära sig mer om eget företagande.
– Detta har varit en supersuccé tycker vi. Vi har fått jobba med ett gäng fantastiska ungdomar och jag hoppas att fler företag ska vilja ställa upp med kunskap och finanser till nästa års upplaga. För vi planerar för en fortsättning, sa Christer Trädgårdh på projektavslutningen.
Drömjobbet har projektletts av Johanna Berg och Klas Brynte inom ramen för Entreprenörskap i skolan. Projektet har handlat om att ge sex Bergslagsungdomar i åldrarna 18-21 år chansen att komma närmre sina drömmar om eget företagande.
– Jag hade aldrig vågat ta steget och starta företag om det inte vore för det här, sa Emma Sundman som i sommar skaffade f-skattsedel och startade företaget Layout och Foto.
– Nu har man fått bättre självförtroende och insett att det inte är farligt att försöka. Vi har fått träffa många företagare och att höra deras väg har varit väldigt inspirerande, sa Carolina Berg, som arbetar framåt något långsammare än Emma Sundman. Hennes dröm om eget företag går nämligen via en veterinärutbildning, och den är över fem år lång.
– Jag har en väldigt långsiktig plan för det jag vill. Det måste jag ha. Men jag vet vad jag siktar på, sa hon.
En annan projektdeltagare med stora målsättningar är 18-årige Olof Svanberg, delägare i SocialWebGroup.
– Jag har som målsättning att tjäna en miljon innan jag fyller 20, sa han.
– Med en lön på tiotusen kronor för hela sommaren så har vi krävt en sammanlagd arbetsinsats av sex heltidsveckor. I övrigt har vi inte ställt några krav på motprestation. Vi har försett ungdomarna med handledning utifrån respektive bankkontor och ordnat seminarier och annan utbildning, berättade Johanna Berg.
– Tanken är att vara det där stödet som gör att ungdomarna vågar att gå från idé till verklighet.
Olle Persson från Kopparberg går sista året på byggprogrammet och vill gärna satsa fullt ut på sitt företag när skolan är avslutad. Hans affärsidé handlar om att skötsel för fritidshus i Bergslagsområdet.
– Säg att du bor i Stockholm och har stuga här i trakten. Då ska du inför ett helgbesök kunna kontakta mig, kanske via en app, och så är det höga gräset i din trädgård klippt innan du kommer hit. Den här skötseln blir en brottförebyggande åtgärd och du kan komma hit och fokusera på att njuta av underbara Bergslagen.