INSÄNDARE/DEBATT: Angående att förstå innebörden av satsningen med språkombud. Så är det så att det är vi i majoriteten som förstått vad detta innebär för en redan ansträngd personalstyrka inom vård och omsorg. Om Storm har förstått vad detta innebär, är jag inte lika säker på.
Det som efterfrågades av förvaltningen 2022-10-13 i Socialnämnden till projektet var Att:
”Tillskjuta ekonomiska medel på 2,5 Mnkr/år från kommunstyrelsens projektmedel för åren 2023 respektive 2024 för att arbete genom språkombud inom Vård och Omsorg samt Funktionsstöd. Samt att socialförvaltningen inför budgetprocess 2025 har genomfört utvärdering av arbetssättet. För att det ska kunna möjliggöras och frigöra tid så kommer det krävas resurser till linjen i form av ett antal undersköterskor. Idag finns inte utrymme i tilldelad budgetram därför behövs ett tillskott för kommande budget för totalt 5 heltidstjänster.”
Alltså, detta kommer då inte stanna vid 2.5+2.5 miljoner utan ytterligare medel måste skjutas till så det täcker kostnaderna för 5 nya heltidstjänster.
Rollen som språkombud skapades för ca 10 år sedan i ett integrationsprojekt inom äldreomsorgen i Stockholm och ligger idag under Vård- och omsorgscollege, inte under SKR som en påhejande partikollega till Storm och före detta ordförande i Socialnämnden yttrar i sociala medier.
Storm skriver också att Sverigedemokraterna hade ett positivt innehåll i sin motion gällande ”Språkkrav i Svenska för anställning inom äldreomsorgen”. Synd att han inte satt i Socialnämnden vid den tidpunkten och röstade fram motionen, då hade vi nu kanske varit i ett läge där vi kunnat påbörjat ett arbete med att stärka upp äldreomsorgen, på riktigt, istället för att rensa upp lite här och var och kämpa med att få en budget i balans.
Jag håller fullständigt med om att Svenska språket behöver förbättras men detta behöver ske utanför det ordinarie arbetet och innan anställning som jag skrev i mitt avslagsyrkande på samma sammanträde 22-10-13 och som dåvarande majoriteten röstade ner.
”Att arbeta med språkhöjande insatser är viktigt, men det är inte inom socialförvaltningen dessa insatser bör ligga. Språkkrav ska redan finnas vid en anställning inom vård och omsorg och funktionsstöd. Att ställa krav på kompetens är ett sätt att höja statusen på undersköterskeyrket och då det ligger i loppet (2023-07-01) att ge våra undersköterskor en skyddad titel med godkänd Svenska som ett av kraven för att få en kvalificerad yrkestitel så behöver vi säkerställa redan nu att språket redan finns innan en eventuell anställning. Våra redan ansträngda personal behöver inte fler arbetsuppgifter, så som språkombud, utan behöver underlättas i sitt arbete med våra behövande inom förvaltningen. Samt att med förvaltningens redan ansträngda ekonomi idag, ej är försvarbart att äska medel till något som ligger utanför förvaltningens lagstadgade ansvar.”
Att blanda ihop språkombud med stöttning till människor med funktionsnedsättning är direkt okunnigt, desperat och ett fulspel, men Storm skyr tydligen inga medel. Ansvaret att stötta människor med dyslexi på arbetsplatsen när det kommer till arbetsmiljön ligger på arbetsgivaren. Arbetsgivaren kan söka bidrag för och arbetsförmedlingen och försäkringskassan har gemensamt ansvar för att bistå med arbetshjälpmedel, något ett oppositionsråd borde ha koll på, anser jag.
Monika Klockars, vice ordförande Socialnämnden