Industrin i Lindesberg behöver energieffektivisera sin produktion för att behålla sin framtida konkurrenskraft. Det menar Miljöpartiet de gröna i Lindesberg som idag presenterade partiets syn på Lindesbergs utveckling vid Rotarys lunchträff. Bengt Evertsson säger att kommunens energibolag, Linde energi, gör ett utmärkt arbete som stöttar olika lokala industrier med att minska sitt beroende av fossila bränslen.- Därutöver stöder vi det arbetet som nu inletts med att skapa en-dörr-in för företagen till kommunen, säger Bengt Evertsson. Det ska inte vara så att företagen ska bli slussade hit och dit till flera olika personer när man har en fråga. Kommunens representanter måste också ha en grundläggande kompetens och helhetssyn när man servar näringslivet.
Som sista parti ut, i raden av samtliga lokala politiska partier, framträdde idag Agneta Nilsdotter och Bengt Evertsson från Miljöpartiet vid Rotarys lunchmöte. Båda företrädarna sitter idag i kommunfullmäktige där Miljöpartiet just nu inneha två mandat. Partiet samverkar i majoritet med socialdemokraterna och Vänsterpartiet.
Inför nästa mandatperiod kommer partiet att bland annat trycka på områden som miljö, näringsliv, skola och äldreomsorg.
– För oss är en positiv utveckling av skolan viktig, säger Bengt Evertsson. Nyckeln, som vi ser det, är lärarnas viktiga roll och därför vill vi stötta deras kompetensutveckling. Vi vill också inrätta en tjänst som ungdomssamordnare i kommunen som kan underlätta för ungdomar att delta i och påverka kommunpolitiken.
Agneta Nilsdotter poängterade att partiet också sedan tidigare har drivit fram ett beslut om ekologisk mat i förskolan. Dessutom jobbar Miljöpartiet på att få en långsiktig lösning på frågan om framtiden för skolorna i Ramsberg och Rockhammar.
Äldreomsorgen är viktig för Miljöpartiet som motsätter sig de arbetsvillkor som idag finns för personalen.
– Det är helt orimligt att vi fortfarande har delade turer i kommunen, menar Agneta Nilsdotter. Detta sliter ut personalen och skapar en stress som inte gynnar verksamheten.
Agneta Nilsdotter och Bengt Evertsson avslutade sitt föredrag med en diskussion om vikten av att behålla åkermark i kommunen för framtidens matproduktion och att samtidigt balansera dessa kommande behov med kommunens akuta bostadsbrist.
– Att vi kommer att bli tvungna att odla upp åkermarken står helt klart, menar Agneta Nilsdotter. Oljan kommer att ta slut och transporterna blir då extremt dyra. Därför ska vi vara försiktiga när vi nu står inför ett ökat byggande i kommunen. Vi vill gärna förtäta Lindesbergs stad och driver att kommunen går före när det gäller utbyggnad av service i exempelvis Sörlunda.
– Vi ser också en framtid där livsmedelsproduktion kan bli en framgångsfaktor för en modern kommun, säger Bengt Evertsson. Här kan kommunen vara med och planera i god tid och stötta en sådan kommande utveckling för näringslivet.
Efter två succéår återvänder Vårmönstringens egen utomhusfestival för ett tredje år. Den här gången byter man dock plats till Brasserie All In, och gästas av kultbandet Drängarna.
– Just vårfesten blir ännu bättre belägen inne i stan, då den blir en del av själva cruisingen, säger Johan Eriksson på JME Music.
Under torsdagen bjöd Lindeskolan in till sin årliga gymnasiemässa, där högstadieelever från hela kommunen kom på besök för att bekanta sig med skolans olika program, och kanske få en klarare bild av vad de ska söka in till. För skolan var årets mässa kanske viktigare än någonsin, efter ett år med hot om nedläggningar och besparingar.
Om det var positiva tongångar på stormötet i Storå under onsdagen, var det desto dystrare i Vedevåg under torsdagskvällen, där man samlats för att diskutera skolans framtid. Det blev ett möte med mycket känslor, många frågor, men få svar från politikerna.
Efter onsdagens medborgardialog i Storå ser det hoppfullt ut för Storåskolans högstadium, åtminstone om man får tro politikerna som närvarade. Merparten var rörande överens om att utredningen av flytten har gått alldeles för fort, och att skolan är viktig att bevara i sin nuvarande form.
Det har gått 10 år sedan Wajih Daoud öppnade sin Salong Dièm i Lindesberg. För att fira det slår han till med ett stort kalas som äger rum på lördag, där både fika och rabatterade priser erbjuds.
– Jag tackar alla som har stöttat mig under min fantastiska resa i Lindesbergs kommun och framför allt FALAB/LIBO och LindeNytt, säger Wajih.
Den 13 oktober har det gått ett år sedan Stures Restaurang slog upp portarna på Stafettgatan i Lindesberg. Nu planerar man en jubileumshelg för att fira ett fint första år.
– Vi är alltid jätteglada när kunderna är nöjda och går härifrån med ett leende på läpparna, säger Sarbaz Qader.
Lindemarken är tillbaka i centrum igen, något som har varit mycket efterlängtat bland både knallar och besökare. Dessvärre ställde vädrets makter till det för årets upplaga, som blev en mycket blöt och blåsig tillställning. Trots detta sökte sig många marknadsbesökare ut i vimlet, och knallarna gjorde sitt bästa för att hålla stämningen på topp. LindeNytt gjorde ett besök vid lunchtid för att ta pulsen på årets Lindemarken och bjuder här på några ögonblicksbilder.
Tidigt på fredagsmorgonen anlände de första betongbilarna till Charlottenlunds Handelsområde i Lindesberg. Totalt 300 kubikmeter betong kommer att utgöra bottenplattan till det nya Rustavaruhuset som beräknas öppna under hösten 2025.